Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Sasszemklinika háromszoros Magyar Brands díjas márka

Garancia lézeres szemműtét eredményére

Google Reviews logó
Sasszemklinika garancia Google Reviews logó
  • HU
  • EN
A legtöbb kezelést mi végeztük Magyarországon:
133.420

Mi az a szemszárazság és hogyan kell kezelni?

A szemszárazság ma már népbetegségnek számít, és amennyire banálisnak tűnik, annyira nagy kellemetlenséget is okozhat. Sokáig csak műkönnyel lehetett csökkenteni a száraz szem panaszait, hosszabb távon hatékony kezelés nem létezett rá. Ám ma már itthon is elérhető a Rexon Eye forradalmian új eljárás száraz szem kezelésére.

A szemfelszínt könnyfilm borítja, amelynek feladata, hogy nedvesen tartsa a szaru- és kötőhártyát, valamint oxigénnel és egyéb tápanyagokkal lássa el a szaruhártyaréteget, illetve kiegyenlítse annak egyenetlenségeit is. Mindezek mellett pedig védelmet nyújt az idegen anyagok és kórokozók ellen. Egy egészséges szem másodpercenként nagyjából 1-2 mikroliternyi könnyet termel, amit 8-10 másodpercenként pislogással oszlat el, ezzel biztosítva a könnyfilm folytonosságát. Ha pedig ez a folyamat megszakad, akkor szemszárazságról beszélünk, ami azzal jár, hogy a könnyfilm nem tudja ellátni megfelelően a funkcióját.

Mi okozhat száraz szem szindrómát?

A könnyfilm felszakadozásának hátterében állhat könnytermelési zavar. A változókorú hölgyeknél például gyakori jelenség ez, melyet a hormonegyensúly felborulása vált ki. Hasonló okból a várandós kismamák is találkozhatnak ilyen panaszokkal. De szemhéjgyulladás vagy -fertőzés kísérője is lehet, illetve ritkább esetben a könnytermelő mirigyek rendellenessége is okozhatja.

A könnytermelési zavarnál gyakoribb eset azonban, hogy fokozott párolgás miatt szűnik meg a könnyfilm folytonossága. Ezt okozhatja például kontaktlencse viselése (különösen túlhordás esetén, hiszen az élettartam lejárta után már nem megfelelő a lencse légáteresztő képessége), a száraz levegő (nyáron a klíma, télen a fűtés miatt) és az erős szél is. De bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként (például akné, glaukóma kezelésére javasolt készítmények) is előfordulhat, hogy a kelleténél több könny párolog el.

A szemszárazság pedig manapság civilizációs betegségként is felfogható, életmódunknak és a modern technikának is köszönhető ugyanis, hogy ilyen sok embert - a magyar felnőttek 40 százalékát - érinti ez a probléma. A multimédiás kommunikációs eszközeink használata ugyanis meghaladja az egészséges szintet, valamint növekvő tendencia, hogy életünk legnagyobb részét otthon, a négy fal között töltjük. A szemünket pedig egyszerűen nem úgy tervezték, hogy elviseljen például egymást követő 6 epizódot a kedvenc sorozatunkból, vagy akár arra, hogy órákon át böngésszük az Instagramot és Facebookot. A képernyő miatt kialakult szemproblémák gyűjtőneve a Computer Vision Syndrome (CVS). Közös bennük, hogy mivel szemünknek folyamatosan fel kell dolgozni a grafikus képet és szöveget alkotó apró pixelek millióit, miközben a képernyőt nézzük, kevesebbet pislogunk, és ennek következtében kiszárad a szemfelszín.

Mi az a szemszárazság és hogyan kell kezelni?
Száraz szem egyik tünete lehet a homályos látás

A szemszárazság tünetei

Honnan tudhatja, hogy ön is abba az egyre népesebb táborba tartozik, akiket érint ezt a szemprobléma? A Nemzetközi Szemészeti Intézmény szerint a száraz szem szindróma tünetei a következők lehetnek:

  • homályos látás,
  • hamar elfárad a szeme, ha számítógépes munkát végez, vagy bármely olyan tevékenységnél, amely tartós vizuális figyelmet igényel,
  • égő érzés,
  • idegentest érzése a szemben,
  • nagyon száraz szem érzete után túlzott könnyezés,
  • szemfáradtság,
  • szemváladékozás,
  • a szem fájdalma és vörössége,
  • nehéz szemhéj érzés,
  • sírásnál nem jön könny a szeméből,
  • kényelmetlenné válik a kontaktlencse viselés.

Ha ilyen panaszt tapasztal, nem szabad figyelmen kívül hagynia, és arra várni, hogy magától enyhüljön, megszűnjön a gond. Ha ugyanis nem kezelik a tüneteket időben, az olyan súlyosabb problémák kialakulásához vezethet, mint például fekély, hegesedés a szaruhártyán, állandó szemfájdalom. Tehát abban az esetben, ha a fenti tünetek bármelyikét észleli, ajánlatos felkeresni egy szemész szakembert, hogy pontos diagnózist kapjon, és szükség esetén megkezdjék a kezelést.

A száraz szem megelőzése és kezelése

Ha sikerül felderíteni, hogy milyen ok(ok) áll(nak) a szemszárazsága mögött, akkor elsőként ezek megszüntetésével javíthat a problémán. Azonban van néhány dolog, amit általánosan ajánlott mindenkinek megtennie szeme épségének érdekében. Ezek közé tartozik a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás, különös tekintettel az omega-3 zsírsavak elegendő bevitelére. Kutatási eredmények alapján ugyanis ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak fontos szerepet játszanak az egészséges könnyfilm megtartásában. Fogyasszunk ezért rendszeresen olyan élelmiszereket, amelyek sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak, például halat, tenger gyümölcseit, mandulát és diót! Emellett ne feledkezzünk meg a bőséges vízfogyasztásról sem, naponta legalább 2 litert igyunk meg, hiszen ezzel biztosíthatjuk belülről az egész szervezetünk - ide értve a szemünk - megfelelő hidratáltságát. Továbbá figyeljünk arra, hogy otthonunk és munkahelyünk levegője megfelelő minőségű legyen. Bent ne dohányozzunk, hiszen a füst is irritálja a szemet, és szellőztessünk gyakran. A klímás vagy fűtött helyiségek páratartalma általában mindössze 30 százalék, holott az ideális érték 50-60 százalék között van, ezért érdemes beszerezni egy párásító készüléket. Ezenkívül vezetés közben is gondoljunk a szemünkre: hajtsuk le a napellenzőt, illetve az ablakokon beszűrődő erős fényt is tompítsuk. Hölgyeknek pedig ajánlott érzékeny szemekre kifejlesztett kozmetikai termékeket használniuk, valamint fontos, hogy alvás előtt alaposan lemossák a sminket, a szempillafesték ugyanis könnyen eltömheti a Meibom mirigyek kivezető nyílását (ezek juttatják a könnybe a lipidet, amely a párologtatást akadályozza).

A száraz szem megelőzése és kezelése
A számítógép nézése miatt kevesebbet

De a leghasznosabb lépés, amit tehetünk, ha csökkentjük a multimédiás eszközök használatát. Szokjunk le arról, hogy lefekvés előtt vagy például sorbanállás közben a mobilunkat nyomkodjuk. Ha erre tudatosan odafigyelünk, magunk is meglepődünk majd, milyen rengeteg felesleges képernyőidőt spórolunk meg a szemünknek! Természetesen ha a munkánk számítógéphez kötött, nehéz kiiktatni ezt a tényezőt. Ilyenkor már azzal is sokat tehetünk a szemszárazság elkerüléséért, ha követjük a 20-20-20 szabályt. Ennek lényege, hogy 20 percenként legalább 20 másodpercig nézzünk legalább 20 láb távolságra (1láb = 30cm). Ez elég arra, hogy a szem tudjon kicsit pihenni, számunkra pedig lehetővé teszi, hogy újra feladatunkra összpontosítsunk. Abban az esetben pedig, ha hosszú ideig, folyamatosan képernyő előtti feladatot végzünk, érdemes speciális, a monitorok sugárzását kivédő szemüveget viselni (vagy ilyen bevonatú lencsét kérni a dioptriás szemüvegünkhöz). Továbbá használjon ergonomikus széket, és 20-26 cm-ről nézze a képernyőt, majd ennek megfelelően állítsa be a monitor kontrasztját és fényerejét.

A panaszok enyhítésére megoldást jelent a szemfelület mesterséges nedvesítése is, amelyre többféle terméket is használhatunk: műkönny cseppeket, szemgéleket. Ezek a készítmények nem csupán pótolják a nedvességet, de a könnyfilm koncentrációját is segítenek visszabillenteni az egészséges szintre. Fontos azonban, hogy alkalmazásuk előtt konzultáljunk egy szemész szakemberrel, aki segít eligazodni, hogy melyiket válasszuk.

Száraz szem kezelése: van jobb megoldás a műkönnynél! 

A száraz szem kezelésére egyszerű megoldásnak tűnhet a műkönny, de a csepegtetés sokszor nehézkes, kényelmetlen, és csak ideig-óráig szünteti meg a tüneteket. A Rexon-Eye szárazszem kezelés azonban egy olyan új, non-invazív eljárás, amely hosszútávú eredményt ad a szemszárazság mindkét típusánál. Nem csak tüneti kezelésről van szó, hanem a száraz szem kiváltó okát orvosolja és javítja.

A Rexon-Eye száraz szem kezelés alatt egy speciális szemmaszkot kell viselni, melyben a beépített kontaktelektródák alacsony teljesítményű, nagyfrekvenciás elektromos mezők alkalmazásával stimulálják a könnytermelő rendszert, és javítják az érintett mirigyszövetek aktivitását. A fájdalommentes kezelés kb. 20 percig tart, és bár hatása már az első alkalommal érezhető, legalább 4 kezelés szükséges a tartós javuláshoz. A teljes kúra után egy-másfél év tünetmentesség (vagy legalábbis a panaszok jelentős csökkenése) várható, majd utána megismételhető a kezelés. Ez az új technológia tehát szignifikánsan javíthatja a száraz szem szindrómával küzdők életminőségét.

Címkék: 

Szabaduljon meg Ön is a szemüveg és kontaktlencse kötöttségeitől! Most jelentkezzen kedvezményes alkalmassági vizsgálatunkra, mert 200.000 forint kedvezményt kaphat március 30-ig az egyik legmodernebb Sasszem Femto Smart kezelésünk esetén. A kupont itt töltheti le.

Sasszeműek, akik a legnagyobb lézerklinika
tapasztalatában bíztak

A Sasszemklinika több mint 130.000 sikeres lézeres szemműtét tapasztalatát és az elérhető legkorszerűbb orvostechnikát biztosítja a pácienseknek. Nézze meg pácienseink Facebook ajánlását.