Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Sasszemklinika háromszoros Magyar Brands díjas márka

Garancia lézeres szemműtét eredményére

Google Reviews logó
Sasszemklinika garancia Google Reviews logó
  • HU
  • EN
A legtöbb kezelést mi végeztük Magyarországon:
133.420

Mi a szemtengelyferdülés, asztigmia, cylinder?

Mi a szemtengelyferdülés, asztigmia, cylinder?

A szemvizsgálata során a dioptriák mellett cylindereket is említettek önnek? Akkor szemtengelyferdülése, vagy más néven asztigmiája van, amivel kapcsolatban valószínűleg sok kérdése merül fel. Mit jelent ez a fajta látásprobléma, hogyan lehet kezelni, műtét útján tartósan megszüntethető-e? Lássuk!

A szemtengelyferdülés oka

A szemtengelyferdülés, vagyis az asztigmia a rövid- és távollátás után a harmadik leggyakoribb fénytörési hiba, a népesség közel harmadát érinti. Sokan összetévesztik a kancsalsággal, ám másról van szó. Röviden a lényege, hogy ilyenkor a szemnek több fókuszpontja is van, s ez homályos látást okoz közelre és távolra egyaránt. Hátterében az áll, hogy a szaruhártya vagy a szemlencse a szabályos gömbfelszín helyett ellipszoid, hordó vagy tojásdad alakú. Úgy is el lehet képzelni, mintha egy kissé leeresztett gumilabdát két ujjal összecsippentenénk: ettől az egyik átmérő irányában domborúbb, egy másik átmérő irányában laposabb lesz. Ezen aszimmetria miatt pedig a szembe érkező fénysugarak nem egyetlen pontban egyesülnek, ahogy az egészséges szem esetében történik. A nagyobb görbületű tengely irányában az áthaladó sugarak előrébb, a laposabb görbületű tengelyben áthaladók hátrébb egyesülnek gyűjtővonalakban.

Megkülönböztetünk szabályos és szabálytalan asztigmiát. Előbbi esetében a szaruhártya domború és laposabb tengelye derékszöget zárnak be egymással. Leggyakrabban genetikailag kódolt, előfordulhat önmagában, de akár rövid- vagy távollátás mellett is. Szabálytalan asztigmia esetén a két tengely által bezárt szög nem 90°, sőt a szaruhártya felszínének domborzati viszonyai pontról pontra változhatnak. Ez az állapot általában a szaruhártya kóros elváltozása (például elfajulás, csúcsos előboltosulás), vagy sérülése, hegesedése, átültetése után alakul ki. Vagyis ilyenkor szerzett asztigmiáról beszélünk.

Az asztigmia tünetei

Mint említettük, az asztigmia közelre és távolra is homályos látást okoz, jellemzően az olvasás, tévénézés, finomabb vizuális feladatok a legmegőröltetőbbek. Mivel a szem igyekszik korrigálni, mindazonáltal mégsem tud fókuszálni tökéletesen, gyorsabban elfárad, ezért sokan tapasztalnak fejfájást. Az asztigmiások gyakran hunyorítanak az élesebb látás érdekében, fejüket enyhén oldalra döntik, mindez pedig egy idő után megterheli az arc és a szemhéj izmait is. Ha ezt tapasztalja, mindenképp keressen fel egy szemészeti rendelőt!

Gyermekeknél előfordul, hogy a fénytörési hiba az iskolakezdésig rejtve marad, és csak akkor tűnik fel, hogy baj van, mikor a számok, betűk tanulásánál nehézségek támadnak. Gyakran megesik ráadásul az is, hogy csak az egyik szem érintett, a másik szemmel a gyermek remekül lát. Ebben az esetben az asztigmiás szem szerepét a másik, egészséges szem veszi át. Ennek következménye, hogy az asztigmiás szem ellustul, és végül az asztigmiás szem tompalátóvá válik. Többek között ezért is fontos már gyerekkortól kezdve a rendszeres szemészeti szűrővizsgálat.

Hogyan diagnosztizálható?

Az asztigmia szemészeti vizsgálattal könnyen kiszűrhető: ennek során többféle szemészeti vizsgáló módszert együttesen alkalmaznak a szakemberek. Az úgynevezett automata refraktométer nevű eszköz egy olyan számítógéppel vezérelt eszköz, amely a fénytörési hibák bemérésére szolgál. A vizsgálathoz a beteg kényelmesen megtámasztja fejét egy arra kiképzett álltartón. A készülék egy aprócska tájképet vetít a szembe, ezzel biztosítva, hogy a beteg megfelelően fixáljon, vagyis a távolinak tűnő képet nézze. A gép által a szem belsejébe vetített fénynyaláb segítségével meghatározhatók a szem fénytörése és optikai viszonyai. A mérés rendkívül pontos, a vizsgálat rendkívül gyorsan lezajlik.

Az asztigmia bemérésénél azonban sokszor még ennél is precízebb eszközre van szükség, különösen, ha szabálytalan asztigmiára van ok gyanakodni. Ilyenkor következik a szaruhártya topográfiás vizsgálata, amelynek során feltérképezik a szaruhártya felszínét, törőerejét a teljes felületén határozzák meg. A modern készülékek résfényt vetítenek a szaruhártya felszínére, mely többször végig pásztázza azt. Az eredményekből egy színes "térkép" készül, amely valamelyest hasonlít a földrajz óráról ismerős domborzati térképekre, és megmutatja a szaruhártya egyenetlenségeit.

Az asztigmia értékét szintén dioptriában mérik, akárcsak a rövid- és távollátás esetében. Ha más fénytörési hibával együtt jelentkezik, a megfelelő korrekció eléréséhez a cylinder érték mellet alap dioptria értékre is szükség lehet.

A szemtengelyferdülés kezelése

A veleszületett asztigmia korrigálható szemüveggel, kontaktlencsével, illetve a tévhitekkel ellentétben a szemtengelyferdülés lézeres műtét segítségével is orvosolható. Szemüveggel való korrekció csak hengerfelszínből kicsiszolt lencsével lehetséges, mert ez változtatja megfelelően az asztigmiás szem fénytörését. Ezt a lencsetípust nevezzük cylinderesnek, ami a henger latin nevére utal.

Ma már léteznek olyan lágy kontaktlencsék is, amelyekkel élesen láthatnak az asztigmiások is. Ezeket tórikus lencséknek hívják, de itt is előfordulhat a cylinderes megnevezés. Különlegességük, hogy az alsó részükön vastagabbak, ez biztosítja a megfelelő stabilitást viselés közben. Az asztigmia korrigálását szolgáló kontaktlencséknek ugyanis nem szabad elmozdulniuk, átmérőjük kissé meghaladja a szaruhártyát. A lágy lencse a szaruhártyára rásimul, és mivel a megfelelő meridiánokban vékonyabb és vastagabb, korrigálja a felszíni egyenetlenségeket.

Fontos megjegyezni, hogy ezeket az eszközöket nehezebb megszokni, mint a csak közel- vagy távollátást korrigáló lencséket. Mivel szemtengelyferdülés esetén a korrekció a térlátásra is kihat, a tárgyak alakja is megváltozik. Előfordulhat gödör érzés, a csempék görbülésének, illetve a padló hullámzásának érzete. Ettől nem szabad megijedni, teljesen természetes és idővel elmúlik.

Akik végleges megoldást keresnek az asztigmia problémájára, azoknak ajánlott a lézeres beavatkozás. A kezelés célja, hogy minél szabályosabbá tegye a görbületet, amely az asztigmiát okozza, és így javítsa a látást. A lézer úgy alakítja át a szaruhártyát, hogy a beérkező fénysugarak optimális fénytöréssel a látóhártyán egy fókuszpontban egyesüljenek, amelynek köszönhetően a korábban cilinderes szem műtét után éles képet ad A Sasszemklinikán 5,5 cylinderig lehetséges a szemtengelyferdülés korrekciója. Amennyiben más fénytörési hiba is fennáll, akkor annak dioptriáját együttesen kell számolni a cylinder mértékével, és a kettő összege rövidlátóknál nem haladhatja meg a -12 dioptriát, amely a lézeres látásjavító kezelések határa. Tehát ha például ön rövidlátó és -8 a dioptriája, amely mellé 5-ös cylinder társul, akkor nem alkalmas a lézeres szemműtétre. Ha azonban -3-as az alapdioptriája az 5-ös cylinder mellett, akkor nincs akadálya a beavatkozásnak. Sokan elrettennek a szemtengelyferdülés műtét általi kezelésétől, ám megnyugtató tudni, hogy a beavatkozás során nem kell tartania sem fájdalomtól, sem különösebb kellemetlenségtől. A hosszú lábadozási időtől való aggódás se tartsa vissza, hiszen a modern lézeres szemműtéteket követően a páciensek másnap visszatérhetnek a munkájukhoz, hétköznapi feladataikhoz. A csupán néhány percig tartó beavatkozás után szinte azonnal megtapasztalhatja az éles látást, és átélheti ezt az élményt, ahányszor csak kinyitja a szemét.

Végezetül a tisztán látás végett oszlassuk el a szemtengelyferdülés lézeres műtét ára körüli tévhiteket is: egy adott lézeres eljárás árát nem befolyásolja az, hogy cilinderes a szem vagy sem. A Sasszemklinikán egyedülálló módon 7 modern lézeres látásjavító kezelést végzünk, amelyek közül alkalmassági vizsgálat után, tapasztalt orvosokkal konzultálva választhatja ki a leginkább megfelelőt. 

Szabaduljon meg Ön is a szemüveg és kontaktlencse kötöttségeitől! Most jelentkezzen kedvezményes alkalmassági vizsgálatunkra, mert 200.000 forint kedvezményt kaphat március 30-ig az egyik legmodernebb Sasszem Femto Smart kezelésünk esetén. A kupont itt töltheti le.

Sasszeműek, akik a legnagyobb lézerklinika
tapasztalatában bíztak

A Sasszemklinika több mint 130.000 sikeres lézeres szemműtét tapasztalatát és az elérhető legkorszerűbb orvostechnikát biztosítja a pácienseknek. Nézze meg pácienseink Facebook ajánlását.