Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Sasszemklinika háromszoros Magyar Brands díjas márka

Garancia lézeres szemműtét eredményére

Google Reviews logó
Sasszemklinika garancia Google Reviews logó
  • HU
  • EN
A legtöbb kezelést mi végeztük Magyarországon:
133.893

Kiknek jelent tökéletes megoldást a látásjavító lencseműtét?

Kiknek jelent tökéletes megoldást a látásjavító lencseműtét?

Elmúlt már 45 éves, és szívesen megszabadulna szemüvegétől, de lézeres szemműtétre nem találtak alkalmasnak? A lencseműtétnek hála ilyenkor sem kell lemondania az éles látásról!

A lézeres szemműtétek 40 éves története során rengeteget fejlődött a technológia, melynek köszönhetően bővült a műthető páciensek köre is. Ám még így is átlagosan 10 érdeklődőből 3-4 nem alkalmas a lézeres szemműtét kezelésre az alkalmassági vizsgálat alapján. A leggyakoribb, hogy túl magas dioptria (rövidlátás esetén -12-nél, távollátás esetén +5-nél több), az életkor miatt nem lehetséges a lézeres szemműtét. De ekkor sem kell kétségbe esni, mert a látásjavító lencseműtét ugyanúgy végleges, kényelmes megoldást kínál.

A lencseműtét során eltávolítják a szemlencsét, a helyére pedig egy egyénileg megtervezett műlencsét ültetnek be, amellyel korrigálják a szem fénytörési hibáit. Ezt a modern technológiát alkalmazzák szürkehályog-műtétnél is. A műlencse csere, mint megoldás egy életre szól.

Mit tud egy modern műlencse?

A korszerű műlencséket magas víztartalmú, rugalmas és szövetbarát akril polimerből készítik, a maximális komfort érdekében pedig ultraibolya- és kékfényszűrővel is rendelkeznek. Léteznek hidrofób (víztaszító) és hidrofil (nedvesíthető) felülettel rendelkező műlencsék. Utóbbiak hátránya, hogy a felszínükre idővel a csarnokvízből kirakódhatnak a látásélességet rontó anyagok, ezért érdemes hidrofób műlencsét választani. Az innovatív lencsék pedig az emberi szemlencse aszférikus (nem egyenletes kerek formájú) alakját is képesek leutánozni, ezáltal természetesebb látásélményt, jobb kontraszthatást és képminőséget biztosítanak.

Egyfókuszú vagy többfókuszú műlencse?

Mivel a látás javítása a cél, természetesen a műlencsék törőereje meghatározó kérdés a lencseműtét során. A legegyszerűbb megoldást az egyfókuszú (monofokális) műlencsék jelentik, amelyek lényege, hogy a szembe érkező fényt a retinán egy fókuszpontba gyűjtik össze. Mivel egyszerre nem fókuszálható a közeli és távoli tárgyakról visszaverődő fény, a monofokális műlencsék csak egy távolságra biztosítják az éles látást. A legtöbben távolra szeretnének jól látni, hogy könnyedén tudjanak vezetni, tévét nézni, más tevékenységekhez azonban továbbra is szemüveget kell felvenniük.

Ezzel szemben a trifokális, többfókuszú műlencsékkel akár teljesen el is felejthető a szemüveg, mivel nevükhöz hűen mindhárom tartományban (közelre, távolra és közepes távolságra is) éles képet adhatnak. A trifokális műlencse tehát alapvetően nagyobb szabadságot jelent a mindennapokban, ám szerkezetükből adódóan sötétedés után fényszóródás tapasztalható. Ezt általában hamar megszokják a páciensek, de például ha munkája miatt sokat vezet éjszaka, a trifokális műlencse nem ideális választás.

Ha fontos, hogy éjszaka vagy gyenge fényviszonyoknál is a lehető legtökéletesebben lásson szemüveg nélkül, akkor az úgynevezett EDoF (Extended Depth of Focus) lencsék jelenthetnek megoldást. Ezek a fókusztartomány kiterjesztésével kitűnő távoli, kiváló középtávolsági és jó funkcionális közeli látást adnak, a fényszóródás mellékhatása nélkül. EDoF, nyújtott fókuszú műlencsével tehát a legtöbb tevékenységet gond nélkül végezheti, de a 20-40 centis távolságban, különösen apróbetűs szöveg olvasásához szüksége lesz szemüvegre.

Végül meg kell említeni, hogy amennyiben asztigmiával küzd, tórikus műlencsére lesz szüksége. Szerencsére a fentebb felsorolt típusok mind kérhetőek tórikus funkcióval.

A fentiekből is látható, hogy a tökéletes eredmény érdekében nemcsak a szem állapotát és dioptriáját, hanem a páciens életmódját, munkáját, egyedi igényeit is figyelembe kell venni a műlencse kiválasztásakor. Jöjjön el a Sasszemklinikára egy műlencse műtétet megelőző alkalmassági vizsgálatra, ahol megtudhatja, mi lenne a legszemrevalóbb megoldás ön számára!

Sasszeműek, akik a legnagyobb lézerklinika
tapasztalatában bíztak

A Sasszemklinika több mint 130.000 sikeres lézeres szemműtét tapasztalatát és az elérhető legkorszerűbb orvostechnikát biztosítja a pácienseknek. Nézze meg pácienseink Facebook ajánlását.