Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Sasszemklinika háromszoros Magyar Brands díjas márka

Garancia lézeres szemműtét eredményére

Google Reviews logó
Sasszemklinika garancia Google Reviews logó
  • HU
  • EN
A legtöbb kezelést mi végeztük Magyarországon:
133.927

Szem árpa: gyakoribb, mint gondolnánk

Szem árpa: gyakoribb, mint gondolnánk

Az emberek többségénél legalább egyszer kialakul árpa a szemen, mégis kevés szó esik róla. Vegyük hát szemügyre, mi okozza, honnan ismerhető fel a szem árpa, és persze azt is, hogyan lehet megszabadulni tőle.

A szem árpa (hordeolum) a szem környéki mirigyek gyulladásos megbetegedése. Az úgynevezett külső szem árpa a ritkább, amelyért a szemhéj külső részén elhelyezkedő Moll- és Zeiss-mirigyek a felelősek. A belső szem árpát pedig a Meibom-mirigyek gyulladása okozza. Az elváltozást általában bakteriális fertőzés váltja ki, és többségében akkor jelentkezik, ha az immunrendszer legyengült. Nemtől, kortól függetlenül bárkinél kialakulhat árpa a szemen, de a nem megfelelő higiénés körülmények, a poros környezet, a szemhéjak gyakori dörzsölése, a smink által kiváltott irritáció és a cukorbetegség mind hajlamosító tényezők.

A szem árpa tünetei

Az első figyelmeztető jeleket (kipirosodott, viszkető szemek, szúró érzés) a legtöbben a szemszárazság vagy fáradtság számlájára írják. De nem sokkal később jönnek az első jellegzetes tünetek: nyomásérzet a szemhéjban, ha előrehajolunk, a szemhéj duzzanata és kiporosodása, esetleg a szemrés váladékozása. Majd megjelenik maga az árpa a szemen: a kerek, tapintásra fájdalmas, pirosló, pattanásra emlékeztető göb vagy tályog. És ahogy az aknés dudorokat, ezt sem szabad piszkálni, nyomogatni!

Házi praktikák helyett irány az orvos!

Bár a szem árpa nem veszélyezteti a látást, elég kellemetlen és fájdalmas „élmény“, ezért érdemes mielőbb megkezdeni a kezelését. Nagymamáink gyógymódját, a kamillás borogatást inkább felejtsük el, mert további irritációt, rosszabb esetben felülfertőződést is okozhat, helyette szemvizsgálat javasolt. A szakember réslámpás vizsgálattal fel tudja állítani a pontos diagnózist, lokalizálja a gyulladást, majd meghatározza a kezelés menetét. Ha még a göb megjelenése előtt felismerik a szem árpát, akkor általában párakötéssel kombinált antibiotikumos kenőcsöt alkalmaznak. Ez elősegíti, hogy a gyulladás beolvadjon, kifakadjon a felgyülemlett genny, és ezután hamar megszűnnek a panaszok. Mivel az idő fontos faktor, az állami rendelés helyett érdemesebb szemészeti magánrendelést felkeresni.

Mikor van szükség műtétre?

Ha nem ismerjük fel időben a tüneteket, vagy a szemvizsgálatra későn kerül sor, akkor a göb betokozódhat, és általában már csak sebészeti úton gyógyítható. Az ambuláns műtét során a szem árpát egy speciális csipeszbe fogják, majd egy egészen pici, 2-3 milliméteres bemetszést ejtenek rajta, hogy távozni tudjon a genny. A sebet nem szükséges öösszevarrni, magától begyógyul. Mivel helyi érzéstelenítésben végzik, a beavatkozás nem jár fájdalommal és különösebb kellemetlenséggel, így nem kell tőle tartani.

Szabaduljon meg Ön is a szemüveg és kontaktlencse kötöttségeitől! Most jelentkezzen kedvezményes alkalmassági vizsgálatunkra, mert 200.000 forint kedvezményt kaphat május 15-ig az egyik legmodernebb Sasszem Femto Smart kezelésünk esetén. A kupont itt töltheti le.

Sasszeműek, akik a legnagyobb lézerklinika
tapasztalatában bíztak

A Sasszemklinika több mint 130.000 sikeres lézeres szemműtét tapasztalatát és az elérhető legkorszerűbb orvostechnikát biztosítja a pácienseknek. Nézze meg pácienseink Facebook ajánlását.