Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Sasszemklinika háromszoros Magyar Brands díjas márka

Garancia lézeres szemműtét eredményére

Google Reviews logó
Sasszemklinika garancia Google Reviews logó
  • HU
  • EN
A legtöbb kezelést mi végeztük Magyarországon:
133.927

Szürkehályog-műtétre készül? Mutatjuk, milyen műlencsék közül választhat szürkehályog-műtét esetén

Műlencsék

A szürkehályog diagnózisa elsőre ijesztőnek tűnhet, hiszen sem szemüveggel, sem kontaktlencsével nem korrigálható, idővel pedig egyre romlik a látás. A szürkehályog csak és kizárólag műtéttel gyógyítható! Sem gyógyszer, sem kezelések nem fordítják meg a folyamatot. Éppen ezért ne várjon túl sokáig, szabaduljon meg a szemüvegétől minél előbb!

Az egészséges szemlencse puha és víztiszta, mivel a fehérjerostok szabályosan helyezkednek el rajta. Ha azonban felborul az ion-egyensúlya (leggyakrabban az öregedéssel együtt járó vízvesztés miatt), ezek a rostok elmozdulnak, amitől csökken a szemlencse rugalmassága és tisztasága, mondhatni beszürkül. A fénytörési hibából fakadó látásproblémákkal ellentétben a szürkehályognál nem segít a szemüveg vagy kontaktlencse. Az egyetlen és végleges megoldás a beteg szemlencse eltávolítása és egy új, egyénre tervezett műlencse beültetése.

Miből készülnek a szürkehályog műtét során alkalmazott modern műlencsék?

A szürkehályog-műtét során alkalmazott korszerű műlencsék (idegen szóval IntraOcular Lens, vagy rövidítve IOL) alapanyaga magas víztartalmú, rugalmas, lágy és szövetbarát akril polimer, és UV-, valamint kékfényszűrővel is rendelkeznek. Léteznek hidrofób (víztaszító) és hidrofil (nedvesíthető) felületű műlencsék. Utóbbiak hátránya, hogy a felszínükre idővel kirakódhatnak a csarnokvízből olyan anyagok, amelyek rontják a látásélességet, illetve a másodlagos szürkehályog kialakulása is gyakoribb. Ezért az utóbbi években a hidrofób műlencsék váltak népszerűvé. A Sasszemklinikán is kizárólag ilyen, hirdofób műlencséket alkalmazunk.

Szürkehályog-műtétre készül?
A szürke hályog betegség leggyakrabban 65 év felett jelentkezik

Monofokális, trifokális vagy nyújtott fókuszú műlencse?

Bár a szürkehályog-műtét elsődleges célja az, hogy visszaállítsa a látást, a megfelelő törőerejű műlencse beültetésével korrigálható a közel- és távollátás, valamint az asztigmia is.

A monofokális (egyfókuszú) műlencsék a szembe érkező fényt a retinán egy fókuszpontba gyűjtik össze. Ebből következik, hogy a monofokális műlencsék csak egy adott fókusztávolságra biztosítanak tökéletes látást. Általában távolra tervezik őket, így a vezetéshez, tévénézéshez nincs szükség szemüvegre. A mul lencsék ezzel szemben már két fókuszponttal rendelkeznek.

Annak, aki teljesen el szeretné felejteni a szemüveget, a szürkehályog műtét során a trifokális műlencse lehet az ideális megoldás. Ugyan az ára magasabb, de cserébe mindhárom tartományban, vagyis közelre (kb. 40 cm), középre (kb. 60-80 cm) és távolra (kb. 100 cm) is élesen láthat vele.

A törőerő, illetve a szem fénytörési hibái mellett a megfelelő műlencse kiválasztásakor érdemes figyelembe venni életmódot és munkakörülményeket is. Amennyiben sokat vezet éjszaka, nem biztos, hogy a multifokális lencse a legjobb választás, mivel ezeknél zavaróan káprázó lehet a szembejövő járművek fényszórója. Ha fontos, hogy éjjel, illetve rossz fényviszonyoknál is a lehető legtökéletesebben lásson szemüveg nélkül, akkor a nyújtott fókuszú műlencse (Extended Depth of Focus, vagy röviden EDoF) lehet az optimális választás. Ez egyesíti a monofokális és multifokális lencsék előnyeit, mivel a fókusztartomány kiterjesztésével kitűnő távoli, kiváló középtávolsági és jó funkcionális közeli látást ad, ráadásul naplemente után vizuális mellékhatások nélkül. Mindez a hétköznapokban azt jelenti, hogy a legtöbb tevékenységnél szemüvegmentességet biztosít, csupán apróbetűs szöveg olvasásához lehet szüksége szemüvegre.

A közel- és távollátás mellett sokan küzdenek asztigmiával is. Jó hír, hogy akárcsak szemüveg vagy kontaktlencse esetében, a legtöbb monofokális, trifokális és EDoF műlencse kérhető tórikus (cilinderes) verzióban, amely két görbületével képes kiküszöbölni ezt a látásproblémát is.

Nem kell tehát kétségbe esni a szürkehályogtól, hiszen a fentiekből is látható, hogy a számos műlencsetípusból mindenki megtalálhatja a szeméhez, életviteléhez és látási igényeihez legjobban illeszkedőt.

Sasszeműek, akik a legnagyobb lézerklinika
tapasztalatában bíztak

A Sasszemklinika több mint 130.000 sikeres lézeres szemműtét tapasztalatát és az elérhető legkorszerűbb orvostechnikát biztosítja a pácienseknek. Nézze meg pácienseink Facebook ajánlását.