10 szempont, hogyan válasszunk látásjavító lézerklinikát

Íme egy gyakorlati útmutató, hogy biztosan jól döntsünk, ha lézeres szemműtétet szeretnénk.

Mire figyeljünk? Mire kérdezzünk rá?

 

 1. Klinika tapasztalata, lézerkezelések száma  

Ne higgyük, hogy néhány ezer műtét már nagy szakmai tapasztalatot jelent.

Minél nagyobb a klinika tapasztalati háttere, annál több rendkívüli esettel találkoztak már az ott dolgozó szakemberek, annál több problémára tudnak megoldást nyújtani. Nyugodtan kérdezzük meg, hogy hány lézeres szemműtétet végeztek eddig.

 

 1. Műtőorvos tapasztalata

Tudjunk meg mindent a műtétet végző szemsebészről!

Kérdezzünk rá bátran a műtőorvos szakmai tapasztalatára is. Mióta dolgozik a műtőben? Hány kezelést végzett eddig? Milyen típusú lézerkezelésekre specializálódott? Hol és kitől tanulta? Rendelkezik esetleg nemzetközi tapasztalattal is?

 

 1. Választható eljárások biztonsága

Lebenyes kezelést csak kétlézeres eljárással válasszunk!

Ma már a lézeres látásjavítás rutinműtétnek számít. Kevés olyan orvosi beavatkozás van, amelynél kisebb kockázatot vállalunk, mint egy lézeres szemműtét során. Azonban vannak biztonságos és kevésbé biztonságos lézerkezelési eljárások. A PRK kezelés már 30 éves múltra tekint vissza. Egy nagyon egyszerű és biztonságos eljárás, hiszen csak a szaruhártya felszínét érinti. A lebenyes kezelések is csak a szaruhártya-vastagság felső 15%-át érintik, ha precíziós lézer végzi a védőlebeny kialakítását. Ha viszont egy szemsebész alakítja ki rezgőkéssel, akkor lehet, hogy lesznek szövődményei a rosszul kialakított lebenynek. Így az olyan Lasik kezelések, amelyek nem kétlézeresek, nem mondhatók biztonságosnak, ugyanis a legrutinosabb szemsebész sem vetekedhet a milliméter ezredrészének pontosságával dolgozó, csúcstechnológiás lézerek precizitásával. Egylézeres lebenyes kezeléseket végző klinikákat kockázatos választani.
 

Már van teljesen érintésmentes lézerkezelés is kizárólag a Schwind Amaris lézerrel.

 

 1. Szemészeti műszerpark korszerűsége

Csak az egyéni fénytörési hibákat is feltérképező, professzionális műszerparkban bízzunk!

Fontos, hogy korszerű szemészeti műszerparkkal rendelkezzen egy klinika, amellyel az egyéni fénytörési hibák is pontosan felmérhetők. Ez az alapja a személyre szabott kezelésnek, hiszen a lézerekbe ezeket a műszeres adatokat táplálják be. A legfejlettebb tervezőprogram 2017 óta a PERAMIS rendszer, amely a legújabb hullámfrontmérő és egyben topográf műszer. Ez jelenleg a magasabb rendű fénytörési hibákat és a szem domborzati térképét felmérő legpontosabb mérőműszer. Nézzünk utána a honlapon, hogy milyen szemészeti műszerekkel rendelkeznek! Kérdezzünk rá mindig, hogy mit mérnek, és miért!

 

 1. Lézerek korszerűsége

A csúcstechnológiát az ötödik generációs, német Carl Zeiss és Schwind márkák képviselik.
Az ideális látáseredmény eléréséhez számít, hogy milyen lézerekkel történik a kezelés. Kérdezzünk rá, hogy milyen márkájú lézerekkel végzik a műtétet! A legújabb lézerek kétlézeres kezelés esetén a Carl Zeiss VISUMAX rendszer, egylézeres kezelések esetén pedig a Schwind AMARIS 5D szemkövető lézer.

 

2018-ban a VISUMAX lézer a csúcstechnológia, a lézerszemészet iPhone 9-e.

 

 1. Lézerpark nagysága

Három lézerrel még tökéletesebb látáseredmény várható.

Nagyon sok klinika csak egyetlen lézert képes megvásárolni. Így ezeken a klinikákon a felszíni kezeléseket választhatjuk biztonsággal. Azonban több olyan klinika is van már hazánkban, amely két lézerrel rendelkezik, egy lebenykészítő femtosecundumos lézerrel, és egy dioptriaeltávolító excimer lézerrel. Azonban csak két klinika akad itthon, ahol három különböző csúcstechnológiás lézer is rendelkezésre áll, így az ideális lézerkezelés kiválasztását nagyobb technikai háttér segíti. Például bizonyos excimer lézerek a pluszos dioptriákat sikeresebben kezelik, míg más lézerek a mínuszos dioptriákat tüntetik el jobb eredménnyel. Tehát számít a lézerpark nagysága is.

 

 1. Orvosi garanciavállalás

Várható látáseredményt tartalmazó írásos orvosi garancia nélkül ne vállaljuk a műtétet!

Csak olyan lézerklinikát válasszunk, amely orvosi garanciát biztosít, amelyben előre pontosan meghatározzák, hogy a mi esetünkben milyen látáseredményt garantálnak. Ha azt nem érnék el, akkor 1 éven belül egy ismételt ingyenes lézerkezeléssel megszüntetik a megmaradt fénytörési hibát, vagy visszafizetik a lézerkezelés árát.

 

 1. Szakmai múlt, jelen és jövő

Nem árt a nemzetközi szakmai tapasztalat sem!

Nem mindegy, hogy egy klinika 5 éve, 10 éve vagy 20 éve végez látásjavító lézerkezeléseket. Ahogy az sem, hogy kikkel működik együtt, kikkel osztja meg a tapasztalatait. Például tudományos intézetek és más, nagyhírű, külföldi lézerklinikák professzoraival, lézergyártók mérnökeivel. Fontos, hogy rendszeresen részt vegyenek, esetleg előadjanak nemzetközi szakmai kongresszusokon, kövessék a lézerszemészet fejlődését. Ahogy az is rendkívül fontos, hogy legyen jövőképük, folyamatosan fejlődjenek, és biztosítsák Magyarországon a lézerszemészet újdonságait.

 

 1. Lézerek rendszeres karbantartása

A lézerek beszerzése és fenntartása drága. Ne spóroljunk ezen akciós műtétekkel!

Fontos, hogy a klinikák ne sajnálják se a pénzt, se az időt csúcstechnológiás lézerek beszerzésére, illetve azok rendszeres ellenőrzéseire, tisztításaira, fejlesztéseire. Gyakori, hogy a nagy árakciók miatt ezeket megspórolják. Így előfordulhat, hogy a lézerek karbantartása nem olyan rendszeres és alapos, mint amit azok megkövetelnének. Mindenesetre, ha akciós lézeres szemműtétekkel találkozunk, akkor gondoljuk át, hogy megéri-e az ár mellett a minőségből és főleg a biztonságból is engedni.

 

Az 5D szemkövetésre képes excimer lézer a szemmozgásnál is gyorsabb.

 

 1. Referenciák valódisága

Csak az ellenőrizhető, lekövethető referenciáknak higgyünk!

Gyakori, hogy saját költésű referenciamondatokkal és kitalált nevekkel közölnek ajánlásokat különböző szolgáltatók. Ma már nem nehéz ellenőrizhető, lekövethető ajánlásokat szerezni. Elég a Facebookra gondolni. Ha a klinika referenciái mögött nincsenek több éve létező, aktív Facebook profilok, akkor nem feltétlenül kell elhinnünk a referenciák valódiságát. Válasszunk olyan lézerklinikát, ahol átláthatóak, hitelesek az ajánlómondatok és videók, esetleg ismert személyiségek ajánlják. Nézzük meg a Facebook értékeléseket, hozzászólásokat is!

 

Szeretne megszabadulni a szemüvegtől, kontaktlencsétől?

Legyen Ön is sasszemű! Jelentkezzen ingyenes alkalmassági vizsgálatra!

 

Milyen eredményre számíthatok?
Mi vár az alkalmassági vizsgálaton?
Mi történik a kezelési napon?
Mire kell ügyelni a gyógyulás ideje alatt?
Mennyire biztonságos a lézeres látásjavítás?
Milyen garanciát nyújt az OPTIK-MED?
Lézeres szemműtét után milyen eredményre számíthatok?

Milyen eredményre számíthatok a lézeres szemműtét után?

A Sasszemkezelés®-sel olyan rejtett fénytörési hibákat is lehet korrigálni, amelyeket a legjobb szemüvegek, kontaktlencsék és a hagyományos lézerkészülékek sem képesek. A Sasszemkezelés® lézeres szemműtét (PRK, FEMTO, Olvasószemüveg kezelés, NO-Touch) után életre szólóan jobban láthat, mint szemüveggel.

Mi vár a sasszem lézeres szemműtét alkalmassági vizsgálatán?

Mi vár az alkalmassági vizsgálaton?

Mire számíthat a vizsgálat során?

 • egy teljesen fájdalommentes, másfél-két óráig tartó vizsgálatra kell készülnie
 • vizsgálatának legfontosabb részeit egymástól függetlenül két szakember is elvégzi
 • öt különböző módszerrel mérik meg szemének fénytörési hibáit
 • a kezelés várható eredményét névre szóló, orvosi garancialevélben kézhez kapja
 • az alkalmassági vizsgálat több tízezer adatot ad az ideális kezelés megtervezéséhez

Hogyan javasolt érkezni a vizsgálatra?

 • mivel pupillatágító szemcseppeket kap, így a vizsgálat után akár egy napig homályosan láthat, ezért célszerű kísérővel vagy tömegközlekedéssel érkezni
 • lágy kontaktlencsét a vizsgálat előtt 4-5 napig, félkemény-és keménylencsét pedig legalább 2 hétig nem szabad viselni a pontos mérési eredmények érdekében
 • hölgyeknek javasolt mellőzni a sminket, főleg a szemfestékeket
 • nyugodtan ehet és ihat (nem alkoholtartalmú italt) a vizsgálat előtt
 • Hozza magával a TAJ kártyáját kedvezményes recept felírásáért
 • hozza magával korábbi szemészeti leleteit, valamint szemüvegét

Az alkalmassági vizsgálat online jelentkezés esetén 50 éves korig INGYENES (50 év felett online jelentkezéssel 25.000 Ft helyett csak 10.000 Ft).

Mi történik a PRK kezelés, FEMTO kezelés napján?

Mi történik a kezelés napján?

Mire számíthat a szemműtét napján?

 • egy fájdalommentes, másfél-két óráig tartó klinikai tartózkodásra készüljön
 • az előkészítőbe kerülve feszültségoldó tablettát és érzéstelenítő szemcseppeket kap
 • a műtőben semmi dolga nincs, csak kényelmesen elhelyezkedni és előre nézni
 • a kezelési idő PRK kezelés esetén 2-3 perc, FEMTO kezelés esetén 8-10 perc
 • a műtét után azonnal megtapasztalja az éleslátás élményét
 • kívánsága szerint akár azonnal, akár rövid pihenés után távozhat kísérőjével

Hogyan érkezzen a lézeres szemműtétre?

 • 100% UV szűrős napszemüveggel érkezzen (a klinikán ellenőrizhető az UV szűrése), vagy vásároljon a klinika napszemüveg kínálatából
 • lágy kontaktlencsét a kezelés előtt 4-5 napig, félkemény- és keménylencsét pedig legalább 3-4 hétig nem szabad viselni
 • kérje meg egy ismerősét, hogy jöjjön Önért a műtét végére
 • hozza magával az alkalmassági vizsgálat során átadott garancialevelet
 • étkezzen szokásosan, azonban alkoholt és koffeint ne fogyasszon
 • a hölgyek a sminket (főleg vízálló sminket) és az illatszereket kerüljék
 • a műtéti napon bevett gyógyszerekről tájékoztassa kezelőorvosát!
 • ha nem egyösszegű fizetést választott, hozza magával a választott fizetési konstrukció szerinti igazolásokat és/vagy kezest
Mire kell ügyelni a gyógyulás ideje alatt?

Mire kell ügyelni a gyógyulás ideje alatt?

Melyek a legfontosabb orvosi előírások a gyógyulási idő alatt?

 • a kezelés után pihenjen (FEMTO szemműtét után 1 napig, PRK szemműtét után 5-6 napig)
 • az előírás szerint alkalmazza a szemcseppeket
 • ne tartózkodjon poros, dohányfüstös helyen az első egy hónapban
 • ne érje víz a szemét egy hónapig (szauna, gőzfürdő sem javasolt)
 • ne sminkelje a szemét PRK kezelés után 2 hétig, FEMTO kezelés után 4 hétig
 • ne dörzsölje a szemét a kezelést követő hónapokban
 • szolárium használata 3-6 hónapig szigorúan kerülendő
 • viseljen 100% UV szűrős napszemüveget a szabadban, ha süt a nap (FEMTO lézeres szemműtét után 2 hónapig, PRK lézeres szemműtét után 6 hónapig)
 • jelenjen meg az előírt kontrollvizsgálatokon
 • kérdés esetén hívja a 24 órás OPTIK-MED ügyeletet: (06 1) 2 505 505

Kell valamire figyelni a gyógyulás után?

Semmire sem kell figyelni gyógyulás után. A természetes szülés ugyanúgy lehetséges, ahogy kezelés előtt. Mindenféle sport és erőkifejtés ugyanúgy végezhető. Kovács Antal judo olimpiai bajnok, Storcz Botond és Schobert Norbert is ugyanúgy folytatta az edzéseit, ahogy lézeres szemműtét előtt tette.

Mennyire biztonságos a lézeres látásjavítás, lézeres szemműtét?

Mennyire biztonságos a lézeres látásjavítás?

A lézeres szemműtét kezelések (PRK kezelés, FEMTO szemműtét, Olvasószemüveg kezelésNO-Touch PRK) eredménye gyökeresen meg fogja változtatni az életét. Aki eddig csak vastag szemüveggel tudod elfogadható minőségben látni az mostantól szemüveg, vagy lencse nélkül tökéletes látású lesz. Mindez fájdalom nélkül elérhető.

 • az alkalmassági vizsgálat során kizárásra kerül minden, a lézerkezelési eredményt negatívan befolyásoló tényező
 • a világ egyik legkorszerűbb szemészeti műszerparkja és szemészek több tízezres vizsgálati tapasztalata segíti a szűrést
 • az aberrométer (páciensek elnevezésével Sasszemmérő) alkalmazásának köszönhetően pontosan feltérképezhetők az egyéni, rejtett fénytörési hibák, amelyek alapján a hagyományos lézerkezeléseknél biztonságosabb és pontosabb, személyre szabott látáskorrekció tervezhető
 • maximális biztonságra törekedve a klinika nem vállalja a lézerkezelést, ha nem biztos az optimális eredményben az OPTIK-MED az egyetlen olyan klinika hazánkban, ahol három csúcstechnológiájú lézerkészülék szolgálja a páciensek éleslátását
 • a klinika munkatársai több százezer kontrollvizsgálat tapasztalatával rendelkeznek, így nehezen képzelhető el olyan egyéni reakció, bármilyen felmerülő probléma, amivel még ne találkoztak volna
 • az OPTIK-MED tudományos partnere a Semmelweis Egyetem és a lézerszemészetben világvezető London Vision Clinic (vezetője az LBV olvasószemüveg-kezelés feltalálója, Dan Reinstein professzor)
 • a Sasszemklinikán a világ legszigorúbb egészségügyi biztonsági előírásai érvényesek
Milyen garanciát nyújt az OPTIK-MED lézeres szemműtét?

Milyen garanciát nyújt az OPTIK-MED?

Az OPTIK-MED Sasszemklinika 15 év szakmai tapasztalata és közel 100.000 elvégzett lézeres szemműtét alapján nagyon nagy pontossággal előre tudja jelezni a lézeres kezelés várható eredményét. Az alkalmassági vizsgálatot követően megtapasztalhatja és írásba rögzítve is megkapja, hogy milyen eredmény várható az Ön esetében, ha úgy reagál a lézerkezelésre, ahogy a páciensek 99%-a.

De mi a helyzet, ha Ön az 1%-ba esik? Ha az Ön szaruhártyája a szokásostól eltérően reagál a kezelésre? Ha az elért eredmény kevésbé jó, mint amire számított? A garanciavállalás erre az esetre vonatkozik. Önnek ezt az 1% kockázatot sem kell vállalnia. Ha a lézerkezelést követően kisebb mértékben javulna a látása, mint ahogy azt előre írásba kapta, a garancia életbe lép. Egy egyszerű példával élve, ha azt ígérte a szemész szakorvos, hogy 8 dioptriát fog javítani a látásán és végül csak 7-et sikerült, akkor az OPTIK-MED díjmentesen megismétli a lézerkezelést.

Mit tegyen, ha Ön is sasszemű szeretne lenni?

Jelentkezzen ingyenes alkalmassági vizsgálatra itt, amennyiben alkalmas a kezelésre, elvégezhető a lézeres szemműtét az Önnek megfelelő időpontban.

Jelentkezem az ingyenes alkalmassági vizsgálatra