Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Sasszemklinika háromszoros Magyar Brands díjas márka

Garancia lézeres szemműtét eredményére

Google Reviews logó
Sasszemklinika garancia Google Reviews logó
  • HU
  • EN
A legtöbb kezelést mi végeztük Magyarországon:
134.410

6 egyszerű szemgyakorlat az egészségesebb szemekért

6 egyszerű szemgyakorlat az egészségesebb szemekértFüggetlenül attól, hogy volt-e lézeres szemműtéted már, vagy csak fontolgatod a dolgot, egy kis extra törődés mindig jól jön a szemednek – főleg, ha a következő lista gyakorlatainak egyikét választod.

Habár egyszerű szemgyakorlatokkal nem fogod megúszni a rövidlátás, távollátás vagy asztigmia okozta problémákat, pár egyszerű gyakorlatról széles körben úgy tartják, hogy segíthetik az egyes látással kapcsolatos tevékenységeket (pl. fókuszálás és a fáradtság okozta homályos látás csökkentése).

A legkevesebb, amit elérhetsz az az, hogy a fáradt és gyengén teljesítő szemeid időnként kapnak egy kis energia löketet az alábbi egyszerű, pihentető gyakorlatokkal.

Tekints úgy ezekre a gyakorlatokra, mint a meditáció és relaxáció egy formájára, amely megnyugtatja a túlerőltetett izomcsoportokat és a fáradt szemfelületet.

Az alábbi gyakorlatokkal már heti egy alkalommal is látványos javulást fogsz tapasztalni.

1. Tenyérgyakorlat

Ülj kényelmesen, és addig dörzsöld egymáshoz a tenyereidet, amíg fel nem melegszenek. Finoman helyezd rá a csukott szemhéjadra a meleg kezeidet, és tartsd is ott, amíg a melegség el nem tűnik – majd ismételd meg az egészet néhányszor. Ez egy tökéletes kezdőgyakorlat, amely – szó szerint – bemelegíti a szemet a következő gyakorlatok előtt.

2. Fókusztávolság gyakorlatok

Helyezz el három tárgyat a szoba különböző pontjain. Az első legyen karnyújtásnyira, a második 1.5-3 méterre, míg a harmadik 4.5-5 méterre. Válassz olyan ülőhelyet, ahonnan mindhárom tárgy látszik anélkül, hogy neked mozognod kéne. Ne mozdítsd a fejed, és közben fókuszálj a legközelebbi tárgyra 10 másodpercig; majd újabb 10 másodpercig fókuszálj a középső tárgyra (a fejed ne mozduljon továbbra sem); majd végül fókuszálj a legtávolabbi tárgyra szintén 10 másodpercig. A lépéseket visszafelé is ismételd meg; csinálj összesen 5 kört a gyakorlatból.

3. Zoomolás

A zoomolás (vagy “harsona gyakorlat” – a nevét a karmozdulat miatt kapta) tulajdonképpen a fenti gyakorlat egy változata. Nyújtsd ki a karod, és fókuszálj az ujjhegyedre, majd – anélkül, hogy máshová néznél – húzd lassan magad felé a karod, egészen kb. 10 centiméterre az orrodtól, majd fokozatosan nyújtsd ki ismét, közben folyamatosan fókuszálva. Igyekezz minél jobban fókuszálni, hogy az ujjhegyed a távtól függetlenül éles maradjon. Ismételd meg a gyakorlatot háromszor.

4. A “nyolcas” gyakorlat

Ideje egy kicsit megedzeni a szemizmaid: nézz ki egy pontot a földön vagy falon, és kövess le egy képzeletbeli nyolcas mintáját, majd kövesd le a tekinteteddel. Képzelj el egy nagy, jól megrajzolt nyolcast, és kövesd le a kacskaringós formáit anélkül, hogy a fejed vagy a nyakad elmozdulna. Pár percig csináld az egyik irányban, majd válts és ismételd meg a gyakorlatot a másik irányban is.

5. Váltó gyakorlatok

Ülj pár méterre egy nagyobb tárgytól (mondjuk egy kanapétól, ágytól, vagy mintás tapétától) – bármi, ami elég nagy ahhoz, hogy ne tudj egy az egyben fókuszálni rá. Az ilyen helyzetekben tudat alatt is a periférikus látásunkra hagyatkozunk, ami sokkal kevésbé tiszta és kivehető mint a központi fókuszunk – ez segít felépíteni a “vakfoltokat”, hogy teljes képet kapjunk a külvilágról. Ez a gyakorlat pont ezt erősíti az által, hogy kisebb területre vonja el a központi fókuszunkat. Tudatosan fókuszálj egy pontra az adott tárgyon, majd válts a fókuszpontot 3 másodpercenként. Miközben megpróbálsz minél több központi részletet feldolgozni, próbálj arra is figyelni, ahogy a szemed a környezeted többi, fókuszon kívül eső részét kezeli. Más szóval – próbálj minél több apró részletet észre venni ott is, ahova nem fókuszálsz.

6. Pislogás-gyakorlatok

Ez egy elég egyszerű gyakorlat, de mégis rendkívül sokat javíthat a szemeid egészségén. Pislogj 10 másodpercen keresztül anélkül, hogy megerőltetnéd a szemeidet, majd tarts egy 5 másodperces szünetet, és ismételd meg a gyakorlatot. Ezzel benedvesíted és letisztítod a szemeidet, és kifejezetten sokat segít akkor, ha sok időt töltesz el a képernyő előtt. Intenzív munka, fókuszálás vagy játék közben az átlagos 15-20 pislantás/ perc lecsökkenhet akár 5-re is, ami pedig kiszáradttá, irritálttá és megerőltetetté változtja a szemeinket.

A szemgyakorlatok végén érdemes “lenyújtani” egy kicsit, és egy utolsó kör tenyérgyakorlatot végezni – ez megnyugtatja a szemet és te is rá tudsz hangolódni a nap hátralevő részére. Habár ezektől a gyakorlatoktól a szemeid tényleg felfrissülnek, finomhangolódnak és kevésbé lesznek fáradtak, döntő tudományos kutatás hiányában nem állíthatjuk, hogy hatékonyak a látáskárosodás különböző formáival szemben (pl. rövidlátás, öregszeműség, vagy asztigmia). Ez azért van, mert ezek a betegségek mind a szemgolyó fizikai formájához kötődnek, illetve ahhoz, hogy hogyan törik meg a fényt.

És habár a fenti gyakorlatokat hasznosnak érezhetted, nincs az a mennyiségű masszázs, tenyér- és fókuszáló gyakorlat, ami képes lenne megváltoztatni az emberi szem anatómiáját.

Tehát: ha problémáid vannak a látásoddal, az első dolgod mindenképp az legyen, hogy konzultálsz a megfelelő orvossal. Azzal, hogy késlelteted a szükséges orvosi kezelést, megnehezíted a különböző betegségek jövőbeli, hatékony kezelését.

Szabaduljon meg Ön is a szemüveg és kontaktlencse kötöttségeitől! Most jelentkezzen kedvezményes alkalmassági vizsgálatunkra, mert 200.000 forint kedvezményt kaphat június 30-ig az egyik legmodernebb Sasszem Femto Smart kezelésünk esetén. A kupont itt töltheti le.

Sasszeműek, akik a legnagyobb lézerklinika
tapasztalatában bíztak

A Sasszemklinika több mint 130.000 sikeres lézeres szemműtét tapasztalatát és az elérhető legkorszerűbb orvostechnikát biztosítja a pácienseknek. Nézze meg pácienseink Facebook ajánlását.