Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Sasszemklinika háromszoros Magyar Brands díjas márka

Garancia lézeres szemműtét eredményére

Google Reviews logó
Sasszemklinika garancia Google Reviews logó
  • HU
  • EN
A legtöbb kezelést mi végeztük Magyarországon:
133.420

Allergiát okozhat a kontaktlencse és kontaktlencse-problémát az allergia

A kontaktlencse-allergia tünetei

Vannak bizonyos látáskorrekciós eszközök, amelyek sajnos gyakran nemcsak használni, hanem ártani is tudnak. A kontaktlencse alapvetően sokkal kényesebb, mint mondjuk a szemüveg, de valakinél az általános problémákon kívül még allergiás reakciót is kiválthat. Mutatjuk, hogyan, illetve mi lehet a megoldás.

Kontaktlencsét hordani nagy felelősség. Természetesen sokan jobban szeretik a kontaktlencsét, mint a szemüveget, és nem is feltétlen csak hiúsági okokból. Viszont aki ezt a megoldást választja, kvázi egyfajta szerződést ír magával a felelős kontaktlencse-viselésről. Mit értünk ezalatt? Például a kontaktlencsések megfogadják, hogy a legfárasztóbb nap, esetleg egy bulizós este végén is tiszta kézzel, szakszerűen veszik ki a kontaktlencsét, amelyet megfelelően tisztítanak és tárolnak. Megfogadják azt is, hogy a kontaktlencsét és a tárolót ajánlott rendszerességgel cserélik, és nem feküdnek le aludni olyan lencsében, amiben nem lenne szabad.

Mi történik, ha megszegik ezeket az önmaguknak tett fogadalmat? A legtöbben a kontaktlencse-viselés miatti szemszárazságot tapasztalják meg. Érzésre olyan, mintha lenne valami oda nem illő a lencse alatt - mondjuk egy homokszem. Ennek következtében a szem érzékennyé válik a fényre és a nyomásra, illetve (nem túl meglepő módon) kellemetlenül ég. A tüneteket általában szemszárazság elleni szemcseppel, műkönnyel, krémmel vagy zselével enyhítik, de ezek sem jelentenek garanciát arra, hogy nem térnek vissza a problémák. Gyakran előforduló panasz a szaruhártya gyulladása is, amelyet okozhat a kézről vagy a lencséről a szembe jutó kórokozó, de akár lencse elhasználódása is. A túlhordott lencse minősége romlik, veszít a légáteresztő képességéből és rugalmasságából, amely szintén gyulladáshoz vezethet, sőt akár fekélyt is okozhat.

A kontaktlencse-viselés szabályai

Mi van azokkal, akik betartják a kontaktlencse-viselés minden szabályát, de mégis rosszul reagál a szemük?

Csak Magyarországon hozzávetőleg kétmillió ember szenved valamilyen allergiától. Az életmód megváltozása, az életritmus felgyorsulása, a városi környezet és a rossz levegőminőség sajnos kedvez az allergiás megbetegedéseknek. Gondoljunk bele, csak az ismeretségi körünkben hány olyan embert tudunk felsorolni, akit az év bizonyos szakában gyötör az allergia. A legtöbbek szervezete a porra, illetve a pollenre reagál rosszul, sokan bizonyos élelmiszerekre, de főleg az előbbi kategóriába sorolhatóknál fordulhat elő az, hogy bár az összes kontaktlencse-viseléshez kapcsolódó szabályt betartják, mégis problémákat okoz a lencse.

A szénanáthások számára ismerős lehet az a jelenség, hogy allergiaszezonban a lencse elmozdul, vagy egyszerűen csak kellemetlenné válik a viselés. Ezt az okozza, hogy az allergiás időszakban a könny esetenként sűrűbbé válik és fehérje csapódik ki a kontaktlencse felszínére. A szakorvosok ilyenkor gyógyszeres kezelést, gyakoribb kontaktlencseváltást vagy a szemüvegre való áttérést javasolják.

A szénanáthások számára ez megoldást is jelent a problémás időszakban, de vannak olyanok, akiknek sajnos még ez sem segíthet, mert konkrétan a kontaktlencse viselése váltja ki az allergiás reakciót.

Pontosan mit takar a kontaktlencse-allergia?

A kontaktlencse-allergia vagy -intolerancia azt jelenti, hogy a szem nem képes elfogadni az idegen testet (jelen esetben a kontaktlencsét), ezért látványosan, különböző panaszok kíséretében utasítja el azt. Ilyen panasz lehet az, ha mindig kényelmetlennek érezzük a kontaktlencsét, esetleg fájdalmat vagy konkrét sérüléseket okoz a szemfelszínen.

Allergiát okozhat a kontaktlencse és kontaktlencse-problémát az allergia

A kontaktlencse-intolerancia nem feltétlen jelentkezik azonnal, később is kialakulhat, ha nem tartja be az ember az alapvető kontaktlencse-higiéniai előírásokat, ha olyan lencsében alszik, amiben nem lenne szabad, ha túl sokáig hordja, ha hajlamos a szemszárazságra, vagy ha egyéb allergiái hatással vannak a szemére is.

Az allergiára hajlamos személyek esetében sajnálatos módon ötször nagyobb az esélye a kontaktlencse-intolerancia kialakulásának.

Sajnos akkor is jelentkezhet a kontaktlencse-intolerancia, ha a lencsével alapvetően nem is lenne baj, mert előfordulhat az is, hogy a lencsefolyadék valamely összetevőjére lesz érzékeny az ember.

Mi a megoldás?

Bár a kontaktlencse sokaknak adja vissza az éles látás élményét, rendkívül sok problémát is okozhat. Nem kevesen választják azért a kontaktlencsét, mert egyszerűen nem szeretnek szemüveget hordani, vagy a mindennapi tevékenységeik során hátráltatná őket. Számukra különösen lehangoló, ha kiderül, hogy kontaktlencse-intoleranciájuk van, hisz a lencse már a B-terv volt.

Az ő számukra ideális megoldás lehet a Sasszemklinika valamely lézeres látásjavító eljárása, hiszen a lézeres korrekció után akár egy életre elfelejthetik a kontaktlencsét.

Tájékozódjon kezeléseinkről, és ha problémái vannak a kontaktlencse-viseléssel, jelentkezzen be ingyenes alkalmassági vizsgálatunkra még ma!

Sasszemklinika- a legtapasztaltabb szemészeti lézerklinika, túl a 110 000. kezelésen

 

Szabaduljon meg Ön is a szemüveg és kontaktlencse kötöttségeitől! Most jelentkezzen kedvezményes alkalmassági vizsgálatunkra, mert 200.000 forint kedvezményt kaphat március 30-ig az egyik legmodernebb Sasszem Femto Smart kezelésünk esetén. A kupont itt töltheti le.

Sasszeműek, akik a legnagyobb lézerklinika
tapasztalatában bíztak

A Sasszemklinika több mint 130.000 sikeres lézeres szemműtét tapasztalatát és az elérhető legkorszerűbb orvostechnikát biztosítja a pácienseknek. Nézze meg pácienseink Facebook ajánlását.