Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Sasszemklinika háromszoros Magyar Brands díjas márka

Garancia lézeres szemműtét eredményére

Google Reviews logó
Sasszemklinika garancia Google Reviews logó
  • HU
  • EN
A legtöbb kezelést mi végeztük Magyarországon:
133.865

Árt a szemnek, ha ágyban fekve olvas?

Árt a szemnek, ha ágyban fekve olvas?

Tartós szemkárosodás

A közösségi oldalakon mostanában gyakran felmerülő szem-egészségügyi téma a fekve olvasás. Egyes hírek szerint ez a népszerű szokás bizonyítottan tartós szemkárosodáshoz vezethet. A hír hallatán pedig azok, akik évek óta előszeretettel olvasgatnak az ágyukban fekve, aggódva várhatják, hogy mit árul el látásuk állapotáról a soron következő szemvizsgálat.

Aggodalomra azonban nincs ok – legalábbis, ami a tartós szemkárosodást illeti. A látását nem veszélyeztetheti az ágyban olvasással!

Szemfáradtság

Az már más kérdés, hogy általában rosszat tesz-e a fekve olvasás. Nos, a válasz igen – a fekvő testhelyzet nagyon nagy megterhelést jelent a szemnek.

Olvasáskor a könyvet a szemétől nagyjából 40 centiméter távolságra és körülbelül 60 fokos szögben érdemes tartani. (Ha bifokális lencsét hord, az optimális látószög alacsonyabb lehet.)

Amikor háton fekve olvas, a szemének felfelé kell fókuszálnia, ez a kevéssé optimális látószög pedig komolyan megterheli a szemet, főleg, ha sokszor és sokáig tesz így. A szemfáradtság hivatalos neve asthenopia és igen gyakori jelenség. A fekve olvasás azonban nem magát a szemet, hanem a szemizmokat terheli. A szemkörüli izmok teszik lehetővé, hogy a szemearra forduljon, amerre éppen néz.

A szemfáradtság éppen úgy működik, mint a teste többi izmának esetében. Ha az ágyban olvasás közben egyre több időbe telik, amíg végig olvas egy mondatot, akkor a szemei valószínűleg kimerültek. A szemfáradtság könnyebben észlelhető tünete lehet még a kipirosodás, a szárazság, az égő, kellemetlen érzés, de akár a homályos látás és a fejfájás is.

Bár tartós látáskárosodást nem okoz vele, mégis jó, ha tud a szemfáradtságról, ha szeret fekve olvasni.

Néhány spirituális irányzat tiltja az ágyban fekve olvasást, mert a gerinc az ülő vagy álló testhelyzettel szemben ilyenkor nem egyenes, emiatt pedig az agy sem képes a megfelelő koncentrációra. Ez az érvelés logikusnak tűnik – elég csak arra gondolni, hogy jellemzően mit is szoktunk az ágyban olvasni. A magazinok, krimik és romantikus regények leginkább arra szolgálnak, hogy lefoglalják az agyunkat, amíg a testünk kinyújtózik és megnyugszik elalvás előtt.

Az ágyban olvasás tehát nem káros, csak ne vigye túlzásba!

Szabaduljon meg Ön is a szemüveg és kontaktlencse kötöttségeitől! Most jelentkezzen kedvezményes alkalmassági vizsgálatunkra, mert 200.000 forint kedvezményt kaphat május 15-ig az egyik legmodernebb Sasszem Femto Smart kezelésünk esetén. A kupont itt töltheti le.

Sasszeműek, akik a legnagyobb lézerklinika
tapasztalatában bíztak

A Sasszemklinika több mint 130.000 sikeres lézeres szemműtét tapasztalatát és az elérhető legkorszerűbb orvostechnikát biztosítja a pácienseknek. Nézze meg pácienseink Facebook ajánlását.