Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Sasszemklinika háromszoros Magyar Brands díjas márka

Garancia lézeres szemműtét eredményére

Google Reviews logó
Sasszemklinika garancia Google Reviews logó
  • HU
  • EN
A legtöbb kezelést mi végeztük Magyarországon:
133.420

Fáradt szem tünetei és kezelése

A fáradt szem hátterében számos ok meghúzódhat

Gyakran tapasztalod, hogy ég, viszket vagy szúr a szemed? Akkor itt az ideje, hogy közösen körbejárjuk a probléma hátterét, és segítsünk megoldást találni!

A szemfáradtság így vagy úgy, de mindenki életében jelen van. A hosszú távú koncentrációt igénylő tevékenységek, például az intenzív tanulás, a monitor előtti rendszeres munkavégzés, sőt egy egész éjszakás bulizás is – mind terhelik a szemet.

Szemfáradtság esetén olyan tünetegyüttes jelentkezik, ami annyira kellemetlen lehet, hogy akár az aznapi teljesítményt és motivációt jelentős mértékben ronthatja.

A szemfáradtság okai

A fáradt szem hátterében számos ok meghúzódhat. Elsősorban a feszített, folyamatos figyelem okozza a szemfáradtság tüneteit, mert, ha hosszasan egy pontra fókuszálunk, elfelejtünk átlagos gyakorisággal pislogni. Mivel a szemhéjunk fel– és lecsukásával egy három rétegből álló könnyfilm képződik a szaruhártyán, ami biztosítja annak folyamatos frissességét és védelmét. Ha nem pislogunk, a komfortérzet megszűnik, a szem pedig túlterhelődik. A kellemetlenségek előidézője lehet még a:

  • túl száraz és/vagy a rossz levegő,
  • levegőben lévő allergének,
  • nem megfelelő fényviszonyok,
  • kialvatlanság,
  • hormonális változások,
  • látásromlás,
  • kontaktlencse-használat,
  • illetve az egészségügyi problémák, mint a reuma, a diabétesz vagy pajzsmirigy-alulműködés is.

Persze mindehhez nagymértékben hozzájárul a digitális világ térnyerése is. A telefonon való állandó pötyögés, a tabletezés, a rendszeres tévézés, tehát minden technológiai kütyü használata során gyakran elfelejtünk pislogni.

A fáradt szem tünetei: miket tapasztalhatsz?

A fáradt vagy túlerőltetett szem tünetei biztos, hogy ismerősek lesznek számodra. Ha azt tapasztalod, hogy a szemeid égnek, viszketnek, szúrnak, duzzadtak, gyakran könnyeznek, akkor nagy valószínűséggel a szemeidnek szükségük van egy kis pihenésre.

Jelentkezhet még kettős–, és homályos látás, idegentestérzés vagy fejfájás. Azt tanácsoljuk, hogy figyeld a jeleket, és ha a felsorolt tünetek rendszeresen fel-felbukkannak, még azelőtt kezdj el foglalkozni a problémával, hogy nehézségeket okozna akár a munkád során vagy vezetés közben!

5 tipp a fáradt szem kezelésére

1) Rendszeresen tornáztasd a szemed!

Nemcsak a testnek, de külön a szemnek is szüksége van a rendszeres tornáztatásra! Egy egyszerű, de nagyszerű, hétköznapi tevékenységek közé beillesztett gyakorlatsorral pillanatok alatt regenerálhatod a szemfunkciókat. Az is elég, hogyha egy hosszas, “egy helyre koncentrálós” feladatvégzés során minimum óránként egyszer szünetet tartasz, ami alatt:

  • válassz egy tőled messzebb lévő tárgyat, és a fókuszpontot váltogatva egyszer nézz közelre, majd távolra,
  • pislogj egymás után tízszer, lassan és tudatosan,
  • nézz először az egyik, majd a másik irányba
  • végezz szemkörzést.

Ezekkel az apró figyelmességekkel már nagyban hozzá tudsz járulni a szemed egészségéhez és a komfortérzeted fenntartásához! Ha a munkád során sokat ülsz számítógép előtt– és ráadásul mindehhez még a home office kényelme is társul –, állíts be a telefonodon egy óránként ismétlődő ébresztőt! Így biztosan nem felejted el a szükséges pihenőt és egyben szemtorna megtartását!

2) Alkalmazz házi praktikákat!

A legjobb kezelési módszerek mindig az egyszerű, jól bevált megoldások. A házi praktikákat mégis sokszor elfelejtjük, talán pont azért, mert annyira kézenfekvők, hogy eszünkbe sem jutnak. Köztudott például a hideg víz vérkeringést serkentő tulajdonsága. A duzzadt szemekre jobb gyógyír nem sok létezik, ezért ha a tünetek már fájdalmat okoznak, menj ki a fürdőszobába és mosakodj meg alaposan! Így pár perc után máris frissebben folytathatod a feladataidat.

Emellett gyógynövényes borogatásokkal is hatékonyan meg tudod szüntetni a kellemetlen panaszokat. Főzz ki búzavirágot, édesköményt vagy sóskát, majd helyezd gézbe, és tedd a szemedre! Ismételd meg heti egy-két alkalommal, így tudod regenerálni fáradt szemeidet!

3) Optimalizáld a környezeted!

Miután a szemfáradtság okai között sok a személyes környezetünkből fakadó tényező, így szerencsére számos helyzetet kontrollálhatunk. Az első és legfontosabb lépés, hogy a számítógépünket megfelelő távolságra és szögben helyezzük el az egész napos munkához/tanuláshoz! Figyelj oda arra, hogyha egyenes háttal ülsz, a monitor épp szemmagasságban legyen veled, és ha teheted, a képernyőt semmiképp ne az ablakkal szembe pozícionáld! Utóbbi miatt ugyanis a napfény visszatükröződik, ami még jobban zavarhatja és fáraszthatja a szemeket.

Mindemellett az is fontos, hogy a fűtés– és klímaszabályozást kiegyensúlyozottan kezeld! Nyáron a légkondi, télen pedig a fűtés száríthatja a levegőt, ami szintén hatással van a szemünkre. Előzd meg a szemszárazságot azzal, hogy odafigyelsz a páratartalomra!

4) Szedj vitaminokat, használj szemcseppet!

A legjobb szemvitaminok az A-vitamin, béta-karotin és omega-3 zsírsav. Ezek állandó szedése például egytől egyig hozzájárul a szem egészségének megőrzéséhez. Tünetkezelésként és folyamatos kúraként egyaránt, a fáradt szemre szemcseppet is célszerű alkalmazni. Az egyik legjobb választás a hyaluronsavas műkönny, mert segít a szaruhártyán lévő nedvesség megkötésében.

5) Vegyél részt rendszeresen szemvizsgálaton!

Ha úgy érzed már mindent megtettél és kipróbáltál, de még mindig küszködsz a szemfáradtság tüneteivel, irány egy szemvizsgálat! Természetesen nem kell megvárni a panaszok jelentkezését, a legjobb, ha rendszeres időközönként eljársz szemészeti vizsgálatra! Ez azért nagyon fontos, mert gyakori eset, hogy a szem romlik, de mindeközben olyan mértékben alkalmazkodik is, hogy azt gondoljuk, semmilyen probléma nem áll fenn. Majd ott találjuk magunkat a szemészeten, és kiderül, hogy réges-rég korrekcióra lenne szükségünk.

A fáradt szem pihentetése: haladj lépésről lépésre!

Ahogyan azt láthatod, a rengeteg kiváltó ok miatt, a szemfáradtság kezelése többtényezős és komplex feladat. Nagyon fontos a fáradt szem pihentetése: a legjobb, amit tehetsz, ha végig gondolod egy napod, és minden tevékenységed részleteit megvizsgálod! Hamar ki fog derülni, hogy mik azok az apróságok, amik napról napra befolyásolják a szemben és szem környékén tapasztalt panaszok jelentkezését vagy felerősödését.

A probléma gyökerét megtalálva nincs más dolgod, mint lépésről lépésre haladni, és úgy kialakítani az élettered, hogy abban minden a szemed egészségét szolgálja. Ha úgy érzed, hogy a probléma már túl nőtt a kezelési módszereiden, ne hagyd annyiban, kérj szakmai segítséget!

Szabaduljon meg Ön is a szemüveg és kontaktlencse kötöttségeitől! Most jelentkezzen kedvezményes alkalmassági vizsgálatunkra, mert 200.000 forint kedvezményt kaphat március 30-ig az egyik legmodernebb Sasszem Femto Smart kezelésünk esetén. A kupont itt töltheti le.

Sasszeműek, akik a legnagyobb lézerklinika
tapasztalatában bíztak

A Sasszemklinika több mint 130.000 sikeres lézeres szemműtét tapasztalatát és az elérhető legkorszerűbb orvostechnikát biztosítja a pácienseknek. Nézze meg pácienseink Facebook ajánlását.