Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Sasszemklinika háromszoros Magyar Brands díjas márka

Garancia lézeres szemműtét eredményére

Google Reviews logó
Sasszemklinika garancia Google Reviews logó
  • HU
  • EN
A legtöbb kezelést mi végeztük Magyarországon:
133.786

Home office koronavírus idején. Hogyan védjük szemünket a kijelzőinktől?

Egészen abszurd, hogy a telefonok kijelzőjére védőfóliát teszünk, a laptopét kíméljük, portalanítjuk, miközben megfeledkezünk a kijelzők által legnagyobb veszélynek kitett szem védelméről. Most megmutatjuk, mire kell odafigyelni, ha az ember elhatározza, hogy nemcsak az eszközeire, hanem önmagára is vigyázni fog.

Home office koronavírus idején

A koronavírus-járvány miatt bár sok iroda zárt be, ez nem feltétlen jelenti a munka szüneteltetését, hisz akinek lehetősége van, home office-ban, azaz otthon folytatja a munkát. Tehát a munka - jó esetben - állandó és a kijelző előtt töltött időnk sem változik pozitív irányba. 

Amíg a munkahelyén, nem pedig otthon dolgozik az ember, addig megvan a kialakult menetrend. Felkelünk, öltözködünk, reggelizünk, kávézunk, fogat mosunk, aztán elsétálunk/autózunk/tömegközeledünk a munkahelyünkre, ledolgozzuk a 8 (?) óránkat, és általában pontosan tudjuk, mikor tesszük le aznapra hivatalosan is a munkát. Home office-ban az emberek azonban hajlamosak a megszabottnál többet is dolgozni, hiszen azt az egy apró dolgot még befejezik, még egy e-mailre válaszolnak, tovább dolgoznak, mert úgyis otthon vannak, és most nem megy el az idő például a közlekedéssel. Hogy pszichológiai szempontból kire, hogyan hat az önkéntes karantén, az eltérő lehet, viszont kezeljük akármilyen jól a helyzetet, a szemünk nem örül a megnövekedett kijelzőidőnek.

Mivel elővigyázatosságból, a korlátozásokat és az ajánlásokat betartva nemigen érintkezünk olyannal, akivel nem élünk egy háztartásban, valahogy pótolni próbáljuk a kimaradó közös időtöltést is. A barátokkal való kirándulás, mozizás, bulizás és a nagy, családi ebédek helyett telefonon vagy online keressük fel egymást. Utóbbinak természetesen nagy előnye, hogy a hang mellé képet is tud társítani, de gondoljunk bele, milyen hatással van ez a szemünkre!

Hogyan védjük szemünket a kijelzőinktől

Már a járvány előtt is bőven sok időt töltöttünk különböző kijelzők előtt, most viszont a munka (számítógép) és a szórakozás (tv, tablet, telefon) mellett még a társas interakcióink is gyakran kijelzőhöz kötöttek. A szemünk ezért elfárad, kiszárad, esetleg a fejünk is megfájdul. A Sasszemklinika szakorvosai ezért - a kialakult helyzethez alkalmazkodva - most arra hívják fel a figyelmet, hogyan óvhatjuk a szemünket.

Tornára fel!

Sokan kaptak rá mostanában - nagyon helyesen - az otthon is végezhető testmozgásra, és most ideje bevonni a szemünket is! A kijelzőnézéstől fáradt szem éghet, viszkethet, kiszáradhat, sőt be is gyulladhat. Sokat segít ennek megelőzésében a szemtorna, amit normál esetben szinte automatikusan elvégzünk, amikor beltérről kültérre képünk. Hisz egy kicsi irodahelységben nem tudunk annyira távolra fókuszálni, mint a szabadban, mégpedig a szemnek szüksége van erre a mozgásra. Ha nem szeretnénk elhagyni a lakást, akár az ablakból is szemlélődhetünk, de aki az ablakából csak a szomszéd tűzfalat látja, az is megtornáztathatja a szemét, akár a lakásban, munka közben is.

Az egyik hasznos gyakorlat a tudatos pislogás, ami kedvez a szemmozgató izmoknak és a szemszárazságot is csökkentheti. Egy másik módszer az 5-10 másodperc szempihentetés, azaz távolba nézés és ugyanennyi ideig tartó csukott szemes relaxáció. Ha ezt megismételjük párszor, akkor megszűnhet az égő érzés, lazulnak a szemhez kapcsolódó izmok és közben pihenhetünk is egy kicsit.

Szintén nagyon hasznos egy képzeletbeli nyolcas vonalát lekövetni a szemünkkel. Válasszunk ki egy szimpatikus falat, vagy a padlót, és a testünk többi részének mozgatása nélkül, csak szemmozgással próbáljunk odarajzolni egy fiktív nyolcast - pár percig az egyik, majd pár percig a másik irányba. Akinek úgy szórakoztatóbb, elképzelheti, hogy Superman lézerszemével mintázza meg éppen a lakást. 

A műkönny segít

A gépezés és telefonozás mellett a környezeti hatások is kiváltói lehetnek a szemszárazságnak. Szépek a nagypolgári épületek, de a bennül található lakások általában gyorsan porosodnak, és a nagyvárosokban egyébként sem a legjobb a levegő minősége. A tavasz beköszöntével a pollenkoncentráció is megnő, így gyakorlatilag egy teljes pályás letámadást kell kivédenie a szemünknek. A felsoroltak ugyanis mind segítik a szemszárazság kialakulását, miközben Magyarország felnőtt lakosságának 20%-a egyébként is száraz szem szindrómában szenved.

Szemszárazság esetén, a szemtorna mellett, sokat segíthet a megfelelő műkönny. Ebben a mondatban helyezzünk nagy hangsúlyt a megfelelőre, ugyanis az országban több mint 60 féle van forgalomban. A műkönny kiválasztásánál érdemes szakember tanácsát kérni! Ha megtaláltuk az igazit, és az előírtakhoz igazodva használjuk, akkor jelentősen javulhat a helyzet, és nem kell azon is stresszelnünk, hogy véletlen igazzá válik a mondás, és tényleg látástól vakulásig fogunk dolgozni.

Tehát bár a járvány miatt beszorultunk a lakásba, és több időt töltünk a kijelzők előtt, mint valaha, ne hagyjuk, hogy ez szemünk egészségének rovására menjen! Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk a szemünkre és igyekezzünk kordában tartani a kijelzőidőket!

Szabaduljon meg Ön is a szemüveg és kontaktlencse kötöttségeitől! Most jelentkezzen kedvezményes alkalmassági vizsgálatunkra, mert 200.000 forint kedvezményt kaphat május 15-ig az egyik legmodernebb Sasszem Femto Smart kezelésünk esetén. A kupont itt töltheti le.

Sasszeműek, akik a legnagyobb lézerklinika
tapasztalatában bíztak

A Sasszemklinika több mint 130.000 sikeres lézeres szemműtét tapasztalatát és az elérhető legkorszerűbb orvostechnikát biztosítja a pácienseknek. Nézze meg pácienseink Facebook ajánlását.