Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Sasszemklinika háromszoros Magyar Brands díjas márka

Garancia lézeres szemműtét eredményére

Google Reviews logó
Sasszemklinika garancia Google Reviews logó
  • HU
  • EN
A legtöbb kezelést mi végeztük Magyarországon:
133.420

Így óvjuk a szemünket sminkelés közben!

Így óvjuk a szemünket sminkelés közben!

Szerencsére már régóta nincsenek forgalomban olyan mérgező alapanyagú sminktermékek, mint például az arzéntartalmú púder. De a modern dekorkozmetikumokkal is érdemes óvatosan bánnunk, különösen a szemünk környéken, hiszen könnyen véthetünk olyan hibákat, amelyek veszélyeztethetik szemünk egészségét. Íme néhány praktika, hogy szemünk mindig (sz)épen ragyogjon!

Alapozó, korrektor, primer, szemceruza, szemhéjtus, szemhéjpúder, szempillaspirál: a szemkörnyéki dekorkozmetikumok palettája szinte kimeríthetetlen. Természetesen a legtöbben nem használjuk napi szinten, de a korrektor és szempillaspirál a nők többségénél része a reggeli készülődésnek. Szemünk egészsége szempontjából pedig lényegében teljesen mindegy, hogy naponta vagy csak alkalmakkor sminkelünk, hiszen bakik bármikor becsúszhatnak.

Higiéniai alapszabályok sminkelés közben

Elsőre talán azt gondolnánk, hogy sminkeléskor nagyobb a fizikai sérülések esélye, holott inkább a fertőzések gyakoribbak. Ha azonban betartjuk a következőket, elkerülhetjük, hogy baktériumok, vírusok kerüljenek a szemünkbe:

Jótanácsok sminkelőknek:

  • Mindig mossunk kezet, mielőtt sminkelünk!
  • Ne csak a kezünket, az eszközeinket (alapozó szivacs, ecsetek) is rendszeresen tisztítsuk meg. Erre a célra használhatunk speciális tisztító folyadékot is, de megteszi a rendszeres szappanos öblítés is. A szemkörnyéken használt ecseteket lehetőleg naponta fertőtlenítsük.
  • Tároljuk rendben a sminkcuccainkat! A szemceruzákra, szempillaspirálokra mindig azonnal, szorosan tegyük vissza a kupakot, és lehetőleg az ecsetekre is húzzunk védősapkát. A neszesszerünket mossuk ki, és a piperefiókot töröljük át fertőtlenítő kendővel legalább havonta egyszer.
  • Lehetőleg mindig tiszta környezetben sminkeljünk. Közösségi mosdókban ne rakjuk le a pultra az eszközeinket! Ha azt nem takarítják, könnyen megfertőzhetjük a szemünket.
  • Még barátnőinkkel, rokonainkkal se osztozzunk a sminkecseteken, szempillaspirálokon!
  • Talán nem is gondolnánk, de néhány dekorkozmetikumnak elég rövid a szavatossági ideje, például a szempillaspirálokat általában felbontástól számítva 3-6 hónapig lehet használni. Ezt mindig szigorúan tartsuk be!

Az irritációtól a fizikai sérülésig

A leggyakoribb sminkeléssel kapcsolatos baleset, hogy a szempillaspirállal vagy a szemceruzával, esetleg az ecsettel véletlenül belebökünk a szemünkbe, és felsértjük a szaruhártya hámrétegét. Hogy ezt elkerüljük, mindig 100%-ig odafigyelve sminkeljünk, és soha ne mozgó járműben!

De nemcsak egy óvatlan mozdulat okozhat kellemetlen gyulladást, fizikai sérülést a szemben. A legtöbb szemhéjfesték például por állagú, aminek az apró részecskéi bejuthatnak a szembe, és irritálhatják a felszínét, rosszabb esetben mikrosérüléseket is okozhatnak. Éppen ezért, ha ilyeneket használunk, felvitel előtt mindig csukjuk a szemünket.

Emellett nemcsak az számít, mivel sminkelünk, hanem az is, hogy milyen területet. Sokan szeretik például a szemhéjak belső vonalát, az úgynevezett vízvonalat ceruzával kihúzni, ám ez a szem egészsége szempontjából nem jó ötlet. Egyrészt innen nagyon könnyen a szembe szivároghat a festék, másrészt eltömítheti a szempillák tövénél lévő Meibom-mirigyeket, amelyek a könny fő olajos komponenseit termelik. Ha ezek elzáródnak, annak gyulladás lehet a következménye.

Sőt, irritáció forrása lehet az is, ha lefekvés előtt nem távolítjuk el a sminket alaposan, ezért nagyon fontos, hogy mindegy milyen fáradtak vagyunk, esténként mossuk le az arcunkat, különös tekintettel a szemkörnyékre.

Mire figyeljenek a szemüvegesek és kontaktlencsét hordók?

Sajnos a rossz látás plusz rizikófaktort jelent sminkelés során is. Magas dioptria esetén a szemüvegeseknél nehézséget okoz, hogy okuláréval nem lehet felvinni a szemsminket, anélkül viszont homályosan látnak, és könnyen mellé nyúlhatnak. A kontaktlencse viselése pedig másfajta veszélyt hordoz: a por alapú szemhéjfesték bejuthat a lencse és a szemfelszín közé. Ez nemcsak szúró érzést, bepirosodott szemeket okozhat, hanem a súrlódás következtében megsértheti a szaruhártyát is.

Ebből a szempontból is előnyös a lézeres szemműtét, hiszen a látásjavító segédeszközökkel ellentétben nem tüneti kezelést nyújt, hanem a távol- és rövidlátás okát szünteti meg, így valóban képes visszaadni az éles látás szabadságát. Tény, hogy a lézeres szemműtét után közvetlenül az eljárás típusától függően 3-7 napig tilos kozmetikumokat használni a szemkörnyéken, ám ha ez letelt, már könnyedén és magabiztosabban sminkelhetünk.

Mit tegyünk, ha mégis baj történt sminkelés közben?

Ha minden óvintézkedés ellenére megsértettük szemünket sminkelés közben, vagy fertőzés, gyulladás tüneteit tapasztaljuk, akkor mielőbb keressünk fel egy szemészt. A vizsgálattal elkerülhetjük a komolyabb komplikációt, illetve az időben megkezdett kezeléssel gyorsabb gyógyulás várható.

Szabaduljon meg Ön is a szemüveg és kontaktlencse kötöttségeitől! Most jelentkezzen kedvezményes alkalmassági vizsgálatunkra, mert 200.000 forint kedvezményt kaphat március 30-ig az egyik legmodernebb Sasszem Femto Smart kezelésünk esetén. A kupont itt töltheti le.

Sasszeműek, akik a legnagyobb lézerklinika
tapasztalatában bíztak

A Sasszemklinika több mint 130.000 sikeres lézeres szemműtét tapasztalatát és az elérhető legkorszerűbb orvostechnikát biztosítja a pácienseknek. Nézze meg pácienseink Facebook ajánlását.