Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Sasszemklinika háromszoros Magyar Brands díjas márka

Garancia lézeres szemműtét eredményére

Google Reviews logó
Sasszemklinika garancia Google Reviews logó
  • HU
  • EN
A legtöbb kezelést mi végeztük Magyarországon:
133.865

Károsítja a környezetet a kontaktlencse?

Károsítja a környezetet a kontaktlencse?

A kontaktlencse-viselés kapcsán az elsődleges kérdés általában az, hogy károsíthatja-e a szemet. Mindeközben abba viszont nagyon kevesen gondolnak bele, mi lesz az elhasznált kontaktlencsék sorsa. Vajon hova kerül az a rengeteg lencse? Lebomlik egyáltalán? Többet ártunk vele a környezetünknek, mint amennyit használunk a szemünknek? Jönnek is a válaszok.

A kontaktlencse-viselés alapvetően nem a legbiztonságosabb látásjavító opció. A lencsék megfelelő tisztítása és tárolása elengedhetetlen a szemek egészségének megóvásához, és persze a kézhigiéniára is ügyelni kell - nehogy a tiszta lencsére és a szemünkbe a kezünkről juttassunk kórokozókat. Sportolásnál és strandolásnál sem a legelőnyösebb a kontaktlencse, hisz kieshet, illetve csúnya gyulladást is okozhat. Optimális használat mellett azonban természetesen elkerülhetők ezek a veszélyek.

23 tonnányi lencse végzi évente a lefolyóban

De nézzük is meg, hova kerülnek a lencsék, amikor lejár az idejük. Többféle lencse létezik, rövidebb-hosszabb ideig viselhetjük őket, de az élettartamuk jóval rövidebb egy szemüvegénél, és előbb-utóbb úgyis megválunk tőlük. Az Arizonai Egyetem kutatása szerint az Egyesült Államokban évente 2,6-2,9 milliárd kontaktlencse végzi a lefolyóban. Már ez a szám is megdöbbentő, de talán még könnyebb elképzelni ezt a hatalmas mennyiséget, ha azt is hozzátesszük, hogy ez körülbelül 23 tonnányi lencsét jelent. Hihetetlennek hangzik? Érthető, hiszen mi csak az apró, pihekönnyű lencsékkel találkozunk, és talán bele sem gondolunk, hogy életünk során mekkora terhet rakunk a környezet vállára, miközben csak arra törekszünk, hogy élesen lássunk.

23 tonnányi lencse végzi évente a lefolyóban

Különösen érdekes ez a felvetés napjainkban, amikor egyre többen igyekeznek környezettudatosan élni. Sokan utasítják el a műanyag szívószálat, szelektíven gyűjtik a szemetet, próbálnak csomagolásmentesen vásárolni, házilag készítik a környezetkímélő tisztítószereket stb. Szóval valóban igyekszünk, de mégis kontaktlencsék milliárdjai kötnek ki évente ott, ahol nem kellene.

Hogyan károsítja a környezetet a kontaktlencse?

Az említett kutatás vezetője (Charles Rolsky) tizenhárom kontaktlencse-gyártó termékei esetében is megvizsgálta, mi történik velük a szennyvízben. A műanyaglencsék nem tudnak feloldódni a vízben, így a szennyvíziszapban is megtalálhatók. Sok közülük a tengerben végzi, ahol - mivel nagyobb sűrűségűek a víznél - lesüllyednek, így a vízi élőlények (főleg a tengerfenéken élők) tápláléknak hihetik.

Ha nem egészben lesznek prédái valamilyen vízi élőlénynek, akkor darabokra esnek, és mint mikroműanyag folytatják környezet- és egészségkárosító útjukat. Bizonyos fajok a mikroműanyagot is könnyen nézhetik tápláléknak, ám mivel az emészthetetlen, nagyban roncsolhatja a vízi élőlények emésztőrendszerét. Sőt, mivel ők is a tápláléklánc részei, általuk más állatokhoz, illetve az emberhez is eljuthat. Valószínűleg senki sem szeretné ilyen formában visszakapni a hulladékát.

Hogyan károsítja a környezetet a kontaktlencse?

Ami nem a tengerben köt ki, az a talajba kerül. Mivel a kontaktlencsék felszívják a folyadékot, ha a rosszabb forgatókönyv érvényesül, akkor a felszívott folyadék mondjuk gyomirtó vagy rovarirtó is lehet, és így koncentráltan jutnak el a méreganyagok a táplálékláncba.

Ezért is fontos, hogy ha kontaktlencsét használunk, a többi szilárd hulladékkal együtt, lehetőleg szelektíven gyűjtsük!

Melyik a legkörnyezetkímélőbb látásjavító módszer?

Sajnos a kontaktlencse- és szemüveggyárak sem túl környezetkímélők. Jó példa erre, hogy az Egyesült Királyságban 2010 és 2011 között csak a látásproblémákra reflektáló iparág közel 1,2 millió tonnával növelte a szigetország szén-dioxid-kibocsátását. És ehhez adódnak hozzá a fent említett környezetkárosító hatások is.

Melyik a legkörnyezetkímélőbb látásjavító módszer?

A szemüvegesek környezettudatos alternatívája

Minden tekintetben környezetkímélőbb megoldás a lézeres látásjavítás. Lézeres szemműtéttel elkerülhetjük, hogy szemüveget vagy kontaktlencsét kelljen hordanunk, és nem is csak átmenetileg, hisz a lézeres eljárások egy életre visszaadhatják az éles látás örömét.

Akit érdekel a leginkább környezetbarát látásjavító módszer, keresse fel Magyarország legnagyobb lézeres kezelésszámával rendelkező Sasszemklinikát! A lézeres szemműtétet megelőző alkalmassági vizsgálat ingyenes.

Szabaduljon meg Ön is a szemüveg és kontaktlencse kötöttségeitől! Most jelentkezzen kedvezményes alkalmassági vizsgálatunkra, mert 200.000 forint kedvezményt kaphat május 15-ig az egyik legmodernebb Sasszem Femto Smart kezelésünk esetén. A kupont itt töltheti le.

Sasszeműek, akik a legnagyobb lézerklinika
tapasztalatában bíztak

A Sasszemklinika több mint 130.000 sikeres lézeres szemműtét tapasztalatát és az elérhető legkorszerűbb orvostechnikát biztosítja a pácienseknek. Nézze meg pácienseink Facebook ajánlását.