Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Sasszemklinika háromszoros Magyar Brands díjas márka

Garancia lézeres szemműtét eredményére

Google Reviews logó
Sasszemklinika garancia Google Reviews logó
  • HU
  • EN
A legtöbb kezelést mi végeztük Magyarországon:
133.720

Kontaktlencse – biztos jól meggondolta?

Ha már felmerül a kérdés: szemüveg vagy kontaktlencse, a többségnek nem nehéz megadni a választ. Ám ekkor még nem tudják, hogy mi az az ár, amit meg kell fizetni a természetes külsőért, ha a lencseviselést választják. Mutatjuk a leggyakoribb problémákat.

Körülményes bánásmód

A kontaktlencse több karbantartást igényel, mint a szemüveg. Itt ugyanis mindennek a kulcsa a higiénia. Ha a pici korrekciós eszköz nem tisztán kerül a szembe, az fertőzéseket, de akár súlyosabb szembetegséget, látászavarokat is okozhat. Emiatt a használatot sokan nehézkesnek tartják. Például minden váltáskor kezet kell mosni, lehetőleg antiallergén szappannal, ezen kívül más és más, speciális oldat szükséges a tisztításhoz és a tároláshoz.

Kontaktlencse – biztos jól meggondolta?
A kontaktlencse-viselés fokozott fertőzésveszéllyel jár

„Tiltott” tevékenységek

Úszáshoz nem ajánlott a lencseviselés. Nem csak hogy kieshet a lencse, de a vizes közeg a fertőzésveszélyt is növeli. Minősített esetnek számít a tengervízzel való érintkezés. Ez teljesen ellenjavallt, hiszen a sós víz elvonja a vizet a lencséből, a só pedig lerakódik a felszínére és károsíthatja, ráadásul nem engedi lélegezni a szaruhártyát.

Szemszárazság

Számos környezeti körülmény van, amit „nem szeret” a kontaktlencse. Ilyen a légszennyezettség, a légkondicionálás, a füst, a túl meleg levegő vagy a hosszas számítógéphasználat. Szemünk egyformán reagál ezekre: szemszárazsággal. Annyiféle dolog kiválthatja, hogy szinte minden lencseviselő ismeri a szúró, égő érzést. Műkönny és fokozott folyadékbevitel segíthet rajta, de sajnos csak átmenetileg.

A szaruhártya ereződése

A lágy kontaktlencse viselésének leggyakoribb mellékhatása. Olyankor fordul elő, ha már hosszabb ideje hordjuk az eszközt. Az elváltozás szabad szemmel nem látható, de szemészeti vizsgálat ki tudja mutatni. Ilyenkor egy időre muszáj megválni a lencsétől.

Belső tényezők

Talán nem is gondolnánk, de olyan dolgok is hatnak a látásunkra, mint a táplálkozás, az emésztés, a lelki nehézségek vagy a hormonháztartás változásai. Ezek mind okozhatják azt, hogy a lencse a szokásosnál jobban irritálja a szemünket.

Kontaktlencse – biztos jól meggondolta?
Szemszárazság esetén műkönny használata javasolt

Bizonyos betegségek esetén nem használható

Ha olyan kór dönt le a lábunkról, ami a szemünkre is kihat, akkor feltétlen fel kell függeszteni a lencseviselést. Ez nem ritka, hiszen ha a szervezetben gyulladással járó betegség zajlik, megváltozhat a könnytermelés mennyisége és minősége. Tehát hiába szerettünk volna már lemondani a szemüvegről, ekkor újra elő kell vennünk. Főként, ha könnyezést, fényérzékenységet, szúró fájdalmat vagy a szem bevörösödését észleljük.

Allergia

A szénanáthások ismerik az érzést, amikor a lencse elmozdul, kényelmetlenné válik. Ennek az a magyarázata, hogy allergiaszezonban a könny sűrűbbé válhat, és fehérje csapódhat ki a kontaktlencse felszínére. A szakemberek ilyenkor általában gyógyszeres kezelést javasolnak, illetve gyakoribb lencseváltást, esetleg ismét csak a szemüveg viselését. De allergiás reakciót okozhat az is, ha valaki a lencsefolyadék valamelyik összetevőjére érzékeny.

Fertőzésveszély

Mivel a lencseviselő egyrészt hozzáér a szeme érzékenyebb részeihez, másrészt idegen testet helyez a szemébe, nála értelemszerűen fokozott a fertőzésveszély. Ilyesmi adódhat nem megfelelő higiénés körülményekből, de abból is, ha valaki elfelejti kivenni a lencséjét éjszakára. Ez nem kis gond, hiszen gyulladás, viszketés, könnyezés alakulhat ki, ráadásul az ilyen elváltozások ötöde maradandó károsodást okoz!

Szabaduljon meg Ön is a szemüveg és kontaktlencse kötöttségeitől! Most jelentkezzen kedvezményes alkalmassági vizsgálatunkra, mert 200.000 forint kedvezményt kaphat május 15-ig az egyik legmodernebb Sasszem Femto Smart kezelésünk esetén. A kupont itt töltheti le.

Sasszeműek, akik a legnagyobb lézerklinika
tapasztalatában bíztak

A Sasszemklinika több mint 130.000 sikeres lézeres szemműtét tapasztalatát és az elérhető legkorszerűbb orvostechnikát biztosítja a pácienseknek. Nézze meg pácienseink Facebook ajánlását.