Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Sasszemklinika háromszoros Magyar Brands díjas márka

Garancia lézeres szemműtét eredményére

Google Reviews logó
Sasszemklinika garancia Google Reviews logó
  • HU
  • EN
A legtöbb kezelést mi végeztük Magyarországon:
133.420

Kontaktlencse vs. koronavírus: mire figyeljünk?

Bár általánosságban véve a kontaktlencse kényelmesebb és vonzóbb opció a szemüvegnél, a járvány miatt különösen elővigyázatosnak kell lennünk, ha mi is azok táborába tartozunk, akik így tökéletesítik látásukat. Mutatjuk, milyen óvintézkedéseket érdemes betartani.

Kontaktlencse vs. koronavírus: mire figyeljünk?

Az elmúlt évtizedekben ugrásszerűen megnőtt a kontaktlencsét viselők száma, napjainkban nagyjából 125 millió ember választja ezt a látásjavító eszközt. A kényelem mellett azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy a kontaktlencse használata jóval nagyobb rizikót jelent, mint a szemüvegviselés, különösen a COVID-19 kapcsán. Ugyan tavasz óta hozzászoktunk a fokozottabb higiéniás intézkedésekhez, most, hogy itt a koronavírus-járvány második hulláma, érdemes átgondolnunk, vajon tényleg mindent megteszünk-e annak érdekében, hogy elkerüljük a fertőzést.

El a kezekkel a szemtől!

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, ami azt jelenti, hogy a kórokozók tüsszentés, köhögés, de akár nevetés vagy egyszerű beszélgetés közben a levegőben szétporlasztott nyálcseppekhez tapadva a légáramlattal jutnak tovább. De nem is feltétlen kell találkoznunk fertőzött személlyel ahhoz, hogy elkapjuk a betegséget, a koronavírus ugyanis tárgyakon, különböző felületeken is képes bizonyos ideig életben maradni, ezekről pedig aztán kezünk közvetítésével juthat be a szervezetünkbe. Nem hiába hangsúlyozzák orvosok és járványügyi szakértők hónapok óta a gyakori, alapos kézmosás jelentőségét. De szintén emiatt fontos, hogy a lehető legkevesebbszer nyúljunk az arcunkhoz. Márpedig egy 2015-ös tanulmány szerint átlagosan óránként 23-szor érintjük meg az arcunkat, a kontaktlencsét viselők pedig még ennél is többször. Figyeljünk rá tudatosan, hogy minimalizáljuk ezeket a sokszor ösztönös mozdulatokat, a lencsénket is lehetőleg naponta csupán egyszer tegyük be és vegyük ki.

A napi lencsék nagy előnye

Ma már sokféle élettartamú kontaktlencse közül választhatunk: vannak naponta, kéthetente, havonta és akár még ritkábban cserélendő változatok. Mivel a könnyben termelődő fehérje rárakódhat a lencsék felületére, ezzel remek táptalajt adva a gombák, vírusok és baktériumok elszaporodásának, fontos, hogy azok mindig a lehető legtisztábbak legyenek. Ezt pedig azzal biztosíthatjuk a leginkább, ha minden reggel új lencsét bontunk fel, vagyis napi lencsét használunk. Így nem kell amiatt aggódnunk, hogy vajon a legnagyobb körültekintés ellenére bejuthatott-e valamilyen szennyeződés a tartóedénykébe, vagy elég hatásos-e a tisztító és ápoló folyadék, amit használunk.

A napi kontaktlencsével elkerülhetjük továbbá a túlhordást is, ami a szakértők szerint az egyik leggyakoribb hiba a kontaktlencsét viselők körében. Mert lehet, hogy még teljesen használhatónak tűnik a lencsénk, és ennek okán elfeledkezünk a cseréről, ha lejárt az ajánlott élettartama, az azt jelenti, hogy már nem megfelelő a légáteresztő képessége. Emiatt pedig a szem nem jut elég oxigénhez, és ez kellemetlen, szúró érzést, pirosodást, rosszabb esetben gyulladást okozhat. Ilyenkor pedig hajlamosak vagyunk a szemünket dörzsölni, vagy gyorsan „igazítani” egyet a kontaktlencsénken, hátha enyhülnek a panaszok – ám ez nemhogy nem oldja meg a problémát, még súlyosbíthatja is, ha nem volt elég tiszta a kezünk.

A kézfertőtlenítő is lehet veszélyes

A kézfertőtlenítő is lehet veszélyes

A járvány terjedésével az alkoholos kézfertőtlenítő szép lassan ugyanolyan mindennapos használati tárgyunk lett, mint a mobiltelefon: a legtöbbünk táskájában mindig ott lapul egy kis flakon. Biztonságot nyújthat, hogy bárhol villámgyorsan tisztává varázsolhatjuk vele az ujjainkat, ha hirtelen kéne igazítani, cserélni, kivenni a lencséket. Ám csak akkor, ha helyesen alkalmazzuk! Először is nagyon fontos, hogy megfelelően eloszlassuk a kezünkön, másrészt pedig kivárjuk a terméken feltüntetett száradási időt, és addig ne érjünk semmihez. Ez nem csak azért szükséges, hogy hatni tudjon a fertőtlenítő folyadék, hanem azért is, hogy az alkohol elpárologjon a bőrünk felületéről. Ha ezt nem várjuk ki, akkor könnyen irritálhatja a szemünket, és akár a lencsénket is károsíthatja.

Hogyan tegyük be és vegyük ki a lencséket?

Hogyan tegyük be és vegyük ki a lencséket?

Lehetőleg otthon végezzük ezt a műveletet, és mindig alapos, legalább 20 másodpercig tartó szappanos kézmosás előzze meg. Ne csak az ujjaink tisztaságára ügyeljünk, hanem a „körmünkre is nézzünk rá”, hiszen azok alatt is számos kórokozó bújhat meg. A kéztörléshez használt törölközőnket ne osszuk meg mással, és cseréljük néhány naponta, valamint ha a WC is a fürdőszobánkban található, akkor helyezzük attól minél messzebbre.

Természetesen előfordulhatnak olyan helyzetek, hogy útközben kényszerülünk arra, hogy kivegyük a lencsénket. Ilyen esetekre mindig legyen nálunk egy SOS-felszerelés kézfertőtlenítővel, papírzsebkendővel, felületfertőtlenítő spray-vel, tiszta lencsetárolóval és kontaktlencse folyadékkal. Bár rutinos kontaktlencse-viselőként úgy gondolhatjuk, akár a kocsiban ülve vagy az erdő közepén is gond nélkül megigazítjuk, cseréljük a lencséket, a járványhelyzetre való tekintettel ezzel ne kísérletezzünk, inkább vegyük egyszerűen ki azokat, és amíg haza nem érünk, viseljük a tartalék szemüvegünket.

A fenti tanácsok betartásával csökkentheti annak esélyét, hogy rossz látása miatt elkapja a koronavírust. Ha pedig úgy érzi, szeretne örökre megszabadulni a kontaktlencséktől és szemüvegtől, hogy kötöttségek nélkül, biztonságosan élvezhesse az éleslátás élményét, tájékozódjon a Sasszemklinika weboldalán a lézeres szemműtétekről, vagy jelentkezzen online ingyenes alkalmassági vizsgálatra.

Szabaduljon meg Ön is a szemüveg és kontaktlencse kötöttségeitől! Most jelentkezzen kedvezményes alkalmassági vizsgálatunkra, mert 200.000 forint kedvezményt kaphat március 30-ig az egyik legmodernebb Sasszem Femto Smart kezelésünk esetén. A kupont itt töltheti le.

Sasszeműek, akik a legnagyobb lézerklinika
tapasztalatában bíztak

A Sasszemklinika több mint 130.000 sikeres lézeres szemműtét tapasztalatát és az elérhető legkorszerűbb orvostechnikát biztosítja a pácienseknek. Nézze meg pácienseink Facebook ajánlását.