Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Sasszemklinika háromszoros Magyar Brands díjas márka

Garancia lézeres szemműtét eredményére

Google Reviews logó
Sasszemklinika garancia Google Reviews logó
  • HU
  • EN
A legtöbb kezelést mi végeztük Magyarországon:
133.748

Lágy, kemény vagy hybrid kontaktlencsét használ? Mindegy, a lézeres szemműtét után eldobhatja!

Lágy, kemény vagy hybrid kontaktlencsét használ?

„Hála” az örökölt hajlamnak, a rengeteg monitorhasználatnak (számítógép, mobil, TV) és más civilizációs betegségnek, egyre több a látásproblémákkal küzdő ember. Mint ahogy azok száma is drasztikusan nő, akik nem (elsősorban) szemüveggel, hanem valamilyen kontaktlencsével – lágy, kemény vagy hybrid – teszik élesebbé a látásukat. Pedig van egy jobb megoldás is!

De mielőtt erre rátérnénk, nézzük meg, mi a különbség az egyes kontaktlencse-típusok között

LÁGY LENCSE: kényelmes, de nem mindenre jó

Manapság ezt használják a legtöbben, hiszen viselése kényelmes és egyszerű. Többnyire már az első használatkor – kis túlzással – úgy érzi az ember, mintha mindig is ilyet viselt volna. Az általában 12-15 milliméter átmérőjű lágy kontaktlencse viselése azért is komfortos, mert szinte tökéletesen illeszkedik a szemre, emiatt nehezen mozdul el, esik ki. Hátránya, hogy a szemtengelyferdülés tökéletes korrekciójára alkalmatlan, az asztigmiával küszködőknek kevésbé ajánlott, mert nem lesz tökéletesen éles a látásuk.

KEMÉNY LENCSE: sok vele a gond, de van előnye is

Sokan úgy vélik, s bizonyos szempontból nem is indokolatlanul, hogy a kemény lencsék korszerűtlenebbek és problémásabbak. A lágy „testvéreinél” néhány milliméterrel kisebb kemény lencsékkel az a fő baj, hogy eleinte rendkívül kényelmetlenek, nagyjából három hét kell, mire hozzászokik az ember szeme. Arról nem is beszélve, hogy ha pontatlan a felhelyezés, vagy erősen egyenetlen a szem felszíne, akkor könnyen kieshet. Viszont, legyünk igazságosak, említsük meg azt is, miben jobb a kemény lencse: még szabálytalan asztigmia esetén is megfelelő látásminőséget tud biztosítani.

HIBRYD LENCSE: sok vele a gond, de van előnye is

Ahogy neve is sejteti, ez kettő az egyben megoldás. Ennek a mérete a legnagyobb (15 mm), és vannak lágy és kemény részei. A két másik lencsetípus előnyeit összegzi – ennek megfelelően ez a legdrágább –, azonnal kényelmes a hordása, ugyanakkor a szabálytalan asztigmia korrigálására is alkalmas. Egyetlen hátránya, hogy 8-10 óránál tovább nem szabad egyfolytában viselni.

Egy másfajta kategorizálás: mennyi ideig viselhetők?

A lencséket aszerint is megkülönböztetjük, hogy egyhuzamban mennyi ideig lehetnek a szemben.

A legáltalánosabb az, amit napi viselésűnek nevezünk. Ezekben tilos aludni, vagy egész nap + éjszaka is viselni. Legfeljebb 16 órát lehetnek folyamatosan a szemben, utána vagy el kell dobni, vagy a többször használatosak esetében tároló folyadékba rakva éjjelre eltenni őket.

A flexibilis viselés azt jeleni, hogy alkalmanként, kivételes esetekben akár éjszaka is lehet hordani, mi több alkalmanként a lencsében alvás is megengedett. Persze a kivétele után ugyanaz az eljárás, mint az előző esetben: ki kell dobni vagy lencsetároló folyadékba tenni.

Van olyan lehetőség is, amit kiterjesztett viselésnek neveznek. Az erre alkalmas lencséket egy héten keresztül folyamatosan lehet viselni, de utána nincs választás: meg kell tőle végleg szabadulni.

Végül az utolsó kategória a folyamatos viselés: az erre alkalmas lencséket egy egész hónapon keresztül folyamatosan a szemben lehet tartani, de ugyanúgy, ahogy a kiterjesztett viselésűeknél, itt sincs más útja utána, a kukában kell végeznie.

Higiéniai szabályok: pontosan és gondosan!

Amiben minden lencse közös: rendkívül fontos a higiéniai előírások maximális betartása, mert a szemünk nagyon könnyen fertőződhet, s annak jó esetben kellemetlen mellékhatásai lehetnek, rosszabb esetben azonban tartós látásromlást eredményezhetnek.

Az „ötparancsolat” közül az első: a gondos és alapos kézmosás mielőtt akár a lencséhez, akár a szemünkhöz nyúlunk. A második: a (többször használatos) kontaktlencsét alaposan tisztítsuk meg. A harmadik: a tiszta kontaktlencse-tárolóba öntsük bele a fertőtlenítőt, majd ebbe helyezzük bele a lencséket. A negyedik: ebben a folyadékban, a gondosan lezárt tárolóban hagyjuk a lencséket éjjelre. Az ötödik (ez már nem higiéniai kérdés): nagyon figyeljünk oda, hogy ne cseréljük fel a bal és a jobb szemünkre használt lencsét, mert az problémák forrása lehet.

Egy „fordított” megoldás: az éjjeli kontaktlencse

Ugye, alapesetben akkor viseljük a lencsét, amikor élesen szeretnénk látni. Nos, az éjjeli lencsék hatásmechanizmusa pont az ellenkezője. Ezeket alvás előtt kell a szemünkbe helyezni, s utána kivenni. Ez a fajta kontaktlencse a rövidlátás korrigálásának egy módja, amely a nem túl jelentős problémát – speciális esetektől eltekintve – legfeljebb -5 dioptriáig tudja „kezelni”. A lényege, hogy a szaruhártya centrumát úgy laposítja el, hogy ezzel időlegesen korrigálja a rövidlátást, jó esetben akár egy napnál is hosszabb időre.

A tartós megoldás: a lézeres látásjavító műtét

A kontaktlencse viselés összes nyűgét és baját elfelejtheti, ha vállalja a lézeres beavatkozást. Ez az eljárás kényelmes és korszerű – pár percig tart csak, és nem jár semmi fájdalommal –, ráadásul teljesen biztonságos. A legnagyobb magyarországi klinikán rendkívül korszerű műszerparkkal, nagyon képzett és tapasztalt orvosi gárdával dolgoznak, az előre meghatározott eredményre pedig írásos garanciát is vállalnak. És ami még nagyon fontos: a gyógyulási idő rendkívül gyors, a páciens – eljárástól függően változik ez – legrosszabb esetben is csak néhány napra esik ki a munkából.

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy ezek a beavatkozások drágák (bár egyes klinikákon részletfizetésre is van mód), de ha utánaszámolunk és számba vesszük, mennyibe kerülnek a kontaktlencsék, a tárolófolyadékok, a szemorvosi vizsgálatok, akkor kijön, hogy három-négy év alatt megtérül az áruk.

Szóval végső soron nem csak kényelmesebb, de olcsóbb is a kontaktlencse-viselésnél.

Szabaduljon meg Ön is a szemüveg és kontaktlencse kötöttségeitől! Most jelentkezzen kedvezményes alkalmassági vizsgálatunkra, mert 200.000 forint kedvezményt kaphat május 15-ig az egyik legmodernebb Sasszem Femto Smart kezelésünk esetén. A kupont itt töltheti le.

Sasszeműek, akik a legnagyobb lézerklinika
tapasztalatában bíztak

A Sasszemklinika több mint 130.000 sikeres lézeres szemműtét tapasztalatát és az elérhető legkorszerűbb orvostechnikát biztosítja a pácienseknek. Nézze meg pácienseink Facebook ajánlását.