Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Sasszemklinika háromszoros Magyar Brands díjas márka

Garancia lézeres szemműtét eredményére

Google Reviews logó
Sasszemklinika garancia Google Reviews logó
 • HU
 • EN
A legtöbb kezelést mi végeztük Magyarországon:
135.131

Melyik a legjobb műkönny?

A legjobb műkönnynek nincs mellékhatása

Veled is előfordult már, hogy belement valami, csípett vagy száraz volt a szemed? A megoldás a legtöbb szemészeti probléma esetén a szemcsepp.

Nincs olyan szemprobléma, aminek kezelésére ne állna rendelkezésre egy speciális készítmény, épp ezért is olyan nehéz kiválasztani, hogy mi számít a legjobbnak. Ebben fogunk most segíteni!

Ahhoz, hogy megértsük a műkönny használatának jelentőségét, jó, hogyha tisztában vagyunk a könny szerepével. A könny a megfelelő és egészséges szemműködés alapfeltétele:

Mi a könny szerepe?

A szemcseppeket szempanaszok megszüntetésére, szembetegség megelőzésére, gyógyítására alkalmazzák a szem felszínén. A szemcseppek gyakran alkalmazott formája a műkönny.

 • jó látáshoz szükséges egyenletes felszínt biztosít
 • nedvességet biztosít a szaru– és a kötőhártya számára,
 • segít a szaruhártyaréteg oxigénnel és különböző tápanyagokkal való ellátásában,
 • védelmet biztosít a bakteriális és vírusos fertőzésekkel szemben.

Jól látszik, hogy a könnyfilmréteg komplex feladatot lát el, így ha bármilyen oknál fogva megsérül, olyan kellemetlen problémákhoz vezet, mint például a szemfáradtság vagy a szemszárazság. Ilyenkor könnyhiány lép fel, aminek hátterében a könny túl hamar történő elpárolgása, de a könnytermelés teljes megszűnése is állhat.

Mikor használjunk műkönnyet?

Műkönny használatára akkor van szükség, hogyha valamilyen oknál fogva a könnytermelés során gond adódik, a szem dehidratálttá válik, amit végül szemszárazság követ. A könnyfilmréteg megváltozásával a szem védelme megszűnik, mert – nincs, ami felvehetné a harcot a különféle baktériumokkal, fertőzésekkel szemben.

A kiváltó okok sokfélék lehetnek, leggyakrabban az életviteli körülmények és a környezeti hatások vezetnek a szem irritációjához. Elsősorban a monitorok és kijelzők folyamatos bámulása az, ami intenzíven terheli a szemeket, de ezen túl problémát okozhat

 • a kialvatlanság,
 • a rossz fényben történő olvasás,
 • a légkondi,
 • a száraz levegő,
 • a klóros víz,
 • a szembe kerülő sminkmaradék,
 • különböző gyógyszerek,
 • illetve a füst és a por is.

Ami viszont még ezeknél is indokoltabbá teszi a műkönnyhasználatot, az nem más, mint a kontaktlencse viselése.

Hogyan lehet felismerni a szemszárazságot?

A száraz szem tünetei nagyon sokfélék lehetnek, és egyben számtalan kellemetlen panaszt okozhatnak. Jellemző tünetek a nagyon intenzív érzékenység, szúró–, égő–, illetve idegentestérzés. Ezen túl szemszárazságra utaló jel lehet még:

 • a viszketés,
 • a homályos látás,
 • a vörösség,
 • de a fokozott fényérzékenység is.

A felsorolt tünetek kezelésében a szem rendszeres tornáztatása és pihentetése segíthet, illetve a műkönnyek használata is gyors megoldást jelenthet. Fontos, hogy a műkönny tüneti kezelést nyújt, a probléma gyökerét és a kezelés módját viszont szakorvos tudja meghatározni.

Mi a különbség a szemcsepp és a műkönny között?

Habár senki nem fog meglepődni, hogyha a kettőt egymás szinonimájaként használod, valójában lényeges különbség van közöttük, amit érdemes tudni.

A legegyszerűbben megfogalmazva, amíg a szemcsepp egy szembetegség – például szürke– vagy zöldhályog – kezelésére nyújt megoldást, addig a műkönny olyan összetevőkkel rendelkezik, amiknek segítségével a könnytermelést korrigálja, vagy a teljes könnyállományt pótolja.

A műkönnyek bármeddig és bármennyiszer alkalmazhatók, nem okoznak nemkívánatos és egészségtelen függőséget, de a szembetegségekre felírt szemcseppek esetén fontos követni a szakorvos által előírt adagolást!

A legjobb műkönnynek nincs mellékhatása

Most már tényleg csak annyi maradt hátra, hogy bemutassuk, melyik a legjobb műkönny! A tartósítószer-mentes műkönnyek számítanak a legjobb választásnak. Erre egy egyszerű magyarázat létezik, mégpedig az, hogy több kutatás is beszámolt a konzerváló anyagot – cetrimidet és benzalkónium-kloridot – tartalmazó készítmények szemfelszínt károsító hatásairól.

Arany szabály, hogy a tartósítószer-mentes, mellékhatások nélküli műkönny számít a legjobb választásnak!

Hova fordulhatok szemészeti panasz esetén?

Amennyiben szemészeti panasza van, érdemes felkeresni egy tapasztalt és jól felszerelt szemészetet. Az általános szemvizsgálat kb. 20-30 percig tart és fájdalomemntes. A szemészorvos a diagnózis felállítása után szükség esetén receptet ír, vagy betegség gyanúja esetén további, speciális műszeres szemvizsgálatot javasolhat pl. OCT, látótér-vizsgálat, topográfia. A vizsgálat végén egy részletes szemészeti leletet kap, amely az EESZT rendszerbe kerül feltöltésre. 

Az egyik legmodernebb diagnosztikai háttérrel rendelkező szemészeti centrum a 3. kerületben található a Sasszemklinika.  A klinikán szemészeti panaszokkal (pl. látásromlás, vörös szem, szemszárazság, látótérkiesés), illetve szemészeti betegségekkel (pl. szürkehályog, zöldhályog, keratokónusz) várják a pácienseket. Teljeskörű szemészeti vizsgálatokat kiváló szakértelemmel és a legmodernebb diagnosztikai háttérrel végzik. A szemvizsgálatról itt és a szemvizsgálat árairól itt tájékozódhat.

Kérjen időpontot vizsgálatra!

Sasszeműek, akik a legnagyobb lézerklinika
tapasztalatában bíztak

A Sasszemklinika több mint 130.000 sikeres lézeres szemműtét tapasztalatát és az elérhető legkorszerűbb orvostechnikát biztosítja a pácienseknek. Nézze meg pácienseink Facebook ajánlását.