Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Sasszemklinika háromszoros Magyar Brands díjas márka

Garancia lézeres szemműtét eredményére

Google Reviews logó
Sasszemklinika garancia Google Reviews logó
  • HU
  • EN
A legtöbb kezelést mi végeztük Magyarországon:
133.786

Rövidlátás: istenadta tehetség vagy látásprobléma?

Forrásmegjelölés: A livescience.com 2019 április 14-án megjelent „How Did Nearsighted People Manage Before Glasses Were Invented?” cikke alapján.

2017-ben Amerika leggazdagabbjai megosztották a The New Yorker olvasóival, hogy hogyan készülnek fel a világvégére. Van, aki luxus bunkert építtetett, akadt, aki fegyvereket halmozott fel, és olyan is volt, aki Új-Zélandon vásárolt ingatlant. Egyeseknek viszont civilizációnk bukása egy sokkal alapvetőbb problémát vet fel: a Reddit korábbi és mostani vezérigazgatója is rövidlátás-korrigáló szemműtéten esett át azért, hogy biztosítsa a túlélését arra az esetre, ha az apokalipszis közepette nem jutnának kontaktlencséhez vagy szemüveghez.

De hogyan boldogultunk volna a középkorban rövidlátóként?

Először is tisztázzuk le, hogy mi is az a rövidlátás. Ha valakinek a szemgolyói hosszúkásak, csak a közeli tárgyakra fog tudni fókuszálni, távolabbra pedig csak homályosan lát – ilyenkor beszélünk rövidlátásról. Neil Handley, a londoni College of Optometrists (Szemészeti Főiskola) múzeumi kurátora elmondta, hogy Arisztotelész volt az első, aki feljegyzéseket készített a rövidlátásról. Ehhez képest a következő évszázadok nem mesélnek túl sokat a jelenségről egészen addig, amíg a 15. században feltalálták volna az első, látásjavító lencséket Európában.

Látás szemüveg előtt

A 13. századból több hordozható, domború lencsés nagyító maradt fent, amelyet viszont távollátók kezelésére használtak (ezeket ma olvasószemüvegnek hívnánk). Ennek ellenére ezt a vívmányt még további 200 évig nem hasznosították a rövidlátás elleni küzdelemben. Az egyik legelső ismert példája a homorú lencsés, kézi nagyítónak Raffaello 16. századi portréja X. Leó pápáról (aki a politikailag nagy befolyással rendelkező és egyébként híresen rövidlátó Medici család sarja volt).

Raffaello 16. századi portréja X. Leó pápáról

A mesternek sikerült megörökítenie a lencse sajátos fénytörő tulajdonságát, tehát valószínűnek tűnik, hogy X. Leó kezében egy olyan homorú lencsét láthatsz, melyet rövidlátók használtak.

Régen is sok volt a rövidlátó?

A rövidlátás könnyen lehet, hogy modernkori betegség. Az utóbbi évtizedek során rohamosan növekedett a rövidlátók száma, a kutatók pedig azt jövendölik, hogy 2050-re a Föld teljes népességének fele rövidlátó lesz. A College of Optometrists egyik kutatása szerint a brit gyerekek körében közel dupla olyan gyakori a rövidlátás, mint a 60-as években volt. Egyes ázsiai országokban még rosszabb a helyzet – a Dél-koreai Szöulban például a 19 éves férfiak 95%-a rövidlátó.

Orvosok folyamatosan kutatják tendencia okait, amit már “járványnak” is neveznek. Egyesek genetikai okokra, vagy az olvasásra és a képernyő előtt eltöltött időre hivatkoznak, viszont akadnak olyan kutatók, akik szerint azok a gyerekek, akik kevesebb időt töltenek el a szabadban, nagyobb eséllyel válnak rövidlátóvá.

Egy biztos: valószínűleg sokkal kevesebb rövidlátó volt régen, mint most. Valószínűleg a rövidlátók többsége nem szemüveggel, hanem életmóddal kapcsolatos változtatásokkal kezelte a rövidlátását. Az emberek inkább olyan munkát kerestek, amit rövidlátóként is tudtak csinálni.

Egy jó példa arra, hogy korábban milyen nagy becsben tartották a rövidlátást: a középkori Európa kolostoraiban készülő kódexek mind egy illuminátor apró, figyelmes ecsetvonásait igényelték. A rövidlátókat tehát nem hogy nem akarták meggyógyítani – a környezetük bátorította őket, hogy ne javítsanak a látásukon, mert csak így tudják jól végezni a munkájukat. Sőt, egyesek szerint “nemesíteni” kellett volna a rövidlátókat, hogy azok majd újabb rövidlátó gyerekeknek adhassanak életet, akik pedig később a kolostorokban dolgozhatnak illuminátorként. A társadalom akkoriban ritka tehetségként tekintett arra, amit ma fogyatékként kezelünk.

A szemüvegmentes jövő már valóság

Napjainkban több mint egy milliárd ember él valamilyen látáskárosodással. Emiatt a látásproblémákat kritikus fontosságú egészségügyi problémákként kéne kezelnünk a fejlődő világban - a kezeletlen látásproblémák visszafoghatják a gyerekek tanulását, közúti baleseteket okozhatnak, de az emberek napi munkavégzését is akadályozhatják.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a megoldás annyira távol lenne - manapság több módszer is létezik arra, hogy a rövidlátást hatékonyan kezeljük. Az első és legalapvetőbb megoldás a szemüveghasználat vagy a kontaktlencse.

Ha azonban nem szeretne a különféle lencsékkel bajlódni, vagy unja a kontaktlencsével járó macerát, a lézeres szemműtét könnyen kezelheti a rövidlátást.

Egy modern megoldás: lézeres szemműtét

Egy modern megoldás: lézeres szemműtét

A 21. században már harminc éve létezik tökéletes megoldás a rövidlátásra: a lézeres szemműtét. Első alkalmazása óta világszerte harmincmillió ilyen kezelés történt, aminek köszönhetően ma már rutinbeavatkozásnak számít. Rövidlátóknál, vagyis mínuszos dioptria esetén -12 dioptriáig, távollátóknál, azaz pluszos dioptria esetén +5,5 dioptriáig tudjuk lézerrel korrigálni a látást.

Sokan tartanak tőle, pedig valójában a mai, modern eljárások mellett a kontaktlencsések nagyobb kockázatot vállalnak, mint azok, akik a lézeres szemműtét mellett döntenek. Ráadásul amiatt sem kell aggódnia senkinek, hogy sokáig kiesne a munkából, ugyanis akár már egy nap pihenést követően visszatérhet a munkába.

Maga a kezelés fájdalommentes és nem tart tovább 15 percnél. A kezelést minden esetben egy alapos alkalmassági vizsgálat előzi meg.

Ahol a lehető legjobbat kapja

Ha már valaki eldöntötte, hogy aláveti magát a kezelésnek, vajon hová forduljon, hol kapja a legjobb eredményt? Nos, Magyarországon tíz emberből hét a Sasszemklinikát választja – ma a legnépszerűbb szemműtét a Sasszemkezelés. Hogy miért? Mert a legtöbb embernek, akit így kezelnek, akár 125%-ossá válhat a látásélessége, vagyis jobban látnak, mint a Sasszemkezelés előtt, szemüveggel.

A huszonkét év és több mint százezer kezelés során meggyőző mennyiségű tapasztalat gyűlt össze, így - Magyarországon elsőként – garanciát is vállalnak a végeredményre.

Jelentkezzen most ingyenes alkalmassági vizsgálatra!

A cikk forrásanyaga:

A livescience.com 2019 április 14-án megjelent- How Did Nearsighted People Manage Before Glasses Were Invented? https://www.livescience.com/65229-nearsighted-people-before-glasses-invented.html

Szabaduljon meg Ön is a szemüveg és kontaktlencse kötöttségeitől! Most jelentkezzen kedvezményes alkalmassági vizsgálatunkra, mert 200.000 forint kedvezményt kaphat május 15-ig az egyik legmodernebb Sasszem Femto Smart kezelésünk esetén. A kupont itt töltheti le.

Sasszeműek, akik a legnagyobb lézerklinika
tapasztalatában bíztak

A Sasszemklinika több mint 130.000 sikeres lézeres szemműtét tapasztalatát és az elérhető legkorszerűbb orvostechnikát biztosítja a pácienseknek. Nézze meg pácienseink Facebook ajánlását.