Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Sasszemklinika háromszoros Magyar Brands díjas márka

Garancia lézeres szemműtét eredményére

Google Reviews logó
Sasszemklinika garancia Google Reviews logó
  • HU
  • EN
A legtöbb kezelést mi végeztük Magyarországon:
135.241

Szem árpa: gyakoribb, mint gondolnánk

Szem árpa: gyakoribb, mint gondolnánk

Az emberek többségénél legalább egyszer kialakul árpa a szemen, mégis kevés szó esik róla. Vegyük hát szemügyre, mi okozza, honnan ismerhető fel a szem árpa, és persze azt is, hogyan lehet megszabadulni tőle.

A szem árpa (hordeolum) a szem környéki mirigyek gyulladásos megbetegedése. Az úgynevezett külső szem árpa a ritkább, amelyért a szemhéj külső részén elhelyezkedő Moll- és Zeiss-mirigyek a felelősek. A belső szem árpát pedig a Meibom-mirigyek gyulladása okozza. Az elváltozást általában bakteriális fertőzés váltja ki, és többségében akkor jelentkezik, ha az immunrendszer legyengült. Nemtől, kortól függetlenül bárkinél kialakulhat árpa a szemen, de a nem megfelelő higiénés körülmények, a poros környezet, a szemhéjak gyakori dörzsölése, a smink által kiváltott irritáció és a cukorbetegség mind hajlamosító tényezők.

A szem árpa tünetei

Az első figyelmeztető jeleket (kipirosodott, viszkető szemek, szúró érzés) a legtöbben a szemszárazság vagy fáradtság számlájára írják. De nem sokkal később jönnek az első jellegzetes tünetek: nyomásérzet a szemhéjban, ha előrehajolunk, a szemhéj duzzanata és kiporosodása, esetleg a szemrés váladékozása. Majd megjelenik maga az árpa a szemen: a kerek, tapintásra fájdalmas, pirosló, pattanásra emlékeztető göb vagy tályog. És ahogy az aknés dudorokat, ezt sem szabad piszkálni, nyomogatni!

Házi praktikák helyett irány az orvos!

Bár a szem árpa nem veszélyezteti a látást, elég kellemetlen és fájdalmas „élmény“, ezért érdemes mielőbb megkezdeni a kezelését. Nagymamáink gyógymódját, a kamillás borogatást inkább felejtsük el, mert további irritációt, rosszabb esetben felülfertőződést is okozhat, helyette szemvizsgálat javasolt. A szakember réslámpás vizsgálattal fel tudja állítani a pontos diagnózist, lokalizálja a gyulladást, majd meghatározza a kezelés menetét. Ha még a göb megjelenése előtt felismerik a szem árpát, akkor általában párakötéssel kombinált antibiotikumos kenőcsöt alkalmaznak. Ez elősegíti, hogy a gyulladás beolvadjon, kifakadjon a felgyülemlett genny, és ezután hamar megszűnnek a panaszok. Mivel az idő fontos faktor, az állami rendelés helyett érdemesebb szemészeti magánrendelést felkeresni.

Mikor van szükség műtétre?

Ha nem ismerjük fel időben a tüneteket, vagy a szemvizsgálatra későn kerül sor, akkor a göb betokozódhat, és általában már csak sebészeti úton gyógyítható. Az ambuláns műtét során a szem árpát egy speciális csipeszbe fogják, majd egy egészen pici, 2-3 milliméteres bemetszést ejtenek rajta, hogy távozni tudjon a genny. A sebet nem szükséges öösszevarrni, magától begyógyul. Mivel helyi érzéstelenítésben végzik, a beavatkozás nem jár fájdalommal és különösebb kellemetlenséggel, így nem kell tőle tartani.

Hova fordulhatok szemészeti panasz esetén?

Amennyiben szemészeti panasza van, érdemes felkeresni egy tapasztalt és jól felszerelt szemészetet. Az általános szemvizsgálat kb. 20-30 percig tart és fájdalomemntes. A szemészorvos a diagnózis felállítása után szükség esetén receptet ír, vagy betegség gyanúja esetén további, speciális műszeres szemvizsgálatot javasolhat pl. OCT, látótér-vizsgálat, topográfia. A vizsgálat végén egy részletes szemészeti leletet kap, amely az EESZT rendszerbe kerül feltöltésre. 

Az egyik legmodernebb diagnosztikai háttérrel rendelkező szemészeti centrum a 3. kerületben található a Sasszemklinika.  A klinikán szemészeti panaszokkal (pl. látásromlás, vörös szem, szemszárazság, látótérkiesés), illetve szemészeti betegségekkel (pl. szürkehályog, zöldhályog, keratokónusz) várják a pácienseket. Teljeskörű szemészeti vizsgálatokat kiváló szakértelemmel és a legmodernebb diagnosztikai háttérrel végzik. A szemvizsgálatról itt és a szemvizsgálat árairól itt tájékozódhat.

Kérjen időpontot vizsgálatra!

Sasszeműek, akik a legnagyobb lézerklinika
tapasztalatában bíztak

A Sasszemklinika több mint 130.000 sikeres lézeres szemműtét tapasztalatát és az elérhető legkorszerűbb orvostechnikát biztosítja a pácienseknek. Nézze meg pácienseink Facebook ajánlását.