Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Sasszemklinika háromszoros Magyar Brands díjas márka

Garancia lézeres szemműtét eredményére

Google Reviews logó
Sasszemklinika garancia Google Reviews logó
  • HU
  • EN
A legtöbb kezelést mi végeztük Magyarországon:
133.748

Szemüveges? Erre figyeljen a koronavírus idején

A legalapvetőbb dolgokat már mindenki tudja: járvány idején nem nyúlunk az arcunkhoz, szemünkhöz. Nem fogunk meg semmit, amit nem muszáj, és kellő gyakorisággal fertőtlenítjük a kezünket, illetve a környezetünket. De mire kell különösen figyelnie azoknak, akik szemüveget viselnek? Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Meglepő adat, hogy óránként átlagosan több mint 20-szor érünk az arcunkhoz. Mivel beköszöntött az allergiaszezon, ez a szám tovább nőhet a viszkető szemek és folytonos zsebkendő-utánpótlást igénylő orr miatt. Ez sajnos egyáltalán nem kedvező járvány idején, hiszen önkéntelenül lehetőséget adunk a vírus terjedésének, és a gyakori szemdörzsölést a szemünk és a szemüvegünk sem köszöni meg. Ugyanis amikor egy-egy dörzsöléskor megigazítjuk a szemüvegünket, újabb esélyt adunk a vírusnak, hogy megtelepedjen a kereten, a lencsén. Ez pedig kiemelt veszélyforrás lehet a koronavírus-járvány idején.

Szemüveges? Erre figyeljen a koronavírus idején

De hogyan védekezhetnek a szemüvegesek a vírus ellen?

Azt már megtanultuk, hogy a kezünket gyakran kell mosni, és azt is, hogy nem feltétlen kell minden alkalommal kézfertőtlenítőt használni. Viszont az alaposság fontos. A bőrünkhöz hasonlóan a szemüveget is érdemes rendszeresen megtisztítani, hogy a lehető legnagyobb biztonságban tudhassuk a szemünket. Járvány idején azonban az egyszerű törlőkendőnél egy kicsit többre van szükség. Érdemes tiszta kendőt és olyan szemüvegtisztító-folyadékot választani, amely felületaktív anyagot tartalmaz, ugyanis az ilyen folyadékok segítenek eltávolítani a veszélyes felszíni mikrobákat.

A szemüveg tisztításánál senki ne felejtse el, hogy nemcsak az a lényeg, hogy kilásson rajta, hanem az is, hogy a szemüveg teljes felületét át kell törölni a száraktól, a kereten és a lencsén át, egészen az orrnyereg kényelmét szolgáló papucsokig.

Ajánlott megismételni a tisztítást minden alkalommal, amikor valahova letettük a szemüveget, utcai viselés közben pedig törekednünk kell arra, hogy ne érjünk még a kerethez sem. Mivel a szemüveg le- és felvétele során is óhatatlanul hozzáérünk az arcunkhoz, érdemes előtte mindig szappannal kezet mosni.

De hogyan védekezhetnek a szemüvegesek a vírus ellen?

Mivel tisztítsuk a szemüveget?

A már említett, felületaktív anyagot tartalmazó, speciális tisztítószerek remekül működnek és a lencsének sem ártanak. Ezen kívül használhatunk akár hígított, pH-semleges kézmosó szappant is, melyet végül egy puha, tiszta kendővel szárazra törölünk.

Vigyázni kell azonban az antibakteriális fertőtlenítőkkel. Ezek bár megszabadítják a szemüveglencsét is a káros baktériumoktól, de kellemetlen mellékhatásként a lencse felületében kárt tehetnek (például lemarhatják a speciális bevonatokat). Lássuk be, ahhoz túl drága egy új szemüveg, hogy egy rosszul megválasztott tisztítószer miatt kockáztassuk az élettartamát. Az alkoholos tisztítók másik hátránya, hogy ha nem sikerül teljesen megszárítani a szemüveget a felvétel előtt, a szembe kerülve irritációt is okozhatnak. 

Hogyan tisztítsuk a szemüvegtörlőt?

Ördögi körnek tűnik a tisztításra szolgáló eszköz tisztítása, de nem az! Ha nincs járvány, akkor sem árt bizonyos időközönként kimosni azt a textíliát, amivel a szemüvegünket törölgetjük, koronavírus idején ez a gyakorlat pedig csak annyiban változik, hogy nagyon gyakran kell mosni. Ez nem ró különösebb terhet a szemüvegviselőre, ha heti mosás során bedobjuk a mosógépbe és legalább 40, ideális esetben 60 fokon kimossuk.

A gyakori mosástól persze idővel a kendő is veszíthet a hatékonyságából, ezért érdemes egyszerre akár többet is szolgálatba állítani - és összességében a kendők gyorsabb elhasználódása talán nem túl nagy áldozat szemünk és általános egészségünk megőrzése és a koronavírus elleni védekezés érdekében.

Tartsunk tisztán mindent, amivel a szemüvegünk érintkezhet!

Az talán alapvető, hogy most a háztartásokban is fokozottan ügyelnek a higiéniára, de persze nem kell őrülten súrolni mindent, ahova le óhajtjuk tenni a szemüvegünket. Ahogy már szó volt róla, elég a megtisztított szemüveget tiszta kézzel felvenni. Viszont van még egy tárgy, amivel gyakran kerül kapcsolatba a szemüveg: a tok. Érdemes a szemüvegtokot is rendszeresen meleg, szappanos vízzel átitatott ruhával áttörölgetni, hogy a fentiek szerint tisztán tartott szemüveg tárolása is higiénikus legyen.

Aki ezeket az egyszerű tanácsokat megfogadja, máris sokat tesz azért, hogy ne fertőződjön meg nagyobb eséllyel pusztán azért, mert szabad szemmel nem lát elég jól. 

Aki pedig szeretné megtudni, hogy a korlátozások feloldása után hogyan szabadulhat meg egy életre a szemüvegtől, tájékozódjon a Sasszemklinika weboldalán vagy hívja a 06-1-2505-505-ös telefonszámot! Most érdemes érdeklődni, hogy később ne kelljen heteket, hónapokat várni a vizsgálatra, kezelésre.   Vigyázzunk egymásra!

Szabaduljon meg Ön is a szemüveg és kontaktlencse kötöttségeitől! Most jelentkezzen kedvezményes alkalmassági vizsgálatunkra, mert 200.000 forint kedvezményt kaphat május 15-ig az egyik legmodernebb Sasszem Femto Smart kezelésünk esetén. A kupont itt töltheti le.

Sasszeműek, akik a legnagyobb lézerklinika
tapasztalatában bíztak

A Sasszemklinika több mint 130.000 sikeres lézeres szemműtét tapasztalatát és az elérhető legkorszerűbb orvostechnikát biztosítja a pácienseknek. Nézze meg pácienseink Facebook ajánlását.