Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Sasszemklinika háromszoros Magyar Brands díjas márka

Garancia lézeres szemműtét eredményére

Google Reviews logó
Sasszemklinika garancia Google Reviews logó
  • HU
  • EN
A legtöbb kezelést mi végeztük Magyarországon:
133.893

Ne hagyja, hogy beszürküljön a világ! - A szürkehályog ma már könnyen kezelhető

Szürkehályog szemvizsgálat

65 éves kor felett minden második embert érint a szürkehályog, a szemlencse elhomályosodásával járó betegség. Sem szemüveggel, sem kontaktlencsével nem korrigálható a betegség, de a modern műlencsebeültetésnek hála van megoldás.

A szürkehályog elnevezés igen találó, mivel a betegség a szemlencse beszürkülését, elhomályosodását okozza, aminek következtében a betegek egyre rosszabbul látnak, a színlátásuk fokozatosan romlik. Még jobban leírja a jelenséget az orvosi elnevezése: cataracta, ami görög eredetű, és azt jelenti, hogy „fehér vízesés“. A szürkehályog következtében kialakult homályos látás ugyanis olyan, mintha egy vízfátyolon keresztül néznénk.

Manapság a szürkehályog népbetegségnek tekinthető, és sajnos bárkit érinthet. Legtöbbször a kor előrehaladtával, a szemlencse, illetve az egész test vízvesztésének következtében alakul ki. A szemlencse ugyanis alapesetben és képes alakját változtatni, azonban ahogy az öregedés következtében csökken a szervezet vízkészlete, felborul a lencse ion-egyensúlya, az eddig szabályosan elhelyezkedő fehérjerostok elmozdulnak, és ezek miatt csökken a szemlencse tisztasága, rugalmassága. De a cukorbetegség, az egyoldalú táplálkozás, a dohányzás, az erős UV-sugárzás mind növelik a szürkehályog kockázatát, bizonyos esetekben pedig a szemet ért traumára vagy genetikára vezethető vissza.

Milyen jelekből ismerhető fel a szürkehályog?

A betegség általában lassan alakul ki és nem törvényszerű, hogy mindkét szemet érinti. Kezdetben alig van hatással a látásra, sőt akár azt is tapasztalhatja, hogy közelre jobban lát, mivel átmenetileg fokozódhat a szemlencse törőereje. Idővel viszont távolra és közelre is egyaránt romlik a látás, legvégső esetben pedig vaksághoz is vezethet.

Honnan tudhatja, hogy nem egyszerűen öregszeműséggel küzd, hanem a szürkehályoggal? Ha a látásromláson kívül az alábbi tüneteket tapasztalja, akkor a szürkehályogra kell gyanakodni:

  • úgy érzi, mintha folyton koszos ablakon át szemlélné a világot, a kisebb kontrasztokat nem érzékeli
  • látása egyre rosszabb sötétben, erősebb világításra van szüksége (például olvasáshoz)
  • fényforrások körül karikákat érzékel
  • fokozódik a szem fényérzékenysége, zavarja az erős napsütés vagy éjszakai autóvezetésnél a szemből jövő járművek reflektora
  • fakóbban, sárgásabban látja a színeket
  • romlik a térlátása
  • akkor is kettőslátása van, ha egyik szemét letakarja
  • nemrég készíttetett szemüvegével vagy kontaktlencséjével sem lát élesen

Pontos diagnózist természetesen csak szemészeti vizsgálat után lehet felállítani, ezért érdemes az első tünetek észlelésekor szakorvoshoz fordulni.

Hogyan kezelhető a szürkehályog?

A szürkehályog abban is különbözik a fénytörési hibára visszavezethető látásproblémától, hogy nem segít rajta sem a szemüveg, sem a kontaktlencse. A megoldás a műlencsebeültetés, melynek köszönhetően többnyire sikeresen gyógyítható. Fontos azonban leszögezni, hogy a lencsebeültetés NEM lézeres szemműtét, lézerkezeléssel a szürkehályog nem orvosolható. Sőt a szürkehályog abszolút ellenjavallata a lézeres szemműtét elvégzésének.

A szürkehályog kezelése az elhomályosodott szemlencse eltávolításából, és egy új, egyénre tervezett műlencse beültetéséből áll. Ez nagyon drasztikusan hangozhat elsőre, de a modern eljárásoknak köszönhetően rendkívül gyorsan és fájdalommentesen elvégezhető.

Mindenekelőtt az orvos alaposan megvizsgálja a szemét, hogy megállapítsa a szürkehályog típusát, előrehaladottságát, a szemek dioptriáját, valamint kizárjon egyéb szemészeti betegségeket. Ezek után megbeszéli a pácienssel, milyen műlencsék közül választhat, majd a szakember a szem egyedi anatómiai adottságait figyelembe véve megtervezi a beültetendő műlencsét.

A beavatkozás előtt szemcseppel érzéstelenítik a szemet. És hogy pontosan mi történik a szürkehályog műtét során? A szemlencse eltávolítására és a műlencse beültetésére ma már az úgynevezett fakoemulzifikációs technikát szokás alkalmazni, melynek során egészen parányi bemetszést ejtenek, amin keresztül ultrahang segítségével darabokra bontják a beteg szemlencsét, majd a helyére beillesztik az összehajtható műlencsét, és az a szembe kerülve képes felvenni a megfelelő formát. Az apró bemetszés magától összetapad, nem szükséges összevarrni, aminek köszönhetően a műtét és a gyógyulás is sokkal gyorsabb. Maga a beavatkozás mindössze 15 percet vesz igénybe, néhány óra megfigyelés után pedig hazamehet, csupán arra kell ügyelnie, hogy 1-2 hétig tartózkodjon a fizikai megerőltetéstől, úszástól, repüléstől.

Joggal merül fel a kérdés, hogy a szürkehályog műtét után el lehet-e hagyni a szemüveg vagy kontaktlencse viselését? Bár a beavatkozás célja elsődlegesen az, hogy visszaállítsa a látást a szürkehályog megjelenése előtti állapotra, korrigáló műlencse alkalmazásával akár a fénytörési rendellenességek is kiküszöbölhetőek, vagyis elérhető, hogy utána mindenféle segédeszköz nélkül élesen lásson.

Sasszeműek, akik a legnagyobb lézerklinika
tapasztalatában bíztak

A Sasszemklinika több mint 130.000 sikeres lézeres szemműtét tapasztalatát és az elérhető legkorszerűbb orvostechnikát biztosítja a pácienseknek. Nézze meg pácienseink Facebook ajánlását.