Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Sasszemklinika háromszoros Magyar Brands díjas márka

Garancia lézeres szemműtét eredményére

Google Reviews logó
Sasszemklinika garancia Google Reviews logó
  • HU
  • EN
A legtöbb kezelést mi végeztük Magyarországon:
134.410

A terhességi látásromlás a legtöbb esetben csak átmeneti

Terhességi látásromlás

A csodás 9 hónap alatt, míg a baba növekszik a pocakban, rengeteg változáson megy át az anya teste. A has növekszik, a lábak ödémásodhatnak, az ízületek ellazulnak, sőt a terhesség még a szemekre is hatással van. Sok kismama tapasztal homályos látást, szemszárazságot, de nem kell aggódni, ezek általában átmeneti problémák.

A várandósság alatt a kismamáknak rendszeresen fel kell keresniük nőgyógyászukat, házi orvosukat, védőnőjüket, sőt még legalább egy fogászati vizitet is meg kell ejteniük, ám sajnos a szemészeti vizsgálat nem kötelező része a terhesgondozásnak. Pedig a babavárás alatt még a látás is változhat.

Mi okozza a homályos látást a terhesség alatt?

Az egyik leggyakoribb panasz a homályos látás, illetve azok, akik a terhesség előtt is rövid- vagy távollátóak voltak, észrevehetik, hogy szokásos szemüvegükkel és kontaktlencséjükkel sem látnak már élesen. Viccesen mondhatnánk, hogy az érkező baba nemcsak átvitt értelemben homályosítja el az anyukák látását. A tudományos magyarázat viszont nem az érzelmek, hanem a terhességi hormonok számlájára írja a várandósság alatti látásromlást.

Érdekes módon a homályos látás hátterében nagyrészt ugyanaz a folyamat húzódik, mint az ödémásodás, vagyis vizesedés esetében. A terhességi hormonváltozás miatt ugyanis felborul a leendő anyukák nyirokkeringése, emiatt a szervezet elkezdi visszatartani a vizet. Mindez pedig a baba fejlődését szolgálja. A kismamáknak jóval több vízre van szükségük ahhoz, hogy el tudják látni a magzatot. Gondoljunk csak bele: a kisbabák testét is nagyjából 70%-ban víz alkotja, de különösen sok vizet igényel az agyuk fejlődése, és persze számolni kell a magzatvízzel, valamint a megnövekedett vérmennyiséggel is, amely ilyenkor az anyák testében kering. A víz visszatartása nemcsak abban mutatkozik meg, hogy bedagadnak, nap végére kellemetlenül elnehezednek az alsó végtagok, hanem a szemnél is szó szerint érzékelhető a változás. „A szem belseje is folyadékkal telt, ezért itt is felhalmozódhat a víz a terhességi hormonváltozás hatására, ez pedig módosíthatja a szaruhártya és a szemlencse törőerejét és ezáltal ronthatja a szem fénytörési képességét“ — magyarázza dr. Árvay Anita, a Sasszemklinika intézetvezető főorvosa.

Másrészt a várandósság alatt megváltozhat a könnytermelés és akár a könny összetétele is — valószínűleg szintén a vízvisszatartással összefüggésben. A szaruhártya felszínét borító egyenletes könnyfilm réteg pedig az éles látáshoz is elengedhetetlen, ezért ha elvékonyodik vagy felszakadozik, az ugyancsak fénytörési hibát eredményez. Nem mellesleg a könnytermelés csökkenése miatt a szemszárazság kellemetlen tünetei (mint az égő, szúró érzés, viszketés, fényérzékenység, vörösség) is megkeseríthetik a kismamák életét. Néhányan pedig azt is megfigyelhetik, hogy a perifériás látással akadnak gondjaik, vagyis beszűkül a látómezejük. Az orvosok egyelőre ez utóbbi jelenségre még nem találtak pontos magyarázatot, de valószínűleg itt is a terhességi hormonok tehetők felelőssé.

Ritkán előfordulhat, hogy a látászavarok komolyabb bajra hívják fel a figyelmet. A várandósság második felében jelentkező villogó fények, fókuszzavar, úszkáló foltok, két órán túl tartó kettős látás a preeclampsia, vagyis terhességi toxémia tünetei lehetnek, és ilyenkor feltétlen mielőbb orvoshoz kell fordulni.

Mi segíthet a panaszokon?

A legtöbb esetben azonban a terhesség alatti látásromlás teljesen ártalmatlan jelenség, és jó hír, hogy átmeneti. Általában a baba születése után 6 hónappal, vagy a szoptatás befejeztével, miután a hormonegyensúly is rendeződött, az anyuka látása is „kitisztul“. Addig pedig a következőkkel lehet enyhíteni a kellemetlenségeket:

  • Amikor csak lehetséges, ajánlott pihentetni a szemeket, különösen azoknak, akik monitor előtti munkát végeznek. Óránként érdemes beiktatni egy rövid szemtornát, vagy legalább 1-2 percre lehunyni a szemeket. Esténként kerülni kell a számítógépezést, tévénézést és mobilozást, mert a képernyő nézése tovább szárítja, illetve fárasztja a szemeket.
  • Jó szolgálatot tehetnek a tartósítószermentes műkönnyek is, amelyek segítenek pótolni a könnytermelést. Így legalább a szemszárazságot ki lehet védeni, és a homályos látás is mérsékelhető valamelyest.
  • Ha pedig a látásromlás olyan fokú, hogy nehézséget okoz a hétköznapi tevékenységekben, akkor feltétlen ajánlott a szemészeti vizsgálat. Lehet, hogy átmenetileg szemüveg viselésére kényszerül a kismama, illetőleg a meglévő lencséknél erősebb dioptriára kell váltani. Kontaktlencse használata terhesség alatt kényelmetlen lehet, a szemszárazság, illetve a szaruhártya megvastagodása miatt.

Babavárás vs. lézeres szemműtét

Sokakban felmerül a lézeres szemműtét ötlete is, hogy a homályos látás ne korlátozza a várandósság időszakában sem. Ám a terhesség alatt nem végezhető ilyen beavatkozás. De tévhit, hogy azért, mert a lézeres eljárás veszélyes volna az anyára vagy magzatra nézve. „Mint látható, a terhességi hormonok nagyban befolyásolják a látást. Ilyenkor nem garantálható a műtét eredményessége, hiszen nem stabil, hanem változó a szem fénytörési hibája — mondja dr. Árvay Anita. — Éppen ezért szoktuk tanácsolni a lézeres szemműtétet fontolgató anyukáknak, hogy a szoptatás befejezése után várjanak 3 hónapot, hogy helyreálljon a hormonháztartás, és utána szeretettel várjuk őket a Sasszemklinikán egy alkalmassági vizsgálaton.“

Szabaduljon meg Ön is a szemüveg és kontaktlencse kötöttségeitől! Most jelentkezzen kedvezményes alkalmassági vizsgálatunkra, mert 200.000 forint kedvezményt kaphat június 30-ig az egyik legmodernebb Sasszem Femto Smart kezelésünk esetén. A kupont itt töltheti le.

Sasszeműek, akik a legnagyobb lézerklinika
tapasztalatában bíztak

A Sasszemklinika több mint 130.000 sikeres lézeres szemműtét tapasztalatát és az elérhető legkorszerűbb orvostechnikát biztosítja a pácienseknek. Nézze meg pácienseink Facebook ajánlását.