Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Sasszemklinika háromszoros Magyar Brands díjas márka

Garancia lézeres szemműtét eredményére

Google Reviews logó
Sasszemklinika garancia Google Reviews logó
  • HU
  • EN

LÉZER AMIT MÉG NEM TUDOTT RÓLA...

LÉZER

AMIT MÉG NEM TUDOTT RÓLA...

A lézer speciális,
mesterséges fényforrás,
melynek pontosan
fókuszálható és
adagolható energiája
számos célra használható,
többek között
a gyógyászatban és az
esztétikai kezelésekben.

Az angol „laser” betűszó annyit tesz, mint: „fényerősítés kényszerített fénykibocsátás útján”. Az első mesterséges párhuzamos fényt, azaz az első lézert 1960-ban fejlesztette rubinkristályból az amerikai Maiman. Maga a felfedezés – azaz a gerjesztett fénykibocsátás, amely párhuzamos fénysugarakat hoz létre a legtisztább formá- ban – Albert Einsteintől származik 1917-ből.

LÉZERTECHNIKA A SZÉPSÉGIPARBAN

A különböző hullámhosszú és színű lézerek más-más orvosi beavatkozásra használhatók. A kozmetikai kezelésekre alkalmas lágylézer, amelyet „fényvitaminnak” is neveznek, serkenti az életfunkciókat, gyógyító, fertőtlenítő és fájdalomcsillapító hatása van. A lézer használata javasolt mindenféle sebre, hámhiányra, az arcon, nyakon, kézfejen lévő finom ráncok hagyományos plasztikai műtét nélküli eltüntetésére. Azokban az esetekben lehet lézerrel hegnélkül operálni, amikor a beavatkozás nem érinti a bőr legalsó rétegét.

LÉZERES SZEMSEBÉSZET

A látásélesség műtéti javítása már a XVIII. században is felmerült, mint lehetőség. Az első próbálkozások azonban még csak kezdetleges kísérletek voltak, és nem terjedtek el a gyakorlatban. Azt viszont már akkor is felismerték,

Azokban az esetekben lehet lézerrel heg nélkül operálni, amikor a beavatkozás nem érinti a bőr legalsó rétegét.

hogy a szaruhártya domborúságának módosításával elérhető, hogy a szembe jutó fénysugarak fókusza pontosan az ideghártyára essen, és így éles kép jöjjön létre. Az igazi áttörésre azonban egészen az 1980-as évek végéig várni kellett, amikor az excimer lézeres eljárással, azaz a szaruhártya mikrométeres vékonyságú felszíni rétegének eltávolításával végre lehetővé vált a látáskorrekció szemüveg vagy kontaktlencse használata nélkül.

Maga az excimer lézer egy speciális, nagyon rövid hullámhosszú, rövid behatási idővel dolgozó és kis mélységben ható lézersugár, mely nagy pontosságot és biztonságot nyújt a szemsebészetben. Az első, szaruhártya felszínén történő excimer lézeres kezelést, azaz PRK-t 1987-ben hajtották végre vak szemen a Columbia Egyetemen. A következő évben látó szemen is sikerrel végezték el a beavatkozást. Azóta mind a készülékek, mind a kezelési eljárások sokat finomodtak. A legújabb generációs excimer lézerek már a magasabb dioptriák eltávolítására, továbbá a távollátás és az olvasószemüvegesség kezelésére is tökéletesen alkalmasak. Az excimer lézeres látásjavító sebészet lényege, hogy a szaruhártya elülső felszínének közepén, egy 5–9 mm átmérőjű körön a számítógép vezérelte lézersugár elpárologtatja az előzetes vizsgálat során megállapított dioptriaértéknek megfelelő szövetmennyiséget. Rövidlá- tók esetében a szaruhártya közepének ellaposításával, távollátók esetében a központi rész körül körbefutó bemélyedéssel, azaz a központi rész kidomborításával lehet az éles látást elérni.