Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Sasszemklinika háromszoros Magyar Brands díjas márka

Garancia lézeres szemműtét eredményére

Google Reviews logó
Sasszemklinika garancia Google Reviews logó
  • HU
  • EN
A legtöbb kezelést mi végeztük Magyarországon:
129.811

Amikor irul-pirul a szem: a kötőhártya-gyulladás tünetei, okai és kezelése

Kötőhártya-gyulladás tünetei, okai és kezelése

A kötőhártya-gyulladás világszerte az egyik legelterjedtebb szemészeti betegség, az újszülöttektől kezdve az idősekig bárkit érinthet. Megkeserítheti mindennapjainkat, megfertőzhetjük vele a környezetünkben élőket is, bizonyos esetekben akár a látást is veszélyeztetheti. Ezért fontos, hogy időben felismerjük, és megkezdjük a kezelést.

A kötőhártya egy áttetsző, erekkel sűrűn átszőtt nyálkahártya, mely a szemfehérjét és a szemhéjak belső felszínét is beborítja. Ha begyullad, a sok ezernyi apró ér kitágul, és ettől rózsaszín, piros vagy akár kifejezetten vörös lesz a szem, különösen az alsó áthajlás területén (ez a szem azon része, mely akkor válik láthatóvá, ha alsó szemhéjunkat kicsit lehúzzuk.) A piros szem tehát a kötőhártya-gyulladás legjellemzőbb tünete, de ezen felül tapasztalhatunk még idegentest-érzést, váladékozást, viszketést, a belső szemzug duzzanatát, fokozott könnyezést és fényérzékenységet is.

A kötőhártya-gyulladás lehetséges okai

A kötőhártya-gyulladás meglehetősen sokoldalú szemészeti probléma, ugyanis lehet akut (ha a panaszok 3 héten belül megszűnnek) vagy krónikus, illetve kiváltó okát tekintve is több csoportba sorolhatjuk. Vannak a fertőzéses és nem fertőzéses eredetű gyulladásos folyamatok. Utóbbi közé tartozik, ha a kötőhártya-gyulladást allergiás betegség vagy szemszárazság okozza, de a toxikus, poros környezetből fakadó állandó irritáció is állhat a hátterében.

Sokkal gyakoribb azonban a fertőzéses kötőhártya-gyulladás, amely lehet vírusos, gombás vagy bakteriális eredetű. Előbbire gyanakodjunk, ha erősen könnyezünk, a szemből bő, tiszta, vizes állagú váladék távozik. A vírusos kötőhártya-gyulladást gyakran kíséri felső légúti hurut, ritkább esetben bélfertőzés. A két legsúlyosabb fajtája a járványos kötőhártya-gyulladás, illetve a herpesz vírus által kiváltott gyulladás. A gombás eredetű kötőhártya-gyulladás viszonylag ritka, a bakteriális fertőzés viszont annál gyakoribb, és könnyen felismerhető a sárgás-zöldes, gennyes váladékról.

De mégis hogyan fertőződhet meg a szemünk? A különböző kórokozók cseppfertőzés útján terjednek, tehát akár egy köhögéssel is szemünkbe juthat a fertőző baktérium vagy vírus, vagyis elkaphatjuk a kötőhártya-gyulladást. Emellett pedig saját magunk is megfertőzhetjük a szemünket, ha például nátha vagy más fertőző megbetegedés idején, vagy akár egy nyilvános mosdót használva nem (elég alaposan) mosunk kezet, mielőtt megdörzsöljük vagy megérintjük a szem környékét. A kontaktlencsét viselőknél éppen ezért még nagyobb a kötőhártya-gyulladás rizikója, hiszen ők naponta többször is kénytelenek a szemükbe nyúlni.

Mit tehetünk a gyógyulás és megelőzés érdekében?

Ha a kötőhártya-gyulladás tüneteit tapasztaljuk, forduljunk szemészorvoshoz, aki a panaszok kikérdezésével, réslámpa és könnytermelési vizsgálattal gyorsan fel tudja állítani a pontos diagnózist. Ezután a kötőhártya-gyulladás típusának megfelelő szemcseppet ír fel: bakteriális fertőzés esetén például széles spektrumú antibakteriális készítmény javasolt, szemszárazságból fakadó gyulladás esetén viszont a műkönny alkalmazása segít. A megfelelő kezeléssel általában néhány napon belül megszűnnek a panaszok. Amennyiben fertőzéses a gyulladás, ez idő alatt ne menjünk közösségbe, mert könnyen átadhatjuk másoknak a betegséget.

Természetesen szemünk egészségéért azzal teszünk a legtöbbet, ha minél inkább igyekszünk elkerülni a kötőhártya-gyulladás kialakulását. Ha pollenallergiával küzdünk, készüljünk már előre megfelelő szemcseppel az allergiás szezonra, a téli vírusos időszakban pedig fokozottan ügyeljünk a személyes higiéniára, és lehetőleg minél kevesebbszer nyúljunk a szemünkhöz.

A kontaktlencse-viselés jelentette plusz fertőzésveszély kiiktatására a lézeres szemműtét kínál gyors és hosszú távú megoldást. Nemcsak az éles látás jelentette kényelmet kaphatjuk vissza, hanem szemünk világát is óvhatjuk. A modern lézertechnológiának köszönhetően a beavatkozás fájdalommentes, a gyógyulás nagyon gyorsan zajlik. Ráadásul a pénztárcánknak is kedvez, mivel akár már 3 év alatt megtérül, onnantól kezdve pedig csak spórolhatunk, hiszen nem kell többé segédeszközökre költeni. Tisztán látható tehát, hogy a lézeres szemműtét ebből a szempontból jó döntés.

Szabaduljon meg Ön is a szemüveg és kontaktlencse kötöttségeitől! Most jelentkezzen kedvezményes alkalmassági vizsgálatunkra, mert 200.000 forint kedvezményt kaphat szeptember 28-ig az egyik legmodernebb Sasszem Femto Smart kezelésünk esetén. A kupont itt töltheti le.

Sasszeműek, akik a legnagyobb lézerklinika
tapasztalatában bíztak

A Sasszemklinika több mint 125.000 sikeres lézeres szemműtét tapasztalatát és az elérhető legkorszerűbb orvostechnikát biztosítja a pácienseknek. Nézze meg pácienseink Facebook ajánlását.