Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Sasszemklinika háromszoros Magyar Brands díjas márka

Garancia lézeres szemműtét eredményére

Google Reviews logó
Sasszemklinika garancia Google Reviews logó
  • HU
  • EN
A legtöbb kezelést mi végeztük Magyarországon:
135.241

Lássunk a szem mélyére, avagy az OCT vizsgálat lényege

OCT vizsgálat

Az általános szemészeti vizsgálat kiegészítéseként a pontos diagnózis vagy bizonyos betegségek kizárása érdekében szükség lehet a szemfenék részletes feltérképezésére. Erre szolgál az OCT vizsgálat, amely hála a modern technológiának fájdalommentesen és gyorsan elvégezhető.

Szemfenéknek a szemgolyó hátsó részének belső falát nevezzük. Itt található a retina (ideghártya) az ezernyi benne futó érrel, valamint ide érkeznek a pupillán át a fénysugarak. A retina egyik legértékesebb területe a makula (ismertebb nevén sárgafolt), amely felelős az éleslátásért és az olvasási képességért. Szintén a szemfenéken helyezkedik el a pupillával nem összetévesztendő, de ugyanolyan fontos papilla, vagyis a látóidegfő, amiben látóideggé egyesülnek a retina idegsejtjeinek rostjai. Az általános szemvizsgálat része a szemfenék vizsgálat, melyet réslámpával és egy speciális lencsével végeznek. Ha a szemészorvos szükségesnek látja, akkor az alap szemvizsgálatot kiegészítheti OCT vizsgálattal. Az OCT segítségével lényegesen pontosabb képet kaphat a szemfenék állapotáról és esetleges elváltozásairól.

Mit jelent az OCT vizsgálat, és mikor van rá szükség?

Első hangzásra azt hihetnénk, hogy a szemet célzó CT-vizsgálatról van szó, de az OCT az optikai koherencia tomográfia kifejezés rövidítése. Nem röntgensugarakkal, hanem fénynyaláb segítségével készítenek keresztmetszeti, mikroszkópikus felbontású felvételeket a szemfenékről. Ez a diagnosztikus eljárás nem jár tehát sugárterheléssel, egyéb kellemetlenséggel, így bármennyiszer biztonságosan ismételhető.

Az OCT vizsgálat segítségével fény derülhet a cukorbetegség által előidézett szemfenék-elváltozásokra (makulopátiára), időskori makula degenerációra (AMD), zöldhályog betegségre (glaukóma), illetve más, az éles látás területét vagy a látóideget érintő betegségekre. A zöldhályog és a makula degeneráció esetében különösen fontos a korai diagnózis, hogy megelőzhető legyen a súlyos látásromlás. Természetesen az OCT vizsgálat a betegségek kiszűrésére mellett tökéletes a betegség állapotának nyomon követésre is. A vizsgálat elvégzése nemcsak akkor javasolt, ha fennáll ezeknek a szemészeti elváltozásoknak a gyanúja, hanem akkor is, ha valaki dohányzik, túlsúlyos, magas vérnyomása van, vagy elmúlt 50 éves.

Hogyan zajlik az OCT vizsgálat?

Az általános szemészeti vizsgálaton túl az OCT vizsgálat 5-10 percig tart, az OCT szemvizsgálat áráról itt tájékozódhat. Fájdalomtól nem kell tartani, a páciensnek mindössze egy dolga van, hogy az orvos utasításait követve néhány másodpercig, pislogás nélkül egy adott pontra fókuszáljon. Eközben a fénysugár „végigpásztázza“ a szemfenék kijelölt területét, majd részletes rétegfelvételt készít róla, ami egy számítógépen jelenik meg. Az esetek többségében pupillatágítás nélkül zajlik az OCT vizsgálat, de olykor (például az átlagosnál szűkebb pupilla, vagy nem tiszta törőközegek esetén) a pontos diagnózishoz szükség lehet pupillatágító szemcseppre. Ennek hatóideje miatt tovább tarthat a vizsgálat, valamint utána néhány óráig homályos marad a látás, ezért amennyiben pupillatágítás is történt, nem javasolt az autóvezetés. A precíz mérési eredményeket rögtön kiértékeli a vizsgáló orvos, és tájékoztatja a pácienst szeme állapotáról, illetve az esetlegesen szükséges lépésekről.

Hova fordulhatok szemészeti panasz esetén?

Amennyiben szemészeti panasza van, érdemes felkeresni egy tapasztalt és jól felszerelt szemészetet. Az általános szemvizsgálat kb. 20-30 percig tart és fájdalomemntes. A szemészorvos a diagnózis felállítása után szükség esetén receptet ír, vagy betegség gyanúja esetén további, speciális műszeres szemvizsgálatot javasolhat pl. OCT, látótér-vizsgálat, topográfia. A vizsgálat végén egy részletes szemészeti leletet kap, amely az EESZT rendszerbe kerül feltöltésre. 

Az egyik legmodernebb diagnosztikai háttérrel rendelkező szemészeti centrum a 3. kerületben található a Sasszemklinika.  A klinikán szemészeti panaszokkal (pl. látásromlás, vörös szem, szemszárazság, látótérkiesés), illetve szemészeti betegségekkel (pl. szürkehályog, zöldhályog, keratokónusz) várják a pácienseket. Teljeskörű szemészeti vizsgálatokat kiváló szakértelemmel és a legmodernebb diagnosztikai háttérrel végzik. A szemvizsgálatról itt és a szemvizsgálat árairól itt tájékozódhat.

Kérjen időpontot vizsgálatra!

Sasszeműek, akik a legnagyobb lézerklinika
tapasztalatában bíztak

A Sasszemklinika több mint 130.000 sikeres lézeres szemműtét tapasztalatát és az elérhető legkorszerűbb orvostechnikát biztosítja a pácienseknek. Nézze meg pácienseink Facebook ajánlását.