OCT vizsgálat

OCT (Optikai Koherencia Tomográfia) vizsgálat

A szemészeti szakorvosi vizsgálat során bizonyos szemészeti betegségek kizárása, illetve a pontos diagnózis felállítása miatt szükség lehet egyéb műszeres vizsgálatra is, ilyen az OCT vizsgálat. Ez egy fájdalommentes, a páciens számára nem megterhelő szemészeti vizsgálati módszer.

Mi az OCT vizsgálat lényege?

Bár a neve megtévesztő lehet, a CT vizsgálathoz csak annyiban hasonlít, hogy keresztmetszeti felvételeket készít a szemfenékről, de azzal ellentétben nem röntgensugarat, hanem egy úgynevezett fénynyalábot használ a leképezéséhez. Ennek köszönhetően nem jár sugárterheléssel és bármennyiszer biztonságosan ismételhető. A vizsgálat során a fénysugár „végig pásztázza” a szemfenék kijelölt területét (az éleslátás helyét vagy a látódiegfőt), majd részletes rétegfelvételt készít a vizsgált területről.

A mérési eredmények alapján a szakorvos célzott kezelést javasolhat, követheti egyes betegségek lefolyását és az alkalmazott kezelés hatékonyságát. A vizsgálat a legtöbb esetben (de nem mindig) pupillatágítás nélkül elvégezhető. Az átlagosnál szűkebb pupilla, vagy nem tiszta törőközegek esetén azonban pupillatágításra lehet szükség, hogy a fénysugarak könnyebben bejussanak a szem mélyebb rétegeibe.

sasszemklinika.hu
sasszemklinika.hu

Hogyan készüljön az OCT vizsgálatra?

Az alap szemészeti vizsgálaton kívül kb. 5-10 percig tart az OCT vizsgálat. A vizsgálat során Önnek semmi dolga nincs, csak pár másodpercig (maximum 15-20mp) pislogás nélkül, egy pontra nézni. A vizsgálat során Ön fájdalmat nem érez.

Kevés esetben a szakorvos úgy ítélheti meg, hogy pupillatágítás is szükséges a diagnózis felállításához. Ebben az esetben a szemcsepp hatóideje miatt a vizsgálat tovább tarthat és a vizsgálatot követően különösen a közeli tárgyakat pl. a mobiltelefon kijelzője, homályosabban láthatja majd. Ezért azt javasoljuk, hogy közvetlenül a vizsgálat után autót ne vezessen. Természetesen ez a homályos látás óráról órára fokozatosan javul és maximum 24 óra múlva teljesen kitisztul.

Milyen betegség esetén fontos az OCT vizsgálat?

  • Időskori makula degeneráció,
  • zöldhályog,
  • cukorbetegség okozta szemfenéki elváltozás (makulopátia),
  • egyéb, az éles látás területét vagy a látóideget érintő betegségek.
sasszemklinika.hu

Gyakori kérdések

Milyen fizetési lehetőségek közül válaszhatok?

Mutasd a választ

A szemészeti szolgáltatásaink készpénzben, bankkártyával vagy egészségpénztári kártyával is fizethetők. American Express kártyán kívül minden hazánkban ismert bankkártyát elfogadunk. Kérjük, hogy számla igényét előre jelezze! Amennyiben kezelés árát egészségpénztári kártyával fizetné, kérjük ellenőrizze, hogy elegendő összeggel rendelkezik-e az egészségpénztári számláján, és érdeklődjön, hogy milyen feltételekkel tudjuk elfogadnia fizetést! Van olyan egészségpénztár, amelynél csak készpénzes fizetés lehetséges. Az egészségpénztárnak benyújtandó számlát csak a kezelés napján áll módunkban kiállítani, erre utólag nincs lehetőség. Az egészségpénztári kedvezményt Ön abban az esetben veheti igénybe, ha egészségpénztári tag, közvetlen rokon vagy szerződésben megjelölt kedvezményezett. Szükség esetén a kártya feltöltését időben, a műtét előtt legalább egy héttel indítsa el, hogy az összeg biztosan rendelkezésre álljon. Egészségpénztárakkal létrejött együttműködési megállapodásunk alapján lehetőség van a kezelési költség 20%-os személyi jövedelemadóból történő visszatérítésére is.

Hogyan jutok el a Sasszemklinikára?

Mutasd a választ

Az általános szemészeti szakrendelésünk a 3. kerület Bécsi út 183. alatt található, a Szent Margit kórházzal szemben. A klinikánknál áll meg a 19-es és a 41-es villamos, amely a Batthyány téri metrótól, illetve a 17-es villamos, mely a Déli pályaudvartól indul. Amennyiben autóval érkezik figyeljen arra, hogy a környező utcák fizetős parkolási övezetnek minősülnek, ezért 8:00 és 20:00 óra között parkolási díjat kell fizetni.

OCT vizsgálat ára (szakorvosunk javaslatára):
15 000 Ft*

*Az ár az alap szemészeti vizsgálaton felül fizetendő.
Amennyiben a szemvizsgálat nem nálunk történt, az OCT vizsgálat ára 25 000 Ft.

Általános szemészeti vizsgálataink

Panaszok ellátása, betegségek kontrollja, szemvizsgálat jogosítvány megújításához, munkahelyi alkalmasság elbírálásához.

A szemfenék és látóidegfő keresztmetszeti vizsgálata pl. zöldhályog, makuladegeneráció esetén.

Látótér-vizsgálat pl. zöldhályog (glaukoma), neurológiai és az ideghártya öröklött betegségei esetén.

Szaruhártya szerkezeti eltéréseinek kivizsgálása, ha szemüveggel nem sikerül 100%-ra korrigálni a látást vagy az asztigmia folyamatosan változik.

A szem mélyebb rétegeinek vizsgálata szembetegségek és belgyógyászati betegségek esetén.

A kontrollcsomag minden célzott szemészeti mérést tartalmaz, hogy időben felismerjük és kezeljük a cukorbetegséggel járó szemfenéki szövődményeket és egyéb szemészeti betegségeket.

Szűréssel és rendszeres (3 havonta történő) kontrollvizsgálatokkal megelőzhetőek a zöldhályog okozta látótérkárosodások és a látás egy életen át megőrizhető.

Szemészeti kezeléseink

Hormonális, szemészeti betegségek, monitorhasználat vagy kontaktlencse viselése miatti szemszárazság kezelésére.

Keratoconus okozta szemromlás megállítására, megelőzve a kockázatos szaruhártya-átültetést és látásvesztést.

Lencseműtétet követő utóhályog (hegesedés, szürkülés) vagy szűk csarnokzug kezelése percek alatt, lézerrel, fájdalommentesen.

Rövidlátás (-1-12D-ig), távollátás (+1-től +5,5D-ig), cylinder (1-től 5,5D-ig) kezelése lézerrel.

Szürkehályog kezelése fájdalommentes, ultrahangos, szemkövető technológiával.

Látásjavító kezelés 45 év felett, hogy fájdalommentesen megbszabaduljon a szemüvegtől.

Kérjen időpontot vizsgálatra!

Ismerje meg orvosainkat!

Kizárólag nagy tapasztalattal rendelkező szemészek, műtőorvosok és a szemészet különböző területének specialistái dolgoznak klinikánkon.
A szűréseket, a diagnózis felállítását és a szemészeti betegségek gondozását több évtizedes gyakorlattal, empátiával és a legkorszerűbb diagnosztikai háttérrel végzik.

Dr. Tátrai Erika
Dr. Tátrai Erika
Szemész szakorvos, refraktív sebész
Dr. Kun Lídia
Dr. Kun Lídia
Szemész szakorvos, refraktív sebész
Dr. Szalai Éva
Dr. Szalai Éva
Szemész szakorvos
Dr. Ispán Orsolya
Dr. Ispán Orsolya
Szemész főorvos
Dr. Ürge Andrea
Dr. Ürge Andrea
Szemész szakorvos
Dr. Árvay Anita
Dr. Árvay Anita
Intézetvezető főorvos
Dr. Simon Lilla
Dr. Simon Lilla
Szemész szakorvos, szürkehályog sebész
Dr. Fodor Erzsébet
Dr. Fodor Erzsébet
Szemész szakorvos, refraktív sebész
Dr. Molnár Szilvia
Dr. Molnár Szilvia
Szemész főorvos, refraktív sebész
Dr. Fekete Orsolya
Dr. Fekete Orsolya
Szemész főorvos, refraktív sebész
Dr. Máté Andrea
Dr. Máté Andrea
Szemész szakorvos
Dr. Palágyi Deák Ilona
Dr. Palágyi Deák Ilona
Szemész főorvos

Kapcsolat

1032 Budapest, Bécsi út 183.
(Óbudai szemészeti szakrendelés)

06 1 / 2-505-505

Nyitva tartás:
Hétfőtől szombatig: 08:00 - 16:00

sasszemklinika.hu