Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Sasszemklinika háromszoros Magyar Brands díjas márka

Garancia lézeres szemműtét eredményére

Google Reviews logó
Sasszemklinika garancia Google Reviews logó
  • HU
  • EN
A legtöbb kezelést mi végeztük Magyarországon:
133.720

Szem nem marad szárazon – már lézeres műtét után sem

Szem nem marad szárazon – már lézeres műtét után sem

A szemszárazság az egyik leggyakoribb szemet érintő probléma, becslések szerint a magyar felnőttek 40 százalékát érinti rövidebb-hosszabb ideig. Lássuk csak, milyen okok állhatnak a hátterében, és mit tehetünk a megelőzéséért, illetve hogyan kezelhetjük.

Szemszárazságról tulajdonképpen akkor beszélünk, ha a szemfelszínt borító könnyfilm nem folytonos és szabályos. Könny ugyanis nemcsak akkor képződik a szemünkben, ha sírunk! De hogyan is kell elképzelni a könnyfilmet? Fontos róla tudni, hogy három rétegből áll. Legfelül található egy olajos réteg, amelyet az úgynevezett Meibom-mirigyek termelnek; a középső réteg vizes, és többek között vízben oldott ásványi anyagokat tartalmaz; a belső réteg pedig nyákos, fő feladataként biztosítja a könny tapadását a szaruhártyához. Egy egészséges szem másodpercenként nagyjából 1-2 mikroliternyi könnyet termel, amit 8-10 másodpercenként pislogással oszlat el. 

Ha azonban a pislogás után sem oszlik el egyenletesen a könnyfilm, vagy gyorsan felszakadozik, akkor a szemszárazság jellegzetes tüneteit tapasztaljuk: az idegentest-érzést, viszketést, szúrást, fájdalmat, kivörösödést, fényérzékenységet, fokozott könnyezést, rosszabb esetben akár homályos látást is. Sokan a kellemetlen panaszok ellenére is hajlamosak elhessegetni a problémát, mondván, „úgyis elmúlik hamarosan magától”, holott a szemszárazság kezelése és megelőzése igen fontos. A könnyfilm ugyanis kiemelt szerepet játszik szemünk egészségének megőrzésében: nemcsak nedvesen tartja a szaru- és kötőhártyát, de oxigénnel és egyéb tápanyaggal látja el a szaruhártyaréteget is, illetve kiegyenlíti annak egyenetlenségeit is, mindezek mellett pedig védelmet nyújt az idegen anyagok és kórokozók ellen.

Mi okozhat szemszárazságot?

Mi okozhat szemszárazságot?

Ha arra gyanakszunk, hogy minket is érint a szemszárazság problémája, első lépésben derítsük fel, mi állhat a hátterében. A könnyfilm fokozott párolgás miatti felszakadását okozhatja például kontaktlencse viselése (különösen túlhordása, hiszen az élettartam lejárta után már nem megfelelő a lencse légáteresztő képessége), a száraz levegő (nyáron a klíma, télen a fűtés miatt) és az erős szél is. Ha munkánkhoz kapcsolódóan sokat ülünk képernyő előtt, az szintén szemszárazsághoz vezethet, a monitort nézve ugyanis ritkábban pislogunk. De bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként (például akné, glaukóma kezelésére javasolt készítmények) is előfordulhat, hogy a kelleténél több könnyünk párolog el.

Ha a fenti tényezőket kizártuk, akkor valószínűleg valamilyen könnytermelési zavar miatt küzdünk szemszárazsággal. A változókorú hölgyeknél például gyakori jelenség ez, de szemhéjgyulladás kísérője is lehet, illetve ritkább esetben a könnytermelő mirigyek rendellenessége is okozhatja. Ezekben az esetekben mindenképp érdemes szemészorvoshoz fordulni, aki felállítja a pontos diagnózist, és segítséget nyújthat a kezeléshez.

Hogyan kerülhetjük el, hogy kiszáradjon a szemünk?

Mindenekelőtt figyeljünk arra, hogy otthonunk és munkahelyünk levegője megfelelő minőségű legyen. Bent ne dohányozzunk, hiszen a füst is irritálja a szemet, és szellőztessünk gyakran. A klímás vagy fűtött helyiségek páratartalma általában mindössze 30 százalék, holott az ideális érték 50-60 százalék között van, ezért érdemes beszerezni egy párásító készüléket. Ha pedig sokat dolgozunk számítógép előtt, legalább óránként tartsunk 5 perc szünetet, amikor eltávolodunk a képernyőtől, hogy pihentessük szemünket. A képernyő előtti munkavégzést könnyebbé tehetjük ezenkívül speciális, védőréteggel bevont szemüveglencsével is, amely semlegesíti a monitor káros hatását. Végső esetben pedig szemcseppel is segíthetünk a problémán.

A lézeres szemműtét szemszárazság nélkül? Igen!

A lézeres látásjavító műtétek a tökéletes látás élményét ajándékozzák, viszont a kezelés után előfordulhat átmeneti szemszárazság, mely rendszeres szemcsepp használatával könnyen kezelhető. Ugyanakkor jó hír, hogy létezik olyan újgenerációs kezelés, amelynél a szemszárazság, mint mellékhatás elkerülhető: Visumax ReLEx SMILE. Ez a létező legkíméletesebb eljárás a világon, villámsebességgel zajlik és semmiféle fájdalommal, kellemetlenséggel nem jár.

A Sasszemklinika weboldalán részletesen tájékozódhat, illetve jelentkezhet alkalmassági vizsgálatra is.

Címkék: 

Szabaduljon meg Ön is a szemüveg és kontaktlencse kötöttségeitől! Most jelentkezzen kedvezményes alkalmassági vizsgálatunkra, mert 200.000 forint kedvezményt kaphat május 15-ig az egyik legmodernebb Sasszem Femto Smart kezelésünk esetén. A kupont itt töltheti le.

Sasszeműek, akik a legnagyobb lézerklinika
tapasztalatában bíztak

A Sasszemklinika több mint 130.000 sikeres lézeres szemműtét tapasztalatát és az elérhető legkorszerűbb orvostechnikát biztosítja a pácienseknek. Nézze meg pácienseink Facebook ajánlását.