Téma: szemszárazság

Szemszárazság tudnivalók, érdekességek

A szemszárazság olyan, a szem felszínén kialakuló probléma, amely általában könnyhiány vagy könnyvesztés következtében alakul ki. Az egyik leggyakoribb szembetegségnek számít, az emberek harmadát érinti élete során legalább egyszer. A tünetek általában égő, viszkető szem, ritkábban homályos látás.

A száraz szem okai, kezelése

A szemszárazság gyakran a dohányzás, a klíma használata, túlzott, gyakori tévénézés, túlzott számítógép, mobiltelefon, tablet használat. Emellett 40 éves kor felett a hormonális változások következtében is kiszáradhatnak a szemek.

A szemszárazságot enyhébb panaszok esetén műkönnyel lehet csillapítani, valamint a kiváltó ok megszüntetésével. Súlyosabb panaszok esetén először éjszakai kenőcsökkel, később pedig akár hyaluronsavval történő kezelésre is sor kerülhet.

Miért könnyezünk?
Mindannyiunk számára természetes, hogy könnyezünk. Könnyezünk azért, hogy ne száradjon ki a szemünk, könnyezünk, ha megbetegszünk, és sírunk, ha elérzékenyülünk. De arra ritkán gondolunk, hogy mi történik ilyenkor a szervezetünkben, és hogy mi a fiziológiás magyarázata ennek az érdekes jelenségnek. A könnyezés forrása egy apró könnymirigy, amely a felső szemhéjunk felett található – persze számunkra láthatatlan. A könny innen indul el, mint egy apró patakocska. Az úgynevezett könnypontokon át a...
Mi az a szemszárazság és hogyan kell kezelni?
A szemszárazság az enyhe kellemetlenségtől akár egy súlyos panaszokkal járó állapotig terjedhet. Egész odáig is eljuthat, hogy nem tudjuk a szemünket hosszabb ideig egyfolytában használni. A szemszárazság gyakori oka, hogy multimédiás kommunikációs eszközeink használata meghaladja az egészséges szintet, valamint egyre nagyobb hajlamunk van arra, hogy életünk legnagyobb részét otthon, a négy fal között töltsük. Sajnos egyre többen csatlakoznak ahhoz a csoporthoz, akik egyre gyakrabban...