Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra

A sasszemklinika háromszoros Magyar Brands díjazott márka.

  • HU
  • EN
  • DE
A legtöbb kezelést mi végeztük Magyarországon:
110.071

Téma: szemszárazság

Szemszárazság tudnivalók, érdekességek

A szemszárazság olyan, a szem felszínén kialakuló probléma, amely általában könnyhiány vagy könnyvesztés következtében alakul ki. Az egyik leggyakoribb szembetegségnek számít, az emberek harmadát érinti élete során legalább egyszer. A tünetek általában égő, viszkető szem, ritkábban homályos látás.

A száraz szem okai, kezelése

A szemszárazság gyakran a dohányzás, a klíma használata, túlzott, gyakori tévénézés, túlzott számítógép, mobiltelefon, tablet használat. Emellett 40 éves kor felett a hormonális változások következtében is kiszáradhatnak a szemek.

A szemszárazságot enyhébb panaszok esetén műkönnyel lehet csillapítani, valamint a kiváltó ok megszüntetésével. Súlyosabb panaszok esetén először éjszakai kenőcsökkel, később pedig akár hyaluronsavval történő kezelésre is sor kerülhet.

Mi az a szemszárazság és hogyan kell kezelni?
A szemszárazság az enyhe kellemetlenségtől akár egy súlyos panaszokkal járó állapotig terjedhet. Egész odáig is eljuthat, hogy nem tudjuk a szemünket hosszabb ideig egyfolytában használni. A szemszárazság gyakori oka, hogy multimédiás kommunikációs eszközeink használata meghaladja az egészséges szintet, valamint egyre nagyobb hajlamunk van arra, hogy életünk legnagyobb részét otthon, a négy fal között töltsük. Sajnos egyre többen csatlakoznak ahhoz a csoporthoz, akik egyre gyakrabban...
Miért könnyezünk?
Mindannyiunk számára természetes, hogy könnyezünk. Könnyezünk azért, hogy ne száradjon ki a szemünk, könnyezünk, ha megbetegszünk, és sírunk, ha elérzékenyülünk. De arra ritkán gondolunk, hogy mi történik ilyenkor a szervezetünkben, és hogy mi a fiziológiás magyarázata ennek az érdekes jelenségnek. A könnyezés forrása egy apró könnymirigy, amely a felső szemhéjunk felett található – persze számunkra láthatatlan. A könny innen indul el, mint egy apró patakocska. Az úgynevezett könnypontokon át...