Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Jelentkezem az ingyenes látásvizsgálatra
Sasszemklinika háromszoros Magyar Brands díjas márka

Garancia lézeres szemműtét eredményére

Google Reviews logó
Sasszemklinika garancia Google Reviews logó
  • HU
  • EN
A legtöbb kezelést mi végeztük Magyarországon:
133.835

Mi az a szemszárazság és hogyan kell kezelni?

A szemszárazság ma már népbetegségnek számít, és amennyire banálisnak tűnik, annyira nagy kellemetlenséget is okozhat. Sokáig csak műkönnyel lehetett csökkenteni a száraz szem panaszait, hosszabb távon hatékony kezelés nem létezett rá. Ám ma már itthon is elérhető a Rexon Eye® forradalmian új megoldás a szemszárazság kezelésére.

Laikusként azt hihetnénk, hogy könny csak akkor jelenik meg a szemünkben, ha bánatunkban — vagy éppen örömünkben — sírunk, esetleg hagymát pucolunk. Valójában azonban a könny folyamatosan termelődik, így biztosítva szemünk egészségét és funkcióját. A szemfelszínt könnyfilm borítja, amelynek feladata, hogy nedvesen tartsa a szaru- és kötőhártyát, valamint oxigénnel és egyéb tápanyagokkal lássa el a szaruhártyaréteget és kiegyenlítse annak egyenetlenségeit is. Mindezek mellett a könny védelmet is nyújt az idegen anyagok és kórokozók ellen. Egy egészséges szem másodpercenként nagyjából 1-2 mikroliternyi könnyet termel, ami naponta összesen 1-3 millilitert jelent. Ahhoz, hogy ez egyenletesen elterüljön, és folytonos maradjon a könnyfilm, 8-10 másodpercenként pislogunk. Ha azonban nem termelődik elég könny, vagy túl gyorsan elpárolog, akkor szemszárazságról beszélünk, ami egy sor kellemetlen panasszal, sőt akár látásromlással is járhat.

Mi okozhat száraz szem szindrómát?

A szemszárazság az egyik leggyakoribb szembetegség világszerte, az esetek többségében krónikus problémáról van szó. Hátterében sokféle ok húzódhat, amelyek megértésében segíthet, ha megismerjük a könnyfilmet alkotó három réteget. A legkülső réteget olajos lipidek alkotják, amelyeket a Meibom-mirigyeknek nevezett módosult faggyúmirigyek termelik. Ennek célja, hogy lassítsa a könny párolgását: ha nem volna, majdnem tízszer gyorsabban párologna el a szemfelszínről. A belső réteget nagyrészt különböző fehérjék adják, amelyek a kötőhártya kehelysejtjeiben képződnek. Ez a nyákos réteg biztosítja, hogy a könny megfelelően tapadjon a szaruhártyához, és az optikai felszín tökéletesen sima maradjon. A külső és belső réteg között található a könnyfilm 90%-át adó vizes könny, amely a nagy könnymirigyekben termelődik. A száraz szem problémájáért is általában ennek a vizes rétegnek a csökkent mennyisége a felelős.

A könnyfilm felszakadozásának hátterében állhat a könnymirigyek és kivezető csöveik károsodása, ami általában gyulladásos autoimmun betegség következménye, de cukorbetegség, herpesz fertőzés, szemhéjműtét szövődménye is lehet. Változókorú hölgyeknél szintén gyakori jelenség ez, amelyet a hormonegyensúly felborulása vált ki, és hasonló okból a várandós kismamák is találkozhatnak a száraz szem panaszaival. Ezenkívül szemhéjgyulladás vagy fertőzés kísérője is lehet, illetve ritkább esetben a könnytermelő mirigyek rendellenessége is okozhatja. A könnytermelési zavarnál gyakoribb eset azonban, hogy fokozott párolgás miatt szűnik meg a könnyfilm folytonossága. Ezt okozhatja például kontaktlencse viselése (különösen túlhordás esetén, hiszen az élettartam lejárta után már nem megfelelő a lencse légáteresztő képessége), a száraz levegő (nyáron a klíma, télen a fűtés miatt) és az erős szél is. De bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként (például akné, glaukóma kezelésére javasolt készítmények) is előfordulhat, hogy a kelleténél több könny párolog el.

A szemszárazság egy civilizációs betegség

A szemszárazság manapság civilizációs betegségként is felfogható, életmódunknak és a modern technikának is köszönhető ugyanis, hogy ilyen sok embert — a magyar felnőtt lakoksság 40 százalékát — érinti ez a száraz szem problémája. A multimédiás kommunikációs eszközeink használata ugyanis meghaladja az egészséges szintet, valamint növekvő tendencia, hogy életünk legnagyobb részét otthon, a négy fal között töltjük. A szemünket pedig egyszerűen nem úgy tervezték, hogy elviseljen például egymást követő 6 epizódot a kedvenc sorozatunkból, vagy akár arra, hogy órákon át böngésszük az Instagramot és Facebookot. A túlzott képernyőhasználat miatt kialakult szemproblémák gyűjtőneve a Computer Vision Syndrome (CVS). Közös bennük, hogy mivel szemünknek folyamatosan fel kell dolgozni a grafikus képet és szöveget alkotó apró pixelek millióit, miközben a képernyőt nézzük, kevesebbet pislogunk, és ennek következtében kiszárad a szemfelszín.

Mi az a szemszárazság és hogyan kell kezelni?
Száraz szem egyik tünete lehet a homályos látás

A szemszárazság tünetei és diagnózisa

Honnan tudhatjuk, hogy mi is abba az egyre népesebb táborba tartozunk, akiket érint ezt a szemprobléma? Az alábbi tünetek jelezhetik: 

  • homályos látás,
  • idegentest érzése a szemben,
  • hamar elfárad a szeme, ha számítógépes munkát végez, vagy bármely olyan tevékenységnél, amely tartós vizuális figyelmet igényel,
  • égő érzés,
  • nagyon száraz szem érzete után túlzott könnyezés,
  • szemfáradtság,
  • szemváladékozás,
  • a szem fájdalma és vörössége,
  • nehéz szemhéj érzés,
  • sírásnál nem jön könny a szeméből,
  • kényelmetlenné válik a kontaktlencse viselés.

A tünetek jellemzően fokozatosan rosszabbodnak, ami arra vezethető vissza, hogy miközben csökken a könny mennyisége, töményebbé válik. Ez a koncentrált könny pedig idővel a kötőhártya kehelysejtjeinek megfogyatkozásával, eltűnésével jár, ami ördögi körhöz vezet, mivel éppen ezek a sejtek termelik a könny síkosító összetevőit. A töményebb könny ezenkívül vizet von el a kötőhártya hámsejtjeitől is, amitől azok tönkremennek. Végül a krónikus könnyhiánytól sérülnek a szaruhártyát fedő hámsejtek is, aminek következménye a homályos látás és látásromlás.

Éppen ezért nem szabad várni, ha a száraz szem tüneteit tapasztaljuk, érdemes minél előbb szemész szakemberhez fordulni. A szemészeti vizsgálat alkalmával az orvos a panaszokra és az áltanos egészségi állapotra vonatkozó kérdések átbeszélése után különböző tesztekkel igyekszik feltérképezni a könnytermelést és az azt befolyásoló tényezőket. Réslámpás vizsgálattal ellenőrizhetők például a Meibom-mirigyek, a Schirmer-teszt pedig a könnytermelés mértékének megállapítására alkalmas. Utóbbinál egy 5 mm széles, itatóshoz hasonló, laboratóriumi szűrőpapírcsíkot alkalmaznak, amit a külső szemzug közelében az alsó szemhéj alá helyeznek, és ezen nézik a könny felszívódását. Ezenkívül szinte minden esetben végeznek könnyfilm-stabilitási vagy -felszakadási próbát (rövidítve BUT, ami a break-up time angol kifejezésből ered), amely ki tudja mutatni, ha a könny belső, nyákos rétege fogyatkozott meg. Ehhez a könnyfilmre speciális fluorescein festéket cseppentenek, amely megfesti a szemet, ezáltal a réslámpa alatt láthatóvá válik, mennyi idő alatt szakad fel a könnyfilm. Egészséges esetben legalább 10 másodpercig nyitva tudjuk tartani a szemünket anélkül, hogy a könnyfilm felszakadna, ennél kevesebb felszakadási idő szemszárazságot jelent. Ezeken kívül a szemszárazság típusától és a páciens szemének állapotától függően végezhetnek fluoresceinnel átitatott papírcsíkos tesztet és laboratóriumi méréseket, továbbá megfesthetik, illetve mikroszkóppal is vizsgálhatják a kötő- és szaruhártyát. Mindez bonyolultnak és elsőre talán ijesztőnek tűnhet, de nem jár fájdalommal, kellemetlenséggel, és azért is fontos végigzongorázni, hogy felmérjék a tünetek súlyosságát, ami nagy segítség a kezelés megtervezésében.

Tanácsok a száraz szem megelőzéséhez

Ha sikerül felderíteni, hogy milyen ok(ok) áll(nak) a szemszárazság mögött, akkor elsőként ezek megszüntetésével javíthatunk a problémán. Azonban van néhány dolog, amit általánosan ajánlott mindenkinek megtennie szeme épségéért. Ezek közé tartozik a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás, különös tekintettel az omega-3 zsírsavak elegendő bevitelére. Kutatási eredmények alapján ugyanis ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak fontos szerepet játszanak az egészséges könnyfilm megtartásában. Fogyasszunk ezért rendszeresen olyan élelmiszereket, amelyek sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak, például halat, tenger gyümölcseit, mandulát és diót! Emellett ne feledkezzünk meg a bőséges vízfogyasztásról sem, naponta legalább 2 liter vizet igyunk, hiszen ezzel biztosíthatjuk belülről az egész szervezetünk — beleértve a szemünk — megfelelő hidratáltságát. Figyeljünk arra, hogy otthonunk és munkahelyünk levegője megfelelő minőségű legyen, zárt helyiségben ne dohányozzunk, hiszen a füst is irritálja a szemet, és szellőztessünk gyakran! A klímás vagy fűtött helyiségek páratartalma általában mindössze 30 százalék, holott az ideális érték 50-60 százalék között van, ezért érdemes beszerezni egy párásító készüléket. Ezenkívül vezetés közben is gondoljunk a szemünkre: hajtsuk le a napellenzőt, illetve az ablakokon beszűrődő erős fényt is tompítsuk. Hölgyeknek ajánlott érzékeny szemekre kifejlesztett kozmetikai termékeket használniuk, valamint fontos, hogy alvás előtt alaposan mossák le a sminket, a szempillafesték ugyanis könnyen eltömheti a Meibom mirigyek kivezető nyílását (ezek juttatják a könnybe a lipidet, amely a párologtatást akadályozza).

A száraz szem megelőzése és kezelése

De a leghasznosabb lépés, amit tehetünk, ha csökkentjük a multimédiás eszközök használatát. Szokjunk le például arról, hogy lefekvés előtt vagy sorban állás közben a mobilunkat nyomkodjuk. Ha erre tudatosan odafigyelünk, magunk is meglepődünk majd, mennyi felesleges képernyőidőt spórolunk meg a szemünknek! Természetesen, ha a munkánk számítógéphez kötött, nehéz kiiktatni ezt a tényezőt. Ilyenkor már azzal is sokat tehetünk a szemszárazság elkerüléséért, ha követjük a 20-20-20 szabályt. Ennek lényege, hogy 20 percenként legalább 20 másodpercig nézzünk legalább 20 láb távolságra (1láb = 30cm). Ez elég arra, hogy a szem tudjon kicsit pihenni, mi pedig újra a feladatunkra tudunk összpontosítani. Abban az esetben pedig, ha hosszú ideig, folyamatosan képernyő előtti feladatot végzünk, érdemes speciális, a monitorok sugárzását kivédő szemüveget viselni (vagy ilyen bevonatú lencsét kérni a dioptriás szemüvegünkhöz). Továbbá segíthet az is, ha ergonomikus széken ülünk, 20-26 cm-ről nézzük a képernyőt, és ennek megfelelően állítjuk be a monitor kontrasztját és fényerejét.

Szemszárazság kezelése: van jobb megoldás a műkönnynél!

A panaszok enyhítésére leggyakrabban műkönnyet, szemcseppeket, szemgéleket szoktak alkalmazni. Ezek a készítmények pótolják a nedvességet, valamint segítenek visszabillenteni a könnyfilm koncentrációját az egészséges szintre. Alkalmazásuk egyszerűnek tűnik, de hosszú távon meglehetősen kényelmetlenné tudja tenni a mindennapokat. Másik hátrányuk pedig, hogy mivel csak tüneti kezelést nyújtanak, ideig-óráig szüntetik meg a száraz szem problémáját. 

A Rexon-Eye száraz szemre ajánlott kezelés azonban egy olyan új, non-invazív eljárás, amely hosszútávú eredményt ad a szemszárazság mindkét típusánál, tehát akkor is, ha nem termelődik elég könny, és akkor is, ha a túlzott párolgás áll a háttérben. Nem csak tüneti kezelésről van szó, hanem a száraz szem kiváltó okát orvosolja és javítja — mindezt kényelmesen és egyszerűen.

A Rexon-Eye száraz szem kezelés alatt egy speciális szemmaszkot kell viselni, melyben a beépített kontaktelektródák alacsony teljesítményű, nagyfrekvenciás elektromos mezők alkalmazásával stimulálják a könnytermelő rendszert, és javítják az érintett mirigyszövetek aktivitását. A fájdalommentes kezelés kb. 20 percig tart, és bár hatása már az első alkalommal érezhető, legalább 4 kezelés szükséges a tartós javuláshoz. A teljes kúra után egy-másfél év tünetmentesség (vagy legalábbis a panaszok jelentős csökkenése) várható, majd utána megismételhető a kezelés. Ez az új technológia tehát szignifikánsan javíthatja a száraz szem szindrómával küzdők életminőségét.

Címkék: 

Szabaduljon meg Ön is a szemüveg és kontaktlencse kötöttségeitől! Most jelentkezzen kedvezményes alkalmassági vizsgálatunkra, mert 200.000 forint kedvezményt kaphat május 15-ig az egyik legmodernebb Sasszem Femto Smart kezelésünk esetén. A kupont itt töltheti le.

Sasszeműek, akik a legnagyobb lézerklinika
tapasztalatában bíztak

A Sasszemklinika több mint 130.000 sikeres lézeres szemműtét tapasztalatát és az elérhető legkorszerűbb orvostechnikát biztosítja a pácienseknek. Nézze meg pácienseink Facebook ajánlását.