Cukorbetegek kontrollvizsgálata

Cukorbetegek (diabétesz) éves szemészeti kontrollvizsgálata

Cukorbetegség esetén a tartósan magas vércukorszint az érrendszer károsodását okozhatja, ennek következménye a szem ideghártyájának és az abban lévő erek elváltozása (diabeteszes retinopathia). A retinopátiának különböző stádiumai vannak, az enyhébbek gyakran szemészeti tünettel nem járnak, előrehaladott esetben látászavar, üvegtesti vérzés alakulhat ki, amely súlyos, elhanyagolt esetben akár vaksághoz is vezethet. Bármelyik stádiumban megjelenthet az éleslátás területén vizenyő (diabéteszes makulopátia), ami látásromlást, homályos látást okoz. Az éves szemészeti ellenőrzés minden esetben javasolt, még akkor is ha a páciensnek nincs szemészeti panasza. Célja a szövődmények felismerése és kezelése illetve az egyéb, cukorbetegség esetén gyakoribb szemészeti betegségek, pl. a zöldhályog és a szürkehályog kizárása.

Melyek a cukorbetegség szemészeti tünetei?

A cukorbetegség okozta látásromlás, vagyis a diabéteszes retinopátia korai stádiumában gyakran még tünetmentes. Azonban a betegség súlyosbodásával (általában mindkét szemen) a következő tüneteket okozhatja:

  • egyre több úszkáló homályt lát,
  • homályos a látása,
  • látása ingadozó, néha homályosról élesre változik,
  • rosszul lát éjszaka,
  • a színeket fakónak vagy elmosódottnak látja,
  • látásvesztés.

Cukorbetegségnél a rendszeres szemészeti kontrollvizsgálattal időben felismerhetők az esetleges szövődmények

Annak érdekében, hogy elkerüljük a visszafordíthatatlan szemkárosodást minden diabeteszes beteg esetén fontos az évenkénti szemészeti vizsgálat (még akkor is, ha semmilyen szemészeti panasz nem áll fenn). Ebből a célból egy speciális diabétesz kontrollvizsgálati csomagot állítottunk össze, amelyet évente javasolt megismételni. A diabétesz csomagunk az alap kontrollvizsgálaton felül minden fontos célzott szemészeti mérést tartalmaz, így időben felismerhetők és kezelhetők a cukorbetegséggel járó szemfenéki szövődmények és egyéb szemészeti betegségek.

sasszemklinika.hu
sasszemklinika.hu

Miből áll a cukorbeteg páciensek kontrollvizsgálati csomagja?

  • látásélesség vizsgálat közelre és távolra,
  • szemfenék vizsgálat (minden esetben pupillatágításban),
  • OCT (optikai koherencia tomográfia) vizsgálat a retina rétegeinek ellenőrzésére, diabéteszes makulopátia korai felismerésére.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A cukorbetegek éves szemészeti kontrollvizsgálata kb. 45-55 perc. A vizsgálat fájdalommentes és a szem érintése nélkül történik. A vizsgálat során pupillatágító szemcseppet alkalmazunk, amely 2-6 órán keresztül (maximum 24 óráig) kissé homályos látást okoz és a fókuszálást is nehezíti, ezért a vizsgálatot követően a gépjárművezetés kerülendő.

Gyakori kérdések

Milyen fizetési lehetőségek közül válaszhatok?

Mutasd a választ

A szemészeti szolgáltatásaink készpénzben, bankkártyával vagy egészségpénztári kártyával is fizethetők. American Express kártyán kívül minden hazánkban ismert bankkártyát elfogadunk. Kérjük, hogy számla igényét előre jelezze! Amennyiben kezelés árát egészségpénztári kártyával fizetné, kérjük ellenőrizze, hogy elegendő összeggel rendelkezik-e az egészségpénztári számláján, és érdeklődjön, hogy milyen feltételekkel tudjuk elfogadnia fizetést! Van olyan egészségpénztár, amelynél csak készpénzes fizetés lehetséges. Az egészségpénztárnak benyújtandó számlát csak a kezelés napján áll módunkban kiállítani, erre utólag nincs lehetőség. Az egészségpénztári kedvezményt Ön abban az esetben veheti igénybe, ha egészségpénztári tag, közvetlen rokon vagy szerződésben megjelölt kedvezményezett. Szükség esetén a kártya feltöltését időben, a műtét előtt legalább egy héttel indítsa el, hogy az összeg biztosan rendelkezésre álljon. Egészségpénztárakkal létrejött együttműködési megállapodásunk alapján lehetőség van a kezelési költség 20%-os személyi jövedelemadóból történő visszatérítésére is.

Hogyan jutok el a Sasszemklinikára?

Mutasd a választ

Az általános szemészeti szakrendelésünk a 3. kerület Bécsi út 183. alatt található, a Szent Margit kórházzal szemben. A klinikánknál áll meg a 19-es és a 41-es villamos, amely a Batthyány téri metrótól, illetve a 17-es villamos, mely a Déli pályaudvartól indul. Amennyiben autóval érkezik figyeljen arra, hogy a környező utcák fizetős parkolási övezetnek minősülnek, ezért 8:00 és 20:00 óra között parkolási díjat kell fizetni.

Cukorbetegek éves kontrollvizsgálatának ára (pupillatágítás+OCT):
40 000 Ft

Általános szemészeti vizsgálataink

Panaszok ellátása, betegségek kontrollja, szemvizsgálat jogosítvány megújításához, munkahelyi alkalmasság elbírálásához.

A szemfenék és látóidegfő keresztmetszeti vizsgálata pl. zöldhályog, makuladegeneráció esetén.

Látótér-vizsgálat pl. zöldhályog (glaukoma), neurológiai és az ideghártya öröklött betegségei esetén.

Szaruhártya szerkezeti eltéréseinek kivizsgálása, ha szemüveggel nem sikerül 100%-ra korrigálni a látást vagy az asztigmia folyamatosan változik.

A szem mélyebb rétegeinek vizsgálata szembetegségek és belgyógyászati betegségek esetén.

A kontrollcsomag minden célzott szemészeti mérést tartalmaz, hogy időben felismerjük és kezeljük a cukorbetegséggel járó szemfenéki szövődményeket és egyéb szemészeti betegségeket.

Szűréssel és rendszeres (3 havonta történő) kontrollvizsgálatokkal megelőzhetőek a zöldhályog okozta látótérkárosodások és a látás egy életen át megőrizhető.

Szemészeti kezeléseink

Hormonális, szemészeti betegségek, monitorhasználat vagy kontaktlencse viselése miatti szemszárazság kezelésére.

Keratoconus okozta szemromlás megállítására, megelőzve a kockázatos szaruhártya-átültetést és látásvesztést.

Lencseműtétet követő utóhályog (hegesedés, szürkülés) vagy szűk csarnokzug kezelése percek alatt, lézerrel, fájdalommentesen.

Rövidlátás (-1-12D-ig), távollátás (+1-től +5,5D-ig), cylinder (1-től 5,5D-ig) kezelése lézerrel.

Szürkehályog kezelése fájdalommentes, ultrahangos, szemkövető technológiával.

Látásjavító kezelés 45 év felett, hogy fájdalommentesen megbszabaduljon a szemüvegtől.

Kérjen időpontot vizsgálatra!

Ismerje meg orvosainkat!

Kizárólag nagy tapasztalattal rendelkező szemészek, műtőorvosok és a szemészet különböző területének specialistái dolgoznak klinikánkon.
A szűréseket, a diagnózis felállítását és a szemészeti betegségek gondozását több évtizedes gyakorlattal, empátiával és a legkorszerűbb diagnosztikai háttérrel végzik.

Dr. Tátrai Erika
Dr. Tátrai Erika
Szemész szakorvos, refraktív sebész
Dr. Kun Lídia
Dr. Kun Lídia
Szemész szakorvos, refraktív sebész
Dr. Szalai Éva
Dr. Szalai Éva
Szemész szakorvos
Dr. Ispán Orsolya
Dr. Ispán Orsolya
Szemész főorvos
Dr. Ürge Andrea
Dr. Ürge Andrea
Szemész szakorvos
Dr. Árvay Anita
Dr. Árvay Anita
Intézetvezető főorvos
Dr. Simon Lilla
Dr. Simon Lilla
Szemész szakorvos, szürkehályog sebész
Dr. Fodor Erzsébet
Dr. Fodor Erzsébet
Szemész szakorvos, refraktív sebész
Dr. Molnár Szilvia
Dr. Molnár Szilvia
Szemész főorvos, refraktív sebész
Dr. Fekete Orsolya
Dr. Fekete Orsolya
Szemész főorvos, refraktív sebész
Dr. Máté Andrea
Dr. Máté Andrea
Szemész szakorvos
Dr. Palágyi Deák Ilona
Dr. Palágyi Deák Ilona
Szemész főorvos

Kapcsolat

1032 Budapest, Bécsi út 183.
(Óbudai szemészeti szakrendelés)

06 1 / 2-505-505

Nyitva tartás:
Hétfőtől szombatig: 08:00 - 16:00

sasszemklinika.hu