Szaruhártya topográfiás vizsgálata

Szaruhártya topográfiás vizsgálata

Milyen panaszok esetén javasolt szaruhártya topográfiás vizsgálatot végezni?

A szaruhártya topográfiás vizsgálatának elvégzését legtöbbször abban az esetben javasolják, ha szemüveg felíráskor nem sikerül 100%-ra korrigálni a látást és ennek hátterében szemészeti eltérést réslámpás vizsgálattal nem találnak, vagy ha az asztigmia (cylinder) mértéke a rendszeres szemüveg ellenőrzések során folyamatosan változik. Ezekben az esetekben felmerül a szaruhártya kiboltosulással járó betegségeinek (pl. keratoconus) lehetősége, ami topográfiás vizsgálattal felismerhető és az állapot változása pontosan követhető.

sasszemklinika.hu

Mi a szemészeti topográfiás vizsgálat lényege?

Az Oculus Pentacam mérőeszköz nagyfelbontású digitális kamerája 360 fokban feltérképezi a szem anatómiai viszonyait és 3D-s felvételeket készít a szem elülső részéről. Ezeken a felvételeken láthatóak a szaruhártya esetleges egyenetlenségei és korai stádiumban kiszűrhetőek a szaruhártya progresszív látásromlással járó ectasiás betegségei. Ezekben az esetekben Cross linking kezelést végzünk (CXL).

A szaruhártya topográfiás vizsgálatát a lézeres szemműtétet megelőző alkalmassági vizsgálatnál is alkalmazzuk. Az alkalmasság megítélése szempontjából fontos információkat ad a szaruhártya görbületéről, vastagságáról és az esetleges szaruhártya szerkezeti eltéréseiről is, amelyek ellenjavallatai lehetnek a műtét elvégzésének (ilyen pl. a ritka és nehezen felismerhető keratoconus). A vizsgálatot Oculus Pentacam készülékkel végeztük.

Hogyan készüljön a szemészeti topográfiás vizsgálatra?

A vizsgálat érintésmentesen zajlik, csak pár percig tart és fájdalommentes. A vizsgálat alatt egy műszerbe kell néznie, amíg a vizsgálóeszköz elkészíti a többdimenziós rétegfelvételeket. Az eredmény azonnal elkészül, a szemész szakorvos helyben ki tudja értékelni.

Milyen betegség esetén fontos a látótér vizsgálat elvégzése?

  • Ha az asztigmia (cylinder) értéke folyamatosan változik,
  • ha szemüveg felíráskor nem sikerül 100%-ra korrigálni a látást és ennek hátterében szemészeti eltérést réslámpás vizsgálattal nem találnak
sasszemklinika.hu

Gyakori kérdések

Milyen fizetési lehetőségek közül válaszhatok?

Mutasd a választ

A szemészeti szolgáltatásaink készpénzben, bankkártyával vagy egészségpénztári kártyával is fizethetők. American Express kártyán kívül minden hazánkban ismert bankkártyát elfogadunk. Kérjük, hogy számla igényét előre jelezze! Amennyiben kezelés árát egészségpénztári kártyával fizetné, kérjük ellenőrizze, hogy elegendő összeggel rendelkezik-e az egészségpénztári számláján, és érdeklődjön, hogy milyen feltételekkel tudjuk elfogadnia fizetést! Van olyan egészségpénztár, amelynél csak készpénzes fizetés lehetséges. Az egészségpénztárnak benyújtandó számlát csak a kezelés napján áll módunkban kiállítani, erre utólag nincs lehetőség. Az egészségpénztári kedvezményt Ön abban az esetben veheti igénybe, ha egészségpénztári tag, közvetlen rokon vagy szerződésben megjelölt kedvezményezett. Szükség esetén a kártya feltöltését időben, a műtét előtt legalább egy héttel indítsa el, hogy az összeg biztosan rendelkezésre álljon. Egészségpénztárakkal létrejött együttműködési megállapodásunk alapján lehetőség van a kezelési költség 20%-os személyi jövedelemadóból történő visszatérítésére is.

Hogyan jutok el a Sasszemklinikára?

Mutasd a választ

Az általános szemészeti szakrendelésünk a 3. kerület Bécsi út 183. alatt található, a Szent Margit kórházzal szemben. A klinikánknál áll meg a 19-es és a 41-es villamos, amely a Batthyány téri metrótól, illetve a 17-es villamos, mely a Déli pályaudvartól indul. Amennyiben autóval érkezik figyeljen arra, hogy a környező utcák fizetős parkolási övezetnek minősülnek, ezért 8:00 és 20:00 óra között parkolási díjat kell fizetni.

Szaruhártya topográfiás vizsgálat ára:
15 000 Ft

Az ár az alap szemészeti vizsgálaton felül fizetendő.

Általános szemészeti vizsgálataink

Panaszok ellátása, betegségek kontrollja, szemvizsgálat jogosítvány megújításához, munkahelyi alkalmasság elbírálásához.

A szemfenék és látóidegfő keresztmetszeti vizsgálata pl. zöldhályog, makuladegeneráció esetén.

Látótér-vizsgálat pl. zöldhályog (glaukoma), neurológiai és az ideghártya öröklött betegségei esetén.

Szaruhártya szerkezeti eltéréseinek kivizsgálása, ha szemüveggel nem sikerül 100%-ra korrigálni a látást vagy az asztigmia folyamatosan változik.

A szem mélyebb rétegeinek vizsgálata szembetegségek és belgyógyászati betegségek esetén.

A kontrollcsomag minden célzott szemészeti mérést tartalmaz, hogy időben felismerjük és kezeljük a cukorbetegséggel járó szemfenéki szövődményeket és egyéb szemészeti betegségeket.

Szűréssel és rendszeres (3 havonta történő) kontrollvizsgálatokkal megelőzhetőek a zöldhályog okozta látótérkárosodások és a látás egy életen át megőrizhető.

Szemészeti kezeléseink

Hormonális, szemészeti betegségek, monitorhasználat vagy kontaktlencse viselése miatti szemszárazság kezelésére.

Keratoconus okozta szemromlás megállítására, megelőzve a kockázatos szaruhártya-átültetést és látásvesztést.

Lencseműtétet követő utóhályog (hegesedés, szürkülés) vagy szűk csarnokzug kezelése percek alatt, lézerrel, fájdalommentesen.

Rövidlátás (-1-12D-ig), távollátás (+1-től +5,5D-ig), cylinder (1-től 5,5D-ig) kezelése lézerrel.

Szürkehályog kezelése fájdalommentes, ultrahangos, szemkövető technológiával.

Látásjavító kezelés 45 év felett, hogy fájdalommentesen megbszabaduljon a szemüvegtől.

Kérjen időpontot vizsgálatra!

Ismerje meg orvosainkat!

Kizárólag nagy tapasztalattal rendelkező szemészek, műtőorvosok és a szemészet különböző területének specialistái dolgoznak klinikánkon.
A szűréseket, a diagnózis felállítását és a szemészeti betegségek gondozását több évtizedes gyakorlattal, empátiával és a legkorszerűbb diagnosztikai háttérrel végzik.

Dr. Tátrai Erika
Dr. Tátrai Erika
Szemész szakorvos, refraktív sebész
Dr. Kun Lídia
Dr. Kun Lídia
Szemész szakorvos, refraktív sebész
Dr. Szalai Éva
Dr. Szalai Éva
Szemész szakorvos
Dr. Ispán Orsolya
Dr. Ispán Orsolya
Szemész főorvos
Dr. Ürge Andrea
Dr. Ürge Andrea
Szemész szakorvos
Dr. Árvay Anita
Dr. Árvay Anita
Intézetvezető főorvos
Dr. Simon Lilla
Dr. Simon Lilla
Szemész szakorvos, szürkehályog sebész
Dr. Fodor Erzsébet
Dr. Fodor Erzsébet
Szemész szakorvos, refraktív sebész
Dr. Molnár Szilvia
Dr. Molnár Szilvia
Szemész főorvos, refraktív sebész
Dr. Fekete Orsolya
Dr. Fekete Orsolya
Szemész főorvos, refraktív sebész
Dr. Máté Andrea
Dr. Máté Andrea
Szemész szakorvos
Dr. Palágyi Deák Ilona
Dr. Palágyi Deák Ilona
Szemész főorvos

Kapcsolat

1032 Budapest, Bécsi út 183.
(Óbudai szemészeti szakrendelés)

06 1 / 2-505-505

Nyitva tartás:
Hétfőtől szombatig: 08:00 - 16:00

sasszemklinika.hu